Igor je 2013. godine završio studij Informacijsko i programsko inženjerstvo na FOI-ju, a ubrzo nakon diplome počeo je raditi u tvrtki Sedam IT na poziciji Software Developer. Trenutno radi u istoj tvrtki kao konzultant, a dalje u tekstu provjerite kako je napredovao, što podrazumijeva njegova pozicija te što smatra najvažnijim aspektima po pitanju razvoja karijere još i tijekom studija.

Zašto baš FOI?

Ono što je bilo presudno za upis studija Informacijsko i programsko inženjerstvo na FOI-ju je to što je FOI, kaže, jedini fakultet koji na sveučilišnoj razini izvodi program koji uspješno spaja IT i ekonomiju. Ono što mu se dodatno svidjelo je koncept samostalnog odabira predmeta i usmjeravanja karijere u željenom smjeru tijekom studiranja. „Pošto nakon završetka srednje škole nisam mogao odlučiti da li otići na tehnički fakultet ili krenuti na neki fakultet koji će mi pružiti više znanja iz poslovnog svijeta, FOI mi je bio idealan fakultet koji spaja oboje“, dodao je. 

Posebno mu je u pozitivnom sjećanju ostao prof. dr. sc. Dragutin Kermek za kojeg kaže da traži veliko zalaganje studenata i svojim striktnim zahtjevima tjera svakog studenta na davanje svojeg osobnog maksimuma. „Sjećam se situacije kada sam morao više angažmana uložiti na jedan kolegij (NWTIS) nego na 6 kolegija koje sam u tom vremenu slušao u Austriji na Karl Franzens University. S druge strane, profesor Kermek daje cijelog sebe u svoje kolegije i omogućuje da svatko tko želi, može puno naučiti. Tako  je jednom prilikom omogućio video snimke svih predavanja i live konferencije Erasmus studentima kako bi mogli biti prisutni na predavanjima“, istaknuo je. 

Kao pozitivan primjer istaknuo je i profesora doc. dr. sc. Zlatka Stapića, koji je bio mentor njegovom timu na raznim natjecanjima te prof. dr. sc. Vjerana Strahonju, prof. dr. sc. Nevena Vrčeka, mag. inf. Borisa Tomaša i doc. dr. sc. Tonimira Kišasondi koji su, kaže, uvijek bili tu za studente i izlazili u susret u svim prigodama. 

kolaz faks1


Kada se sve zbroji, Igor svakako preporučuje studiranje na FOI-ju. „FOI pruža široku paletu predmeta te mogućnost da si svaka osoba odabere predmete koji odgovaraju njezinim preferencijama čime se odgovornost prebacuje na same studente koji mogu usmjeravati svoju karijeru već na samom fakultetu. Također na FOI-u postoje mnoge prilike za osobni razvoj putem raznih udruga koje omogućuju da studenti tijekom studiranja primjene naučeno znanje i na taj način budu spremni za tržište rada već pri završetku fakulteta“, podijelio je svoja mišljenja. 

Studentski dani, internacionalna iskustva i dodatne aktivnosti

Ono što ga najviše asocira na studentske dane su lijepe stvari i rad sa kolegama na različitim projektima i organizacijama različitih događaja. Osim toga, snažne dojmove na njegov osobni i karijerni razvoj ostavila su čak tri Erasmus iskustva (semestar u Grazu, e-discovery, intenzivni tečaj u Franskuskoj i praksa u Portu).

kolaz faks3


Od odlaska na studentsku razmjenu u Graz zaljubio se, kaže, u multikulturalnost i različitost jer, kada se u jednoj studentskoj grupi nađe i do 20 nacionalnosti, različitost mišljenja i stavova je zagarantirana. Nakon tog dobio je priliku za odlazak u Francusku na intenzivni kolegij (E-Discovery), na kojem je ponovno doživio slično oduševljenje i iskustva unutar rada s internacionalnim timovima. Logično je očekivati da je nakon toliko pozitivnih iskustava Igor odlučio i svoju stručnu praksu pronaći u inozemstvu. Preko kolegice koja je u to vrijeme radila u Portugalu stupio je u kontakt s tvrtkom Biodevices u kojoj je i odradio svoju praksu. „Praksa kod njih nadmašila je sva očekivanja i omogućila mi da steknem praktična iskustva, ali i ostavila dovoljno vremena za sudjelovanje na raznim natjecanjima, ali i za upoznavanje ljepota Portugala“, istaknuo je.

Paralelno uz studij Igor se bavio raznim dodatnim aktivnostima kao što je aktivno sudjelovanje u AIESEC organizaciji i Studentskom zboru, sudjelovanje na raznim studentskim natjecanjima, organizacija Croatia Youth 2 Business Foruma, sudjelovanje na Erasmus programima i razmjenama, a osvojio je i nekoliko nagrada, od čega čak dvije Dekanove nagrade za akademska postignuća (2012. i 2013. godine). Na pitanje kako je sve to uspio, te što smatra najvažnijim postignućima, odgovara kako je razlog svemu bio taj što je on bio jedan od onih studenata koji voli iskoristiti svaku pruženu priliku na najbolji način, a zasluga pripisuje i pozitivnoj okolini. „Već na prvoj godini fakulteta stvorili smo tim koji se zajedno držao na većini fakultetskih projekata, ali i sudjelovao na natjecanjima u Hrvatskoj i Europi. Danas te kolege uspjehe ostvaruju i u poslovnom svijetu što govori o kvaliteti ljudi, ali i  iskustvu koje smo stekli kroz različite aktivnosti“, istaknuo je. 

kolaz faks2


Ako se pitate kako je to sve moguće, odnosno kako uskladiti i vlastiti dodatni angažman s fakultetskim obavezama, Igor ima rješenje. Važno je, kaže, okružiti se pozitivnim i kvalitetnim ljudima te odrediti prioritete i dobro organizirati vrijeme. Nekada je potrebno i odabrati jedno umjesto drugog s obzirom na trenutačne prioritete. Igor je to sam najbolje shvatio kada je odlučio napustiti aktivno bavljenje rukometom kako bi se mogao posvetiti drugim obavezama i aktivnostima nakon dolaska na FOI. 

