Studentski dani

Danas, s odmakom od dvije godine od kad je diplomirala, kaže kako se s ponosom i osmijehom na licu sjeća svojih studentskih dana te je zahvalna na svakom predavanju, seminaru, prezentaciji i kolokviju budući da ju je sve to oblikovalo u osobu kakva je danas. Njena prva asocijacija na FOI je puno kolokvija, puno projekata, timskih radova, prezentacija, labosa te povremenih grčeva u želucu, ali ipak ne propušta priliku promovirati FOI gdje god stigne.

mlalic1

 

„Nekad su me puno češće znali pitati je li mi FOI bio prvi izbor. I moram priznati da mi je to išlo prilično na živce budući da se iz konteksta moglo zaključiti da, eto, ekipa koja nije uspjela upisati druge željene informatičke fakultete završi na FOI-ju. Kako li sam samo s guštom znala odgovoriti: 'Da, FOI je bio moj prvi i jedini izbor!' Nisam imala nikakav drugi backup za razliku od većine kolega. Nekako mi nije dolazilo u obzir da ja to neću upisati, ali sam zato i dala sve od sebe da pripremim matematiku, informatiku i hrvatski jezik kako bih rasturila taj prijemni. I samo je FOI tog davnog srpnja 2008. imao prijemne polovicom srpnja kad je većina mojih kolega već znala je li prošla i upisala željene fakultete. Međutim, definitivno se isplatilo čekati, a osmo mjesto na ljestvici nakon gotovih prijamnih ispita i moj upit: 'A tko je onda prvi' ostala je trajna, luda i lijepa uspomena između Marka, Mile, Martine i Korde, četvorke koja je iz ljubuške gimnazije krenula u osvajanje varaždinske tvrđe.“ – prisjeća se Maja.

Smatra da se nakon FOI-ja možete uklopiti i pronaći svoje mjesto svuda - od marketinga, ekonomije, računovodstva, matematike, područja baza podataka, sistemske administracije, programiranja, projektiranja informacijskih sustava, poslovne analize, testiranja, 3D modeliranja, nastave, poduzetništva, ovisno o tome što koga zanima i u čemu može dati najviše od sebe.

mlalic2

 

Bila je jedna od onih maturanata koje je štošta zanimalo. „Ne pretjerujem ako kažem da do gotovo zadnjeg trenutka nisam znala hoću li svoje život okrenuti u smjeru medicine, farmacije, PMF-a, hrvatskog jezika, novinarstva, stranih jezika ili informatike. Sad vidite što je prevagnulo. Vjerujem da se sve odigralo i evo, dan danas posložilo upravo onako kako je trebalo biti i kako je najbolje za mene. Susjed i FOI kolega Denis bio mi je ujedno i prvi izvor informacija i lijepih riječi o Varaždinu, Studentskom domu i samom FOI-ju na čemu ću mu uvijek biti zahvalna.“ - nadodaje.

Osvrnuli smo se i na profesore FOI-ja te ju upitali koje bi od njih izdvojila i zašto.

„Kako ono kažu 'Nomina sunt odiosa' (ostalo je nešto u glavi i latinskog). Bilo je dobrih predavanja, ali i onih malo manje dobrih. Suma sumarum je da se svakog profesora, asistenata i demonstratora sjećam na svoj način. Izdvojit ću prof. dr. sc. Blaženku Divjak, izv. prof. dr. sc. Marinu Klačmer Čalopa i dr. sc. Kristinu Detelj koje su mi u sjećanju ostale kao osobe koje osim što su stručne svaka u svom području, prije svega uživaju u onome što rade, s tolikom količinom energije balansiraju privatno i poslovno te su mi od početka uzor u svakom pogledu. Od profesora bih izdvojila prof. dr. sc. Josipa Brumeca koji mi je dao temelje i naučio me procesnom načinu razmišljanja te koji me, zajedno s prof. dr. sc.  Dobrovićem, naučio modeliranju podataka što je danas postala moja struka i smjer u kojem želim dalje nastaviti razvoj karijere.“ - kaže.

Uživala je slušati i predavanja prof. dr. sc. Strahonje, prof. dr. sc. Krakara te prof. dr. sc. Vrčeka. Kaže kako su često iznosili konkretne primjere o projektima u kojima su sudjelovali, o mogućnostima certificiranja za naša IT područja, o novim alatima, stručnoj literaturi te neprekidnoj motivaciji o tome da je to što učimo i radimo zaista važno i da ćemo sigurno moći iskoristiti na našem budućem radnom mjestu.

mlalic3

 

