Fokus ljetne škole NEMO je konceptualno modeliranje što već i samo po sebi govori da obuhvaća širok spektar različitih perspektiva, pristupa i metoda. Predavanja su iz različitih domena pa je ponekad malo teže prebaciti se iz jednog načina razmišljanja u drugi. Dosad su bila predavanja vezana za Smart City, Blockchain, razvoj robota i tome slično. Izuzev samih predavanja, postoje i vježbe koje se u najvećoj mjeri oslanjaju na alat ADOxx koji se koristi na kolegiju MOP (2. godina DS-a). To je alat koji omogućava modeliranja procesa odnosno nekog većeg sustava na različite načine. Jedna zanimljiva vježba koju smo odradili je vezana za izradu SAP scena (što se odrađuje na kolegiju SPIS).

Sam raspored predavanja i vježbi dosta je naporan s obzirom da nastava počinje u 09:00 te traje do 17:30 sati. U to su naravno uključene pauze i ručak. Što se hrane tiće, ona je u hodnicima fakulteta dostupna pod svakom pauzom. S druge strane, ručak je u menzi te mogu reći da mi je sama kvaliteta hrane i ponuda dosad bila odlična. Škola u globalu je osmišljena i realizirana s visokom razinom kvalitete (od kompetitivnih profesora koji dolaze s različitih djelova svijeta, organizacije nastave i škole pa do samih prostora). U školi sudjeluje 54 studenata različitog stupnja edukacije (prvostupnik, magistar, doktorant) te je najviše studenata doktorskog studija. Sudionici dolaze iz 21 zemlje. U svakom slučaju je veoma zanimljivo pričati s drugim sudionicima te čuti njihove priče i aspiracije.

Nakon nastave slobodnog vremena i nema baš previše (isto tako, većina trgovina i usluga se zatvara u 18:00). Ja često odlazim u razgledavanje grada. Grad je po mom mišljenju izuzetno lijep te postoji mnogo zanimljivih stvari za vidjet. Ono čime sam najviše opčinjen je da grad živi do kasno u noć čak i kroz dane u tjednu. Mnogi mladi zabavljaju se i druže na livadi ili uz rijeku te su generalno dosta opušteniji i slobodniji. Sve u svemu, postoji pregršt mogućnosti. - Tomislav Peharda

nemo1


Monika i Tomislav uskoro nam se vraćaju u Varaždin, a ovim putem želimo im se zahvaliti što su nam se javili i izdvojili vrijeme da podijele iskustva studentima FOI-ja iz ljetne škole NEMO u Beču.