STUDENTSKI DANI

„Upisujući FOI znala sam da je to ono što želim studirati. Miks računovodstva, ekonomskih predmeta, ali i informatički vezanih predmeta bio je savršen odabir za mene. Samim time, profesori su bili ti koji su studij učinili još više zanimljivijim.“, izjavila je Ana prisjećajući se profesora koji su ostavili utisak na nju. Tako je istaknula profesora Hutinskog, profesora Žugaja te profesoricu Marinu Klačmer-Čalopu i nadodala kako su joj sve godine na faksu pridonijele mnogo raznih iskustava – od rada u timovima, izrade prezentacija i unaprjeđivanja prezentacijskih vještina, pa do rješavanja raznih problema. Kao najznačajnije ističe učlanjivanje u studentsku udrugu AIESEC, nakon čega više nije bila običan student koji dolazi na fakultet i sluša predavanja, uči i studira, već aktivan član AIESEC Varaždin gdje je bila zadužena za vođenje financija udruge. Osim poboljšanja svojih komunikacijskih i prezentacijskih vještina te volontiranja u srednjim školama, udruzi mladih te udruzi volontera, Ana je povećala krug internacionalnih prijatelja i sudjelovala na raznim internacionalnim događajima: „Kao jedan od najvećih uspjeha, osim AIESEC iskustva, smatram odlazak na CMUDE 2011 (prvi puta u povijesti organizirana debata na španjolskom jeziku) u Caracasu, Venecuela za više od stotinjak polaznika. A sve to bio je razvoj događaja i poznanstva na IDAS-u u Sloveniji godinu prije (International debate academy Slovenia 2010) na kojoj sam bila predstavnica iz Hrvatske prezentirajući FOI.“ Ističe kako jedine stvari za kojima žali su sudjelovanje u Erasmus programu i odlazak na studij u neku od europskih zemalja te veće fokusiranje na volontiranje.

 

seset1


IZGRADNJA KARIJERE U MAĐARSKOJ

Cijelo internacionalno iskustvo Ana je začinila stručnom AIESEC praksom koju je odradila u AB Inbev. „Na FOI-ju i kroz AIESEC naučila sam sve ono što koristim i danas – od poslovnog engleskog jezika, poslovnih procesa, prezentacija IGF menadžmentu, svakodnevnog korištenja excela te SAP-a.“, izjavila je Ana. Nadodaje kako važnim faktorima na poslu smatra menadžera, tim te timski rad. Trenutno se nalazi na poziciji Begin of lease and volume accountant. Radi u računovodstvu, ali ističe kako je dobra prilika u Shared Service Centru (kao što je IGF) to što se može vidjeti kako funkcionira internacionalna kompanija kao što je IBM, kako su odjeli povezani, koji su procesi, sustavi i poslovne aplikacije uključene u svakodnevni rad te kako jedan zaposlenik (poput nje) može pridonijeti boljem razvitku. „Prilika koju sam navela prije je ta da možeš nakon rada u računovodstvu otići raditi u druge odjele kao što su: Pricing, Credit, Business support, IT i drugi. Ne moraš se fokusirati samo na jedan odjel, već je u interesu kompanije da shvatiš kako rade i drugi odjeli te samim time stvoriš business network.“, dodaje Ana.
 

seset2


MOTIVACIJSKE RIJEČI ZA STUDENTE

„Za FOI, iz  vlastitog iskustva, moram reći da je dobar fakultet koji te nauči mnogim stvarima i nauči te gledati na situaciju iz više perspektiva (kao developer, kao end user, kao treće lice), a te odlike korisne su u današnjem poslovnom svijetu. FOI Vam daje priliku da već na faksu shvatite što je to poslovni svijet i zbog toga predlažem da se iskoriste sve prilike koje su Vam dane - od raznih edukacija, seminara, Erasmusa, volontiranja, apliciranja za međunarodne događaje i konferencije.“, izjavila je Ana te dodaje kako njezina priča ima naglasak na FOI te njegov utjecaj i pomoć pri oblikovanju karijere s fokusom na poslovne sustave i ekonomske predmete, ali i njezino zalaganje i uključivanje u izvannastavne aktivnosti, koje su je danas zapravo i dovele do trenutnog radnog mjesta. „Sve te godine na fakultetu doprinijele su onome tko sam danas. Aktivna mlada žena u internacionalnom okružju kojoj nekad, moram priznati, fali da govorim hrvatski dan i noć jer je već došlo do toga da i sanjam na engleskom jeziku.“, našalila se Ana i za kraj poručila studentima: „Bitno je da slijedite svoje instinkte i da ostvarite ono što Vama odgovara i što Vi volite.“

Zahvaljujemo Ani na ovoj motivirajućoj internacionalnoj priči i želimo joj puno sreće i uspjeha u daljnjim poslovnim aktivnostima i pothvatima!