Maja smatra dobiveno znanje i steknute kompetencije tijekom studiranja vrlo korisnim te kaže kako su sve one socijalne, prezentacijske i komunikacije vještine kao i sposobnost funkcioniranja u timu, stvari koje ne dolaze preko noći nego se bruse godinama ili u ovom slučaju od prve godine fakulteta te se nastavljaju poboljšavati i dalje. „Vještine konceptualnog i procesnog razmišljanja kao i znanja iz različitih IT i ekonomskih područja su stvari koje mi itekako mnogo znače na mom radnom mjestu. Za 'sve' sam negdje sigurno već čula te iako možda u danom trenutku ne znam puno o tome, itekako dobro znam u kojim bilješkama i materijalima s faksa ću pronaći nešto više o tome. I još jedna velika stvar je da me FOI naučio istraživati te me naviknuo na činjenicu da se u IT svijetu stvari tako brzo mijenjaju te je bitno ostati u toku. Ovdje ne mislim na sposobnosti 'guglanja' kao takve nego jednostavno je tu uvijek bilo prostora za samostalni rad i istraživanje ako želiš znati ili te zanima nešto više. Naravno da se u strci i zbrci s kolokvijima čovjek puno puta niti ne stigne posvetiti svemu što ga zanima, ali sve to ostane negdje u glavi/bilješci zapisano i sjetiš ga se u danom trenutku.“

Karijera u APIS IT

Upitali smo ju i s kakvim osobnim i profesionalnim izazovima se susrela prilikom dolaska u APIS IT.

„Osobni izazov je bilo samo preseljenje u Zagreb te navikavanje na tramvaje koji su mi se u početku činili poput nekih 'space shuttleova', dok mi je veliki profesionalni izazov bio dokazati se, na neki način opet krenuti od početka te pokazati svima tko je zapravo i što sve može Maja. To je nešto slično osjećaju kao kad upišeš prvi razred srednje škole pa do mature već stekneš određeni status ili kad upišeš prvu godinu fakulteta pa te do diplome profesori i ekipa već dobro upoznaju. Uvijek je nekako potrebno to neko vrijeme da te nova okolina upozna. Već sad nakon nešto više od dvije godine koliko radim u APIS-u neprocjenjive su mi te neke naše interne šale i uspomene koje smo zajednički kreirali. Volim ući u firmu te od samog ulaza pozdraviti najprije zaštitare, zatim našu Kseniju na recepciji čiji me osmijeh i veselo 'Dobro jutro' prati sve do drugog kata mog ureda, a usput s tim istim 'Dobro jutro' pozdraviti sve ostale kolege koje sretnem usput.“

Vjeruje da se uspjela izdvojiti iz mase te kroz svoj rad u različitim projektima pokazati svoju motiviranost, želju za radom, učenjem, dokazivanjem.

„Svaki novi projekt u koji se uključim predstavlja mi novi izazov, što osobni, što profesionalni, i svaki put se iznova znam priupitati jesam li dorasla zadatku, hoću li napraviti sve dobro i na vrijeme ne samo radi projekta kao takvog nego radi sebe same. I mislim da je dobro sve dok je taj osjećaj prisutan u meni.“

Nakon stručne prakse odlučila se za nastavak razvoja svoje karijere u APIS IT.

„Kažu da se sve najbolje stvari dogode kad najmanje očekuješ. Nemam puno godina 'na plećima', ali to se svakako pokazalo istinitim u mom životu, i privatno, i poslovno. Moja priča u APIS-u započela je stručnom praksom, nastavila se radom preko student servisa i evo, dvije godine poslije još sam u sobi 234 s radnim stolom i računalom pored prozora. APIS IT je velika firma. To mi je od prvog dana postalo jasno. Više od 400 nas je u APIS -u, različitih smo interesa, vještina, različitih godina i to je definitivno dobitna kombinacija. I upravo prilika da započnem svoju profesionalnu karijeru u jednoj takvoj firmi, da me od samog početka 'brusi' jedno takvo radno okruženje, rad na novim, važnim i složenim projektima (internim i vanjskim), rad s velikim korisnicima, mogućnost napredovanja, dodatnog školovanja i sudjelovanje na različitim konferencijama, sve su to izazovi s kojima sam se htjela suočiti i prilika koju nipošto nisam željela propustiti.„ - rekla je.

Opisala nam je kako izgleda njezin tipični radni dan, odnosno koje su njezine odgovornosti i obaveze kao Business Analyst u APIS IT.

„Kao što je u IT području uvijek neki 'šušur', tako se i moje obaveze, odgovornosti i projektni zadaci mijenjaju ovisno o fazi u kojoj se pojedini projekt u kojem sudjelujem nalazi. Kao Poslovni analitičar sudjelujem od samog početka u svakom projektu, prikupljam i analiziram korisničke zahtjeve, izrađujem specifikacije zahtjeva, Use Case Specifikacije, Modele procesa, sudjelujem u izradi konceptualnog, logičkog i fizičkog modela podataka, pišem SQL upite, intenzivno surađujem s razvojnim inženjerima, sistemašima, DB administratorima, testerima, prezentiram rješenja korisnicima, vodim i/ili sudjelujem u različitim sastancima, radionicama, prezentacijama, rješavam probleme korisnika i slično."

