Centar za podršku studentima i razvoj karijera

Studenti FOI-ja i PITUP-a Sisak posjetili su poduzeća Five i Infinum u Zagrebu

U petak, 26. svibnja 2017., posjetili smo poduzeća FIVE i INFINUM u Zagrebu zajedno s 30-ak studenata FOI-ja i PITUP-a Sisak. Dani otvorenih vrata u poduzećima omogućili su studentima da iz prve ruke saznaju kako kod njih izgleda jedan radni dan. Saznali su više o načinu rada, karijernim prilikama i radnoj atmosferi, a bilo je prilike i za neformalno druženje i jedinstvena pitanja i odgovore. U nastavku pročitajte detalje i kako su se posjete svidjele pojedinim studentima.

Ovaj karijerni izlet započeli smo posjetom poduzeću FIVE gdje su nas ugostili Luka Abrus, CEO, Sonja Knežević, HR Specialist, Krešimir Mudrovčić, Senior Product Manager i drugi zaposlenici. Nakon upoznavanja u blagovaoni i nekoliko kroasana i osvježenja kavom i sokovima, u nekoliko smo grupa prošli urede i saznali gdje se što/tko nalazi. Sa završetkom obilaska ugodno smo se smjestili na njihovu novo uređenu i osunčanu terasu na krovu zgrade.

Bio je to savršen ambijent za uvodni govor osnivača i direktora, Luke Abrusa, koji je iz iskustva približio neke od vrlo aktualnih tema kao što su odlasci mladih iz Hrvatske i prva zaposlenja nakon studija. Dotaknuo se i svojih karijernih početaka te prelaska iz „sigurnog zaposlenja“ u poduzetničke, „nesigurne vode“, te objasnio koja su očekivanja od tek diplomiranih potencijalnih kadrova. 

Uslijedilo je predavanje "Kako informaticki proizvodi utjecu na business klijenta" kroz iskustva Project Managera, developera i dizajnera, nakon čega su i neki bivši FOI-jevci, sada zaposlenici FIVE-a, podijelili svoja iskustva sa studentima. Studente su pozvali da se prijave i na njihov Five Boot Camp, odnosno na ljetnu plaćenu praksu. Pozdravili smo ekipu iz FIVE-a i krenuli u novu avanturu u Infinum, gdje su nas na 13. katu nebodera dočekale Tanja Bulbuk, HR Manager, Katarina Šarlija, HR Coordinator i drugi zaposlenici.

Za početak smo se okupili u njihovoj Chill zoni s pogledom na cijeli Zagreb i ponudili se muffinima, kavom i sokovima. Kada su se svi udobno smjestili, na redu je bila prezentacija o Infinumu u sklopu koje smo saznali više o njihovom poslovanju, uspjesima, odjelima, hobijima, radnoj atmosferi i vrijednostima. Studente su pozvali i da se odazovu na njihovu Infinum development akademiju (za koju prijave traju još 1 dan!) koja dodatno obrazuje i osposobljava studente za rad u novim tehnologijama, koje u Infinumu koriste na dnevnoj bazi. Naravno, Infinum akademija ujedno je i potencijalna ulaznica za rad u tvrtki, u kojoj već sada radi zavidan broj FOI-jevaca.

Nakon upoznavanja uslijedila su kratka stručnija predavanja od strane raznih timova: QA team, JS team, PM team, Rails team, Android team, iOS team, Design team. Nakon korisnih saznanja o svakom timu, studenti su se podijelili prema interesima i dalje razgovarali sa zaposlenicima o detaljima koji ih zanimaju.

Uslijedilo je još malo neformalnog druženja, uz preostale muffine i tekuća osvježenja, a za kraj smo napravili zajedničku fotografiju na njihovom osunčanom krovu i krenuli za Varaždin.

Zahvaljujemo poduzećima FIVE i INFINUM na korisnom i ugodnom druženju, a u nastavku pročitajte što o ovim iskustvima misle pojedini studenti.

