STUDENTSKI DANI

Martin kao svoju prvu asocijaciju na studij ističe Matematičke metode za informatičare te Microsoft Imagine Cup, koji su imali izniman utjecaj na njega i njegov razvoj sposobnosti i vještina. Martinovo studiranje obilježilo je sudjelovanje u studentskim udrugama AIESEC i Studentski zbor te svakako ističe zanimljivu činjenicu da je bio i Red Bull Student Brand Manager: „Smatram sudjelovanje u radu tih udruga itekako bitnima u mojem razvitku i načinu razmišljanja. Percepcije koje se steknu kada se sudjeluje u radu multinacionalnih organizacija je itekako potrebno kada se jednog dana zaposlite u internacionalnoj korporaciji.

Kroz srednju školu razvio je svoju strast i ljubav prema računalima i fotografiji, a upisom na FOI daljnje je školovanje usmjerio prema informatici. Unatoč tome, ljubav prema fotografiji uvijek je postojala i ona mu je predstavljala omiljeni hobi.

martin1

 

USMJERAVANJE KARIJERE PREMA FOTOGRAFIJI

U The Image Group Martin se zaposlio kao fotograf u Photo Departmentu te je kroz rankove napredovao do sadašnje pozicije Photo Managera gdje radi kao Manager u Photo Departmentu na jednom od najvećih i najnaprednijih digitalnih brodova na svijetu te ovogodišnjem dobitniku SeaTrade Award. Martinov posao sastoji se od slikanja gostiju i prodaje, preko rada s kemijom i foto uređajima do servera i sustava za prepoznavanje lica. „Imao sam sreću biti uključen u rad najvećih plovećih hotela s najnaprednijim tehnologijama.“, poručuje Martin.

Njegov dinamičan posao vodi ga diljem svijeta gdje se susreće sa svakojakim ljepotama i čarima prirode i upoznaje najljepše dijelove planete. „Moje odgovornosti su briga za tim od 13-28 ljudi, ovisno o veličini broda. Osim toga, vodim i brigu za inkasso cca. $70K-$140K na svaki period od 7-14 dana ovisno o duljini putovanja.“, govori Martin dodajući kako je također odgovoran za profesionalnu foto opremu i mašine, za kemijske procese i fotografsku kemiju, za environmental certifikate kao i za provođenje potrebnih pravila od strane zemalja i kompanija za koje radi. Kao najveći uspjeh Martin ističe rad na jednom od najvećih brodova na svijetu - Oasis of The Seas, koji se sastoji od 6500 putnika i 2000 posade. Osim toga, navodi i projekt koji je ostavio poseban dojam na njega, a radi se o projektu puštanja u rad novog sustava koji se bazira na prepoznavanju lica gostiju, kao i instalacija operativnih sustava i servera koji upravljaju time. Martin radeći ovaj posao zaokružuje svoje dvije strasti – računala i fotografiju. Znanje stečeno na fakultetu koristi kod instalacije sustava i servera te povezuje informatička znanja s fotografijom i uživa radeći ono što voli.

martin2

 

SAVJETI MLAĐIM KOLEGAMA

Martin ističe kako se s nekim stvarima susreo i prije fakulteta, ali mu je studiranje uvelike pomoglo da izgradi i zaokruži svoje profesionalne kompetencije. „Studentske organizacije su itekako dobar uvid u dinamike svjetskih trendova.“, poručuje Martin te nadodaje kako od izuzetne važnosti smatra sudjelovanje u raznim studentskim udrugama, natjecanjima ili čak pokretanje vlastite udruge. „Sudjelujte, učite, natječite se. Iskustva koja steknete ranije, kasnije će vam itekako dobro doći. Taj mali studentski mjehurić u koji ste se uvukli vam nije dovoljan ako imate ikakve ozbiljnije ambicije.“, za kraj je nadodao Martin.

martin3

 

Zahvaljujemo Martinu na izdvojenom vremenu i njegovoj karijernoj priči te mu želimo puno uspjeha u daljnjim pustolovinama!