Posjeta je započela rano ujutro s programom u KING ICT-ju, čiji su zaposlenici prezentirali svoj ICT sektor, softverska rješenja, agilni razvoj i scrum te su pobliže objasnili što znači imati pojedinu ulogu u sklopu projekta. Poslijepodne smo posjetili Hrvatski Telekom te saznali više o njihovom radu u područjima kao što su IoT, Smart City/Home i Waste Management, Big Data & ML, a na kraju posjete studenti su uz stručno vodstvo razgledali HT Data Centar.

posjeta king


Više o poduzeću KING ICT

KING ICT je regionalni sistem integrator osnovan 1998. kao dio M SAN Grupacije, koji svojim korisnicima nudi cjelovita informatička i poslovna rješenja. Tvrtka isporučuje od usko specijaliziranih rješenja do onih koje koristi veliki broj ljudi u svakodnevnom životu. U sklopu KING ICT-a posluje i Aktivis, specijaliziran za sustave upravljanja dokumentacijom (document management solutions) i Smart Energy zadužen za implementaciju i mjerenje energetske učinkovitosti. Sa sjedištem u Zagrebu, tvrtka ima urede u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Beogradu (Srbija), Skoplju (Makedonija) i Prištini (Kosovo). KING ICT trenutno ima preko 350 zaposlenika.Ukoliko vas tvrtka KING ICT interesira kao potencijalni poslodavac, pošaljite upit putem web stranice.

posjetaking2


Dojmovi

U opuštenoj atmosferi uz kavu, grickalice i sandviče studenti su upoznali odjele tvrtke, a odličnu atmosferu možemo potvrditi od samih studenata:

Razgovorom sa zaposlenicima KING ICT-ja saznala sam kako se razvoj nekog proizvoda (aplikacije) odvija u praksi s obzirom na stečena znanja na fakultetu. - S.S.

KING ICT se uistinu ponio kako ime kaže - kraljevski. Oduševila me njihova kompletna prezentacija svakog pojedinačnog člana tima. Pokazali su da IT inustrija traži puno više od pustih programera. Speed dating super stvar ali prekratko trajalo. - M. D.

Posjet KING ICT-u bio je zanimljiviji od očekivanog. Ekipa koja nas je vodila u obilazak bila je zanimljiva i pružila nam dosta kvalitetnih informacija. Speed dating je super, a oni su dobri domaćini. - D.S.


Posjeta poduzećima nastavila se odlaskom do tvrtke Hrvatski Telekom gdje su studente ugostili na dvije lokacije Data Centar i Sky Office.

posjeta ht


U Data Centru studenti su imali prilike vidjeti osnovu cijelog sustava HT-a putem kojeg se vrši prijenost podataka koji se generiraju u poslovanju velikog broja tvrtki, banaka i osoba u Republici Hrvatskoj. Zbog zaštite podataka svi procesi unutar cijelog sustava odvijaju se pod visokom softverskom i hardverskom razinom zaštite kako bi se osigurala anonimnost podataka. Uz opušteno razgledavanje prikazana je tehnička pozadina na kojoj počiva sam sustav, a smješten je u zgradi koju ni potres ne može srušiti. Također, sustav je samoodrživ u slučaju nestanka struje s bilo kojeg od tri različita transformatora.

Nakon upoznavanja tehničke pozadine HT-a u Sky Office-u održano je predavanje gdje su studenti saznali detalje o širokom spektru usluga kojima se tvrtka bavi, od usluga fiksne i mobilne telfonije, prijenosa podataka, interneta i međunarodnih komunikacija. Osim usmenih prezentacija studenti su imali priliku uživo zaplesati, zapjevati i slikati se s robotom zvanim Pepper.

posjeta ht


Više o poduzeću Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom je vodeća telekomunikacijska kompanija u Hrvatskoj i jedina koja pruža puni spektar telekomunikacijskih usluga - usluge fiksne i mobilne telefonije, prijenosa podataka, Interneta i međunarodnih komunikacija. Organizacijska struktura Hrvatskog Telekoma dizajnirana je na način koji kompaniji omogućuje fleksibilnost i efikasnost te potpunu posvećenost korisnicima. Kompanija je organizirana u nekoliko funkcionalnih jedinica: poslovne jedinice za privatne i poslovne korisnike, funkcije podrške i upravljanja, tehničke funkcije i funkcije za korisničko iskustvo.

Dojmovi

I na kraju dana ispunjenog velikim brojem događanja studenti su pohvalili organizatore i trud tvrtke HT, a dobru atmosferu također možemo potvrditi od samih studenata:

Hrvatski Telekom je imao zanimljivo predavanje te me Data Centar zadivio količinom struje koju troši i podacima kjoe posjeduje. - M.K.

Pregled Data Centra je odlično iskustvo u kojem shvatimo i fizički "vidimo" kako Internet i svi podaci izgledaju. - L.G.

Za HT mi je sve bilo ok. Pepper je ZAKON!

HT me iznenadio što se bavi stvarima koje nisu toliko javno poznate, npr. IoT, Big Data i slično.

U ime CPSRK-a i zadovoljnih studenata zahvaljujemo tvrtkama KING ICT i Hrvatski Telekom na gostoprimstvu i ugodnom druženju!