"Prije svega želio bih zahvaliti Fakultetu organizacije informatike, CPSRK-u te poduzećima FIVE i INFINUM na organizaciji posjete. Bio sam prvi puta u FIVE-u, a osjećao sam se kao da sam već bio minimalno 5 puta, koliko je bila ugodna i opuštena atmosfera. Svidjela mi se uvodna prezentacija direktora FIVE-a Luke Abrusa, koji je s nama podijelio svoja iskustva iz poslovnog svijeta i odgovorio na pitanja te nam objasnio što traži od studenata kao potencijalnih zaposlenika. Uz to predstavili su za nas program ljetne studentske prakse. U Infinumu se već osjećam kao doma pošto mi je ova posjeta bila već treća i moram priznati svake godine me ugodno iznenade s kulturom firme i razinom ljubaznosti i gostoprimstva prema studentima. Standardno smo odslušali par osnovnih prezentacija o firmi i zasladili se muffinima te upoznali Backend, Android, iOS, Frontend i Business i Project Management tim kao i njihove tipične zadatke i obveze, već tradicionalno prošetali smo uredom te popričali sa zaposlenicima što mi se posebno dojmilo jer sam mogao saznati iz prve ruke sve što me zanima." Stjepan Rakarec, PDS PS 3.godina

"Samo bih rekla da me Five oduševio sa svojom filozofijom, tj. načinom rada i komunikacijom s klijentima, a i međusobno. Za to je vjerojatno zaslužan CEO, Luka Abrus, sa svojim casual načinom razgovora. U Infinumu nije bila toliko izražena ta strana, nego su više željeli pokazati svoju zabavnu stranu te činjenicu da, iako su u velikoj zgradi, nisu standardno poduzeće, što su i uspjeli." Vinka Prpić, 2. godina IS

"Iznimno sam zadovoljan odabirom te samim predstavljanjem poduzeća FIVE i Infinum. Drago mi je što smo mogli postaviti pitanja po našem ukusu, a na koja smo dobili odgovor zlata vrijedan. Luka Abrus iz FIVE-a je otvoren i nasmijan, nema se što, boljeg šefa ne možemo imati. Infinum, osim super pogleda na grad i ukusnih muffina, ekipa koju bi svatko želio imati u svojoj okolini. Da nije samo u prekooceanskim zemljama, poduzeća poput FIVE i Infinum posluju iz RH za inozemstvo - nije san, već stvarnost, stoga ne jurite van već ostanite ovdje, istražite što se nudi od prilika, jer brdo stvari još niti mi sami studenti ne znamo. Ekipa je vesela, bilo je zanimljivo i puno smijeha. Zaista se ima što naučiti od kolega koji su već zaposleni ili su prošli ljetnu praksu u ovim tvrtkama. Vjerujem da će biti još mogućnosti odlazaka poduzećima, stoga ovim putem pozivam sve koji mogu da prate CPSRK portal te da se na vrijeme prijave kako bi doživjeli novo vrijedno iskustvo." Tomislav Novak,  1. godina FOI - PITUP Varaždin

Kategorija: 
Studenti

Share this post

Najnovije vijesti

Prvi inicijalni sastanak IT Pro Community Varaždin održat će se u utorak, 12. rujna 2017. u  17:30...
Kako pokrenuti uspješan startup na najbolji mogući način?Jednostavno, prijavi se, postani jedan od...
Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaje za studentske razmjene u ak. god. 2017./2018. u okviru...

Najnoviji natječaji

Želite fleksibilno radno vrijeme i ležernu atmosferu? Želite raditi u back-end sustavu i...
InfoDom d.o.o. je regionalni sistem integrator i konzultantska tvrtka posvećena podršci kupcima s...
Sedam IT je jedan od vodećih hrvatskih pružatelja informatičko-komunikacijskih rješenja i usluga....