Na poziciji Business Analiysta, Maja se susreće i s brojnim izazovima. Podijelila je s nama kako se nosi s time te koja su bila njezina očekivanja prilikom dolaska u poduzeće.

„Kao što sam sama sebi rekla da ću uvijek davati sve od sebe, to nekako uvijek očekujem i od druge strane. Stoga su i moja očekivanja dolaskom u APIS IT bila velika. Daleko od toga da nema stvari koje treba poboljšati, međutim kad uzmem sve prednosti i nedostatke te upotrijebim sve računske operacije (zbrojim, oduzmem, deriviram) i na kraju sve to lijepo prikažem u jednoj matrici, moram priznati da sam prilično zadovoljna svojim napretkom, položajem i statusom kojeg sam stekla. Svaki novi projekt i dalje mi predstavlja novi poslovni izazov s kojim se želim uhvatiti 'u koštac'. Kolege me uvažavaju, poštuju i žele čuti moje mišljenje. Ponosna sam što sam član Centra izvrsnosti poslovne analize APIS IT-a, zatim projekta Upravljanja znanjem u APIS IT-u, projekta Cloud infrastrukture i sl. Još mnogo toga želim naučiti, još je mnogo posla ispred mene, još mnogo toga mogu dati firmi, kao i ona meni. I dok god osjećam da je tako – zadovoljna sam.“ - smatra.

Poslovni ciljevi

Upitali smo Maju i o njezinim dugoročnim poslovnim ciljevima.

„Moj cilj je i dalje nastaviti učiti i raditi te svojim rezultatima pokazati, što sebi, što svojim nadređenima, svoju želju i motiviranost za napretkom i sudjelovanjem u novim i složenijim projektima. Mislim da je dobro što sam svoj poslovni put započela kao pripravnik na svom radnom mjestu i što dalje idem stepenicu po stepenicu. Na taj način stječem više samopouzdanja, brže i bolje učim, postajem sigurnija u sebe te kvalitetnije pristupam svim novim profesionalnim izazovima. U budućnosti se želim razvijati u smjeru voditelja  IT projekata, a danas-sutra vidim se i na menadžerskoj poziciji. Međutim, sve u svoje vrijeme. Sad je na meni i dalje pripremati teren, certificirati se, postati što boljom u svom poslovnom području, odraditi još mnogo sastanaka, modela procesa, modela podataka, naučiti kako se nositi s različitim osobinama prilikom timskog rada, naučiti 'mirnije' pristupati poslovnim izazovima te se ne živcirati oko stvari na koje nemam utjecaj. Ako u tome uspijem, svoje roditelje i dečka ću učiniti najsretnijima na svijetu.“ - rekla je.

mlalic4

 

Poruka studentima

„Randy Pausch, naš IT kolega, u svojoj knjizi 'Posljednje predavanje' je rekao: 'Zidovi od opeke postoje s razlogom. Oni nam daju priliku shvatiti koliko žarko nešto želimo.'“

„Drage FOI kolegice i kolege, svi ti silni kolokviji, projekti, prezentacije, kritički osvrti, ma sve će to proći i prije nego što mislite. Za godinu – dvije, uopće se nećete sjećati koliko ste vremena i živaca potrošili na pripremu svakog kolegija. Ono što će ostati su neprocjenjive uspomene na FOI studiranje, anegdote s predavanja i labosa, ponosan pogled na diplomu i nadam se određena stručna znanja i vještine koje ćete nastaviti dalje usavršavati na svom budućem radnom mjestu. Sav će se trud isplatiti, u to budite sigurni! Nekima možda malo prije, drugima kasnije, ali hoće. Ne dozvolite da vas itko uvjeri u suprotno! Iskustvo je ono što vas pretvara u osobu stvarno stručnu u svom području. Stoga nastojte iskoristiti čim više vannastavnih aktivnosti, sudjelujte, koliko vam to fakultetske obveze dozvoljavaju, na studentskim natjecanjima, iskoristite mogućnost odlaska na studentsku razmjenu, pametno odaberite studentsku praksu, napravite LinkedIn profil, ostanite u kontaktu s FOI kolegama, profesorima i alumnijima, iskoristite mogućnosti CPSRK, pokažite inicijativu, motivirajte se i nagradite i uvijek dajte sve od sebe.“ - poručuje Maja.

Zahvaljujemo Maji što je s nama podijelila svoju priču te joj želimo puno uspjeha u budućnosti, kako u karijernom smislu tako i privatnom!