STUDIJ I PLANIRANJE KARIJERE


Kristian Saletović završio je poslijediplomski studij Informacijskih znanosti 2008. godine, a odradio je i nekoliko godina prakse u telekomunikacijskoj industriji. Upravo zbog već stečenog iskustva u industriji, odlučio je upisati poslijediplomski studij Informacijskih znanosti, što je svakako bilo korisno za nastavak karijere. Kako kaže, u odabiru studija nije pogriješio, jer „radio sam u industriji koja ima svoja pravila i okvire, te sam studiranjem na poslijediplomskom studiju sagledao struku iz puno šire perspektive“, objasnio je.

Najvećim prednostima studiranja na FOI-ju smatra samu lokaciju, s obzirom na to da u Varaždinu ima manji broj studenata nego u Zagrebu, što omogućuje bolju suradnju profesora i studenata. Ističe i izuzetno stručne profesore koji često uz znanstvenu karijeru imaju i poduzetničku pozadinu te su povezani s praksom. Zamijetio je i, kako kaže, individualan pristup svakom studentu, te jednostavnu i često neformalnu komunikaciju, i to su jedne od prvih asocijacija koje se sjeti kad pomisli na studentske dane. „Posebno sam zahvalan profesoru Vjeranu Strahonji zbog njegove nesebične pomoći prilikom mentorstva magistarskog rada i zajedničkih članaka za znanstvene konferencije“, istaknuo je.

Zbog svega navedenog, studij na FOI-ju preporučio bi i drugima, dok je ono što mu je najviše pomoglo, u praktičnome smislu, bilo upravo vezano uz magistarski rad. „Prelazak iz telekoma u IT industriju zahtijeva određene prilagodbe. Studiranje na FOI-ju i magistarski rad vezan za IT mi je pomogao prilikom prilagodbe na novu okolinu.“ Istaknuo je Kristian.

POSLOVNI IZAZOVI I KARIJERA U COMBISU

Set obaveza i odgovornosti na poziciji direktora internog IT-a, na kojoj radi i u ulozi menadžera za informacijsku sigurnost, vrlo je raznovrstan. „Informatička infrastruktura Combisa mora funkcionirati s minimalnim ispadima usluga prema korisnicima. Često je to vrlo izazovan zadatak s obzirom na iznadprosječnu kompleksnost informatičke infrastrukture koju koristimo“, objasnio je.

Drugi značajan izazov kojeg spominje je informacijska sigurnost koju u Combisu nastoje držati na najvišoj razini. „Značajan smo pružatelj usluga tvrtkama iz financijskog sektora (bankama, stambenim štedionicama) i državnim tvrtkama te naši korisnici ne očekuju ništa manje od najviše razine. Zbog navedenog, uveli smo sustavan način upravljanja informacijskom sigurnošću (ISMS) i ishodili međunarodno priznati certifikat informacijske sigurnosti“, dodao je Kristian.

PORUKA ZA STUDENTE I STUDENTICE

Kristian je podijelio i svoja razmišljanja u vezi razvoja karijere i tijekom studenskih dana. Njegov je savjet: „Budite vrijedni i usavršavajte se na sve načine koji vam se nude (studentske razmjene, razni projekti na fakultetu…) jer sada je vrijeme koje možete iskoristiti na najbolji mogući način. Pred kraj studija se pokušajte specijalizirati u području struke koje vas zanima tako da sebi i drugima možete odgovoriti na pitanja 'Koja je moja specijalnost? U čemu sam dobar/dobra?'“, poručio je.

Zahvaljujemo Kristianu na vremenu koje je odvojio kako bi s nama podijelio svoje dojmove o studiju na FOI-ju te svoju uspješnu karijernu priču!