44

Poduzeća

33

Predavanja

23

Radionice

 

Ovogodišnji, 6. po redu (tje)dan karijera nudi studentima FOI-ja brojne sadržaje: pozvana predavanja, stručne radionice, employer pitcheve, predstavljanja praksi/prilika (pitch), karijerni špancir (kava s poslodavcima), AIESEC konferencija Business in Practice, FOI alumni pub kviz, neformalno druženje, party…
Dragi naši studenti i studentice, pozivamo vas da se odazovete u što većem broju na korisne sadržaje koje za vas pripremaju predstavnici čak više od 40 tvrtki! Kako bismo vam olakšali sudjelovanje na Tjednu karijera, dio pozvanih predavanja održati će se u okviru redovne nastave, no slobodni ste doći na sva ostala predavanja bez ikakve prijave. Ukoliko želite sudjelovati i na radionicama, potruditi ćemo se opravdati vaš izostanak s nastave, uz napomenu da je za radionice potrebna prethodna prijava putem formi dostupnih na ovoj stranici.
Nadamo se da se i ove godine vidimo u velikom broju, na najboljem karijernom druženju u Varaždinu i okolici! :)

PROGRAM

 

Posao programera podrazumijeva korištenje niza znanja i vještina za koje se postavlja pitanje - gdje ih steći? Često se zanemaruju znanja i vještine koje nam se, dok ih učimo, ne čine primjenjive u "svakodnevnom životu". Kroz praktične primjere želimo pokazati studentima kako su vještine i znanja koja razvijaju na fakultetu vrlo primjenjiva na budući posao programiranja, čak i u trenucima kada im se čini da nema povezanosti.

SOLID principi su poznati većini studenata koje zanima objektno-orijentirano programiranje, no vrlo često nemaju priliku uči dublje u razumijevanje važnosti single responsibility principa na pozitivnim i negativnim primjerima iz stvarne prakse. Ovo predavanje je idealna prilika da studenti saznaju više od developera koji svakodnevno rade po njima.

Agile, Scrum, DevOps i Continuous Delivery osnova su funkcioniranja većine modernih tvrtki koje se bave razvojem softvera. Ključne riječi su brzina i kvaliteta, cilj je brza isporuka što kvalitetnijeg softvera u svrhu ostvarivanja što većih poslovnih vrijednosti. Kroz prezentaciju će biti prikazan način na koji je FINA, uz upotrebu odgovarajućih alata i pristupa te uz integraciju automatskog testiranja, realizirala učinkovit Continuos Delivery sustav kao dio redovne razvojne procedure.

Kako stvoriti percepciju o kompaniji kao mjestu gdje želimo raditi? Slično kao branding proizvoda funkcionira i branding poslodavca, jer pod pojmom Employer branding podrazumijevamo zapravo brand ili marku poslodavca. BRAND POSLODAVCA obuhvaća SKUP KORPORATIVNIH VRIJEDNOSTI I PORUKA KOJE U SVOJOJ CJELINI STVARAJU SLIKU PODUZEĆA koju treba percipirati svaki postojeći i potencijalni zaposlenik.

Modeliranje poslovnih procesa (Business Process Modeling) postaje sve veći prioritet poslovnim menadžerima i analitičarima. Menadžeri i vlasnici tvrtki shvaćaju da je njihovo poslovanje bez dobro dokumentiranih procesa poput pilota koji slijepo leti bez ispravnih instrumenata i navigacije.

Sadržaj:

  • Što podrazumijeva modeliranje poslovnih procesa?
  • Zašto modelirati poslovne procese i kako je moguće vizualizirati gdje je vaše poslovanje i gdje bi trebalo biti?
  • Kakvo je značenje modeliranje poslovnih procesa u razvoju softvera?
  • Integracija BPM-a i CRM-a
  • Case Study – model poslovnog procesa korisnika

Mladim ljudima koji završavaju fakultet često se pojavljuje pitanje kako se pripremiti za tržište rada te kako postati poželjan kandidat željenom poslodavcu. Koji su konkretni koraci koje treba poduzeti? Kako se dobro prezentirati kroz različite medije, a kako u direktnoj komunikaciji s poslodavcem? Na predavanju ćemo se baviti temom osobnog brandinga, tj. pozicioniranja sebe u poslovnom okruženju. Prikazat ćemo koje su strategije izlaska na tržište rada te koje korake trebamo poduzeti kako bi se prezentirali kao idealan kandidat za željenu poziciju. Od online prisutnosti na društvenim mrežama i portalima, preko pisanja dobrog životopisa i molbe za posao, sve do prezentacije na intervjuu. Kroz niz primjera pružit ćemo odgovore na sva pitanja.

Predavanjem će se opisati kako izgleda stvarni rad na jednom BI projektu kako bi se studentima dala jasna slika onoga što ih mogu očekivati iza akademskog obrazovanja.
Opisat će se projektni procesi, moguće radne okoline, zadaci, problemi koji mogu iskočiti, i izrada izvještaja u novim BI alatima na temelju Cognos platforme.

Kako uopće izgleda jedan tim i projekt u Comminus-u, te kako Scrum funkcionira na našim projektima (od kojih su neki stvarno kul)? Saznajte na predavanju u kojem otkrivamo sve, od ideje do produkcije.

IGEO geoprostorna platforma je web bazirano servisno orijentirano rješenje za izgradnju javnih GIS preglednika i poslovnih GIS aplikacija. Osim potrebe da platforma bude tehnološki u trendu, što dokazuju i korištene tehnologije (Angular2, NodeJS, ElasticSearch, Java Spring), od presudne je važnosti uspostavljeni razvojni proces, koji uključuje planiranja isporuka, continuous integration, modificirani GITflow, code review te automatizirane buildove.


Kroz temu „Mobilno bankarstvo – Implementacija i korištenje“ studentima ćemo predstaviti inovaciju u mobilnom bankarstvu – aplikaciju mobilnog bankarstva Smart Wallet. Na ovom primjeru objasnit ćemo kako se razvijaju nove aplikacije – od rađanja ideje do realizacije te na koncu do produkcije. Smart Wallet je zaista velika inovacija u svijetu bankarstva koja je proizvod našeg Tima za digitalnu transformaciju, a na tržište planiramo izaći u jesen.

Razvoj web i desktop aplikacije u .NET-u i Javi, izrada mobilne aplikacije za sve tri platforme, razvoj BI rješenja, integracija s Googleom i drugim vanjskim sustavima, upoznavanje s Dynamics CRM-om, osmišljavanje e-learning sustav.
Svaka od ovih stvari vam zvuči zanimljivo i izazovno?
Što kada sve to, i puno više, imate priliku raditi unutar istog projekta?
U 30 minuta saznajte kako je biti dio tima koji planira, analizira, razvija i testira takve gigantske sustave.

 

Knjige i tutoriali su plićak, jednostavno, sigurno, poznato. Veliki portali su duboko more, nepoznato, neistraženo, morate razviti svoje metode i svoj stil kako bi preživjeli kad tsunami posjetitelja krene na vas. Kako organizirati Django aplikaciju za veliki broj posjetitelja i koji alati se koriste za 24sata.hr i vecernji.hr? Većinu alata i metoda koje predstavljamo možete koristiti i na bilo kojoj drugoj web razvojnoj platformi, nisu organičeni samo za Django.

Dinamično okruženje današnjice pomjera fokus s proizvoda i usluga na korisnika i njegove doživljaje. SAP Hybris i Adobe Experience Manager su rješenja dizajnirana da tvrtkama omoguće pružanje novog iskustva na svim kanalima tj. dodirnim točkama (trgovine, računala, društvene mreže...). Kako pridobiti nove i zadržati postojeće korisnike u vremenu globalizacije i opake konkurencije. Uvid u arhitekturu navedenih lidera online trgovine i upravljanja sadržajem.

Znaš ono kad surfajući bespućima interneta naletiš na super site? Ili na totalno loš feature, a nema šanse da je bug? Za oboje je netko kriv! :) Iz prve ruke saznaj kako složiti super UX i kroz koje sve faze ideja nastala kroz design thinking mora proći prije nego što upozna korisnika!
Poslušaj kako producirati kvalitetan dizajn, kako napisati dobru specifikaciju, uspješno testirati razvijene funkcionalnosti i naravno, kako sve to može poći po zlu.

 

Kroz ovu temu studente će se upoznati sa agilnom metodom razvoja i svim značajkama ovog načina rada na projektima u praksi. Ideja je predstaviti sve korake nekog IT projekta, kako bi se razjasnile sve uključene funkcije i njihovi zadaci, te što sve rad po agilnoj metodi podrazumijeva. Kroz ovo predavanje studenti će na stvarnim primjerima vidjeti konkretne zadatke product managera - prikupljanje requirementa, rad sa sistem arhitektima na arhitekturi produkta, način vođenja projekta, scrum meetinzi i sl. Cilj ovog predavanja je upoznati studente FOI-ja sa širinom znanja i vještina koja se stječu radom na ovakvim projektima, te zašto je za project managere bitno tehničko znanje, ali jednako tako komunikacijske i socijalne vještine te interes za business.

