Pozdrav svima :)

Sredinom treće godine svog preddiplomskog studija (Informacijski sustavi) odlučila sam isprobati nešto novo i steći neko internacionalno iskustvo. Centar za podršku studentima i razvoj karijera je na svojoj Facebook stranici objavio natječaje za BEST stručne seminare. BEST, Bratstvo Europskih Studenata Tehnologije, je volonterska i neprofitna studentska udruga. Pružaju mnoge mogućnosti za studente diljem Europe sa velikim naglaskom na rad u međunarodnim timovima i razvoj tolerancije. Stručni seminari se odvijaju četiri puta godišnje: Spring Season, Summer Season, Autumn Season i Winter Season. Ljetna sezona sadrži najveći broj stručnih seminara diljem cijele Europe. Pri prijavi možete odabrati tri seminara, ali možete biti odabrani samo za jedan od njih. Što se tiče procesa prijave, veoma je jednostavan. Potrebno je napisati kratko i zanimljivo motivacijsko pismo te odgovoriti na tri pitanja iz tehnološkog područja. Broj prijava dolazi i do 400, ali nemojte se dati obeshrabriti :)

Moji favoriti bili su vezani za Big Data područje i područje umjetne inteligencije. Nakon objavljenih rezultata vidjela sam da sam primljena za stručni seminar u Madridu – AbracaDATA: be a BIG DATA wizard. Budući da nikad nisam prije letjela s avionom, ni kupovala karte, djelatnice iz Ureda za međunarodnu suradnju su mi puno pomogle. Naravno, što god trebate ili vas nešto muči uvijek se možete javiti njima ili djelatnicima iz CPSRK, svi su iznimno dragi i susretljivi i odgovaraju na vaših tisuću pitanja :) Što se tiče troškova stručnog seminara, smještaj, gradski prijevoz i hrana su plaćeni (doplata je 20 eura i 30 eura depozit koji vam je vraćen ukoliko položite ispit), ali sami snosite troškove putovanja.

Stručni seminar traje deset dana ili nešto manje, u mom slučaju od 29. lipnja do 08. srpnja. Prvi vikend je namijenjen za međusobno upoznavanje s organizatorima i ostalim sudionicima. Ima oko dvadeset sudionika iz različitih zemalja: Rusija, Austrija, Belgija, Turska, Mađarska, Ukrajina, itd. Nakon zanimljivog vikenda bilo je vrijeme za akademske aktivnosti – predavanja i radionice na Sveučilištu Madrid Carlos III ili posjete različitim poduzećima, svaki dan od 08:00 do 17:00. Nakon akademskog dijela je bio organiziran razgled grada, razgled Retiro parka kroz „igru“ (na određenoj lokaciji je potrebno odraditi neki izazov), tapas crawling i još mnogo toga. Akademski dio bio je veoma zanimljiv, od uvoda u Big Data do strojnog učenja. Meni je osobno najzanimljivija aktivnost bila radionica Google training koju je održao zaposlenik Google-a i posjet tvrtki SAS. Svi predavači su bili izuzetno susretljivi i strpljivi. Zadnji dan akademskog tjedna je namijenjen za polaganje ispita. U našem slučaju, to je bilo osmišljavanje Startup-a koji će koristiti Big Data tehnologije i metode strojnog učenja u timovima po četvero. Prezentacija se odvija pred studentima, organizatorima, profesorima sa Sveučilišta i zaposlenicima kompanija koje ste posjetili.

Nakon uspješno položenog ispita vrijeme je za vikend putovanje koje je namijenjeno za druženje – internacionalna večer (tradicionalna hrana i piće iz svake od zemlji sudionika), odlazak na jezero, Cluedo, Cantus i ispunjavanje friendsbook-a. To wrap it all up, ovo je bilo jedno super iskustvo, pogotovo ako imate strah od nepoznatog (koji sam imala i uspješno prebrodila, jer vjerujte nije ništa strašno). Preporučam svim studentima da se prijave na BEST stručne seminare, Erasmus ili bilo što slično, vjerujte, nećete požaliti!

mbenkus1

 

Zahvaljujemo se studentici Maji Benkus na dojmovima te se nadamo da smo vas ohrabrili za neku sličnu avanturu. Pratite CPSRK promo kanale i javite nam se ukoliko biste u budućnosti htjeli sudjelovati na nekom sličnom događaju.