FOI ASOCIJACIJE

„Svaki puta kad se sjetim studentskih dana, nastupi hrpa asocijacija pa je teško odabrati baš jednu. Koju god da odaberem, bude se sretne uspomene.“, rekao je Matija prisjećajući se svojih studentskih dana. „Ne znam je li se i koliko točno FOI promijenio od vremena kada smo mi studirali, ali vjerujem da je studiranje još uvijek ostalo isto, ovisi o profesorima i studentima u jednakoj mjeri, bez obzira govorimo li o usvajanju novih znanja ili studentskom životu. Tako da su i prednosti ono što si sami stvorite.“, nadodao je i kao glavne kvalitete FOI-ja naveo program, grad te kompletnu mikroklimu koja je drugačija nego u nekom konkurentskom gradu poput Zagreba. Iz tih bi razloga svakako preporučio FOI svima.

Osim raznih dogodovština, dobrih kolega i dobrog provoda, Matija se prisjeća profesora koji su ostavili dojam na njega. Za neke ističe da su mu ostali u sjećanju jer su kompetentni stručnjaci, dok su drugi ostali u sjećanju kao izvanredni predavači i motivatori. Kao anegdotu s jednog predavanja matematike koje se rado sjeća, Matija priča: „Prva situacija koje ću se uvijek rado sjećati je s jednog od prvih predavanja iz matematike, kada je prof. Hunjak zadao problem Sedam mostova Königsberga. Ne znam kako točno, jednostavno sam po osjećaju vidio rješenje i javio se riješiti skoro odmah nakon što je bio zadan.“ Profesor Hunjak se iznenadio i bio je zatečen znanjem Matije, nakon čega slijedi smiješna strana priče. Osim što je bio iznenađen znanjem studenta, profesor mu je zadao da napiše seminar o istom problemu, što je Matiji naravno bilo čudno – zašto ga se 'nagrađuje' za trud dodatnim seminarom? „Nakon toga shvatio sam da se trebam više truditi, a ne samo zadovoljavati zadane norme.“, dodao je Matija koji priznaje da seminar zapravo nikad nije napravio.

„Znanje koje sam stekao na studiju koristim i koristit ću svaki dan. Redovito se u praksi kod rješavanja nekog problema, sjetim točnog kolegija gdje smo to učili. Ako se pravilno savlada gradivo koje se predaje na faksu, primjenjivat će se cijeli život.“, istaknuo je Matija i dodao kako smatra da je najveća snaga FOI-ja multidisciplinarnost, koja će se primjenjivati svugdje nakon završenog fakulteta.

novi1

 

KARIJERNI PUT

Matija je svoju profesionalnu karijeru započeo kao developer u firmi Git, gdje je radio na sustavu pristupa beskontaktnim karticama, a nastavio je u poduzeću Protenus d.o.o. kao Sysadmin gdje je radio na zanimljivim VOIP i system integrator projektima za neke od velikih tvrtki poput Banka Kovanica, Optima Telekom, One2Play, Magic Telekom... Prisjeća se radnih dana po 10-12 sati, svakodnevnih učenja i čitanja tone knjiga. Sve to činilo je pravu atmosferu poduzeća s 3 zaposlenika, od kojih je jedan direktor. „Nezamjenjivo životno i poslovno iskustvo koje me oblikovalo i pokazalo kako izgleda „brzi“ i „dinamični“ život informatičara.“, opisuje Matija svoje nezaboravno početno iskustvo. Nakon toga Matija je promijenio poduzeće, pokušao se okušati u samostalnim vodama s već tada 5 godina iskustvom iza sebe, ali na kraju završio u poduzeću Novi-Net d.o.o. kao Voice admin. „Kako smo rasli kao firma od 3 zaposlena do 20-ak, tako sam napredovao u pozicijama i stjecao menadžersko iskustvo. S vremenom sam se distancirao od hands on tehničkog rada, tako da je danas moj posao više planiranje, dogovaranje, gašenje vatri i upravljanje ljudima.“, ističe Matija prisjećajući se svog početka u Novi-Net d.o.o.

turk1

 

BUDUĆI CILJEVI I MOTIVACIJSKE RIJEČI

„Dugoročni ciljevi za mene predstavlja upravljanje ljudskim potencijalima u IT-u, odnosno specijalizacija u mentoringu i staffingu. Vidim to kao zanimljivu specijalizaciju, kao i veliki problem u Hrvatskoj, ali i vani, koji će se u budućnosti samo povećavati.“, dodaje Matija.

Za kraj je ostavio poruku studentima: „Svako može biti dobar u svemu, pitanje je koliko vremena i energije se ulaže u unaprjeđenje vještina i kompetencija. Izaberite postati ono što želite biti.“  Također nadodaje zanimljiv citat: „There are two types of pain in life: pain of discipline or pain of regret.“ , na koji se našalio kako je primjenjiv na mršavljenje i studiranje.

Zahvaljujemo Matiji na lijepim riječima i zanimljivim akademskim i poslovnim pričama te mu želimo puno sreće i uspjeha u ostvarivanju budućih ciljeva!