Karijera u Sedam IT i planovi za daljnje usavršavanje

Na pitanje što smatra najvažnijim za brzi pronalazak kvalitetnog zaposlenja nakon fakulteta, smatra da ocjene nisu toliko važne, nego upravo stečeno znanje, jer većina natječaja za posao kreće s testiranjem znanja potrebnih za određenu poziciju. Ističe da pomaže i „svestrano aktiviranje za vrijeme studiranja jer poslodavci ponekad mogu zanemariti neke nedostatke u znanju ukoliko vide da je osoba preaktivna i voljna učiti“.

posao1


Svoju karijeru u tvrtki Sedam IT započeo je na poziciji Software Developer, a danas radi kao konzultant. Vezano uz profesionalne i osobne izazove prilikom dolaska u Sedam IT Igor napominje kako je brzo postao svjestan da će unutar IT industrije (koja je jedna od najbrže rastućih i sklonih promjenama) morati konstantno raditi na sebi ukoliko želi ostati kompetentan na tržištu. „Prilikom zaposlenja na poziciji  Software Developer shvatio sam koliko mi je znanja i iskustva potrebno da dostignem programersku razinu kolega. Srećom, nalazio sam se u okolini gdje su kolege susretljivi i žele podijeliti znanje, te je također dostupno jako puno materijala online što omogućuje stjecanje različitog znanja, a sukladno tome i certificiranja“, naglasio je o svojim počecima u tvrtki. Za trenutnu poziciju konzultanta kaže da su izazovi malo drugačije prirode i naglasak se sa usavršavanja u tehnologiji prebacuje na unapređivanje soft skillsa. 

Zadaci na njegovom radnom mjestu uključuju istraživanje tržišta i problematike određenog područja te trenutnih rješenja problema, kreiranje skica proizvoda, analize podataka i akcija, kreiranje UX i testiranje UX kod novih korisnika i slično. Prema stečenom iskustvu, kaže da su to poslovi vezani uz razvoj proizvoda (od ideje do programiranja) i njegovo pozicioniranje na tržištu. Osim toga, tipičan radni dan kod njih gotovo i ne postoji, nego obično krene s jednim planom koji se ponekad u potpunosti promijeni pod utjecajem svakojakih čimbenika.  „Stoga smatram da postoje obaveze i odgovornosti koje ovise o fazi projekta na kojem radite. Trenutno, Sedam IT kreće sa stvaranjem strateški važnog proizvoda i gotovo svi zadaci na kojima radim vezani su za razvoj tog novog proizvoda“, istaknuo je.

posao2


Njegovi prioritetni planovi za daljnji razvoj karijere i usavršavanje odnose se na tri glavna cilja. Igor namjerava raditi na sebi na način da: a) postane vrhunski stručnjak u području analize poslovnih potreba i dizajniranja efikasnih i ugodnih za korištenje softverskih rješenja, b) ostane tehnološki kompetentan kroz učenje novih tehnologija (Angular, NodeJS, MongoBD), te da radi na c) konstantom usavršavanju područja soft skills kroz svakodnevne kontakte s korisnicima, radom u timu te unaprjeđenju prezentacijskih vještina kroz direktno iskustvo prezentiranja na različitim događanjima.  

Poticajne riječi mlađim kolegama

Osim kvalitetnog angažmana na studiju, Igor smatra poželjnim da se studenti dodatno aktiviraju i u drugim područjima. „Ukoliko se studenti ne bave nekim dodatnim aktivnostima i ne produbljuju znanja u smjeru koji ih zanima, po završetku fakulteta obično nisu sposobni za samostalno obavljanje IT poslova. Stoga većina studenata nakon završetka fakulteta treba oko 6 mjeseci do godinu dana za prilagodbu na prvi posao, dok studenti koji su stečeno znanje produbljivali mogu taj period skratiti i već po završetku fakulteta biti stručni u nekom području npr. u području mobilnog razvoja“, savjetuje Igor. 

Smatra i da su studenti i studentice FOI-ja počeli sve više prepoznavati važnost svakojakih prilika koje im se nude na CPSRK portalu i Facebook profilu. „Tome svjedoče i brojne nagrade sa različitih natjecanja, brojne međunarodne aktivnosti, i aktivnosti studentskih udruga. Stoga mislim da je najkorisniji savjet koji mogu dati: Samo tako nastavite!“, poručio je. 

Vjerujemo da neće biti teško slijediti Igorove savjete i pozitivne primjere za što bolji osobni i profesionalni razvitak, pa pozdravljamo sljedeću uspješnu karijernu priču, a Igoru želimo svu sreću u daljnjem razvoju karijere!