SJEĆANJE NA STUDENTSKE DANE

Ivan je priželjkivao upis na Fakultet organizacije i informatike još od malih nogu, od osnovne škole, jer kako navodi, uvijek ga je više privlačio spoj informatike, programiranja, ekonomije, organizacije te drugih područja koji FOI nudi: „Smatrao sam da je to moderniji pristup informatici zato što danas tvrtke ne traže osobe koji će biti isključivo programeri ili konzultanti već osobe koje razumiju širu sliku i koje će se lako moći snaći na različitim pozicijama i u različitim okruženjima.“

Na FOI-ju je završio smjer Informacijsko i programsko inženjerstvo, a kao prvu asocijaciju na fakultet navodi duge, besane noći u studentskom domu tijekom kojih je zajedno s kolegama radio na timskim projektima. „Iako se mnogi ovoga ne bi rado sjećali, za mene su te noći ostale u najboljim uspomenama zbog toga što smo kolege i ja na tim projektima uvijek davali naš maksimum. Upravo se to pokazalo kao nešto što mi je danas vrlo česta pojava u profesionalnoj karijeri.“, izjavio je Ivan.

Kao profesore koji su ostavili velik utisak na njega ističe prof.dr.sc. Vjerana Strahonju, koji je već zanimljive predmete poput Programskog inženjerstva i Analize razvoja programa, digao na višu razinu i spojio više područja u jednu smislenu cjelinu. Također se prisjeća zanimljivih kolegija prof.dr.sc. Dragutina Kermeka poput Web dizajna i programiranja, Naprednih Web tehnologija i servisa te Uzoraka dizajna kroz čiju je kvalitetnu nastavu stekao puno praktičnog znanja. Od asistenata Ivanu je u najboljem sjećanju ostao doc.dr.sc. Zlatko Stapić koji mu je svojim entuzijazmom vođenja nastave i vrlo korisnim savjetima uvelike pridonijeo u razmišljanjima i usvajanju znanja te motiviranju za daljnji razvoj karijere.

 

ivandzolan1

 

OD PROGRAMERA DO PROJECT MANAGERA

„Tijekom studiranja sam dobio mnoge kompetencije i znanja koje u trenutku studiranja nisam uopće percipirao, a kroz svoju karijeru sam ih uočio i iskoristio.“, ističe Ivan. U IN2 se najprije zaposlio se na radnom mjestu programera, a taj je odjel tek bio nastajao i nije imao definirane interne procedure. Ivan ističe kako je tada iskoristio svoje „svježe“ znanje tehnika razvoja softvera i sudjelovao u uspostavljanju internih procedura: „Iznenadilo me je koliko zapravo stvari koje naučimo na fakultetu i uzimamo ih zdravo za gotovo mogu biti „novost“ i „inovacija“ u tvrtkama.“ Izražene vještine programiranja koje je usvojio samostalnim radom i radom na projektima tijekom studija te naučeno razmišljanje o cjelini razvoja softvera, potaknulo ga je da iskoristi znanja stečena na FOI-ju te usmjeri karijeru prema vođenju projekata, što ga je i dovelo do trenutnog radnog mjesta Project Manager. „To područje osim tehničkih znanja nužnih za razumijevanje proizvoda koji je krajnji rezultat zahtjeva, obuhvaća i znanja organizacije te komunikacijske vještine koje se na drugim fakultetima ne uče kvalitetno kao na FOI-ju.“, navodi Ivan.

Ističe kako na trenutnom radnom mjestu Project Managera ne postoji tipičan radni dan, već je svaki dan drugačiji popraćen dinamičnim aktivnostima i projektima. Zadužen za uspjeh nekoliko nacionalnih projekata, Ivan se uvijek vodi motom „radim sve što je potrebno da projekt uspije“. Neke od tipičnih obaveza s kojima se susreće su ugovaranje novih projekata ili nadogradnja postojećih, izrada funkcionalnosti i tehničkih specifikacija, izrada plana projekta, vremenskih i novčanih procjena, praćenje izvršavanja projektnih aktivnosti, sastanci s korisnicima i još puno zanimljivih i dinamičnih zadataka i aktivnosti. Osim uloge Project Managera, Ivan vodi i odjel od sedmero ljudi koji se pretežito sastoje od tima programera i BI stručnjaka, tako da dobar dio svog vremena troši na „upravljanje ljudima“. Svoje komunikacijske i organizacijske sposobnosti Ivan iskazuje preko svakodnevnih sastanaka s klijentima, razgovorima s članovima tima, motiviranja istih te nadgledanjem izvršavanja svih aktivnosti.

POGLED NA BUDUĆNOST

„Moja trenutna razmišljanja o budućnosti fokusirana su na usvajanju vještina voditelja projekta što je vrlo široko i zahtjevno područje. Razmatram nekoliko mogućnosti edukacija za ovo područje, a veseli me i to što nekoliko fakulteta, uključujući i FOI, radi na uvođenju poslijediplomskih studija iz mojeg područja rada.“, ističe Ivan i dodaje kako se u budućnosti svakako vidi na nekim višim pozicijama unutar tvrtke, no postoji mnogo stepenica i koraka koje još mora savladati da postigne svoje ciljeve.

„Mlađim kolegama bih svakako savjetovao da iskoriste raznovrsnost nastavnog programa FOI-ja koji će mnogima pomoći u daljnjem oblikovanju vlastite karijere. U odabiru svojeg programa nemojte ići linijom manjeg otpora, već svakako odaberite one kolegije koji vam se čine zanimljivim i korisnim. 
Pokušajte uz studiranje ostvariti i dodatne aktivnosti – radite na izvannastavnim projektima, podignite nastavni projekt na višu razinu, stažirajte... Put do zaposlenja započinje na fakultetu, a ne nakon završenog fakulteta. Konkurencija na tržištu rada je iz godine u godinu sve veća i veća, a tvrtke više ne traže samo studente koji su savjesno i kvalitetno izvršili studentske obaveze već one koji su ostvarili aktivnosti izvan okvira zadanih studijem.
I naravno, uživajte u studentskim danima! Jednog dan ćete ih se prisjećati s osmjehom bez obzira koliko se sada to čini smiješnim
.“, za kraj je nadodao Ivan.

Zahvaljujemo Ivanu što je podijelio s nama svoju zanimljivu i uspješnu karijernu priču te mu želimo puno sreće u ostvarivanju daljnjih ciljeva!