 

Automatizacija procesa primjenom robotike (RPA) je skup tehnologija koje se temelje na softverskim robotima ili radnicima umjetne inteligencije (AI). Robotika predstavlja cjelovito rješenje za automatizaciju softvera koje oponaša interakciju čovjeka s ključnim računalnim aplikacijama. Na predavanju će se prikazati EY metodologija, primjeri RPA projekata i konzultantske usluge koje nudimo u okviru automatizacija procesa primjenom robotike

Modeliranje poslovnih procesa (Business Process Modeling) postaje sve veći prioritet poslovnim menadžerima i analitičarima. Menadžeri i vlasnici tvrtki shvaćaju da je njihovo poslovanje bez dobro dokumentiranih procesa poput pilota koji slijepo leti bez ispravnih instrumenata i navigacije.
Sadržaj:
•    Što podrazumijeva modeliranje poslovnih procesa?
•    Zašto modelirati poslovne procese i kako je moguće vizualizirati gdje je vaše poslovanje i gdje bi trebalo biti?
•    Kakvo je značenje modeliranje poslovnih procesa u razvoju softvera?
•    Integracija BPM-a i CRM-a
•    Case Study – model poslovnog procesa korisnika

 

Intervju za posao je, nakon uspješno napisanog životopisa, najvažniji korak u procesu traženja posla,
bez obzira da li osoba mijenja trenutnu poziciju ili po prvi puta kreće u avanturu potrage za
zaposlenjem. Posebno nam je bitno pripremiti mlade ljude koji po prvi puta razmišljaju o svojoj
budućoj karijeri te se još u vrijeme studija odluče aktivirati i steći prva radna iskustva.
Radionica Kako se predstaviti na intervjuu za posao u nekoliko će koraka obuhvatiti proces
predstavljanja, najčešće situacije te smjernice za uspješnu pripremu koje će Vam biti od koristi kada
se nađete pred potencijalnim poslodavcem.


S razvojem Android aplikacija koji je sve popularniji, važno je poznavati osnovne koncepte razvoja kako bi se moglo krenuti na složenije aplikacije. Kroz konkretne primjere želimo studentima dati crash course razvoja Android aplikacija uz neophodne tips&tricks, a sve uz mogućnost da uče od iskusnih programera.


Radionica je namijenjena svima koji žele saznati koji su osnovni dijelovi bespilotne letjelice, kako sve pojedine dijelove spojiti u jednu cjelinu i kako pravilno kalibrirati sve senzore. Kroz radionicu moći ćete vidjeti sve korake od kupovine dijelova do sastavljanja i kalibracije senzora. Osim sastavljanja saznati ćete i kako planirati letačke operacije za potrebe aerofotogrametrijskog snimanja i kako pravilno koristiti razne senzore koje želimo staviti na bespilotne letjelice.


Korištenje Javascripta i povezanih library-a je sve učestalije, a vrlo je privlačno zbog mogućnosti koje se nude. Trenutno najbolji pristup za izradu korisničkih sučelja i aplikacija u reaktivnom okruženju je VueJS. Njegov ekosistem pruža spremna rješenja za probleme poput routinga ili server side renderinga koje ćemo kroz praktične primjere približiti studentima koje zanima Javascript development.


Automatizacija procesa primjenom robotike (RPA) je skup tehnologija koje se temelje na softverskim robotima ili radnicima umjetne inteligencije (AI). Robotika predstavlja cjelovito rješenje za automatizaciju softvera koje oponaša interakciju čovjeka s ključnim računalnim aplikacijama. Oponaša ljudsko ponašanje u izvršenju repetitivnih procesa putem postojećeg korisničkog sučelja. Prednosti automatizacije procesa primjenom robotike su smanjivanje troškova, povećanje zadovoljstva korisnika i povećanje zadovoljstva zaposlenika. RPA će uz ostale tehnološke trendove, pokrenuti novi val produktivnosti i povećanja učinkovitosti na globalnom tržištu rada te će u budućnosti dio poslova biti automatiziran korištenjem RPA i novih tehnoloških trendova.


Desing Thinking je metodologija za iznalaženje inovativnih rješenja.  Umjesto na rješavanje problema, usmjerena je na iznalaženje rješenja koje će oduševiti korisnike.
Metoda, iako stara par desetaka godina, danas je našla primjenu u raznim industrijama, posebice u IT i koriste ju vodeće kompanije.
Radionica će praktično pokazati kako izgledaju koraci u primjeni na temu "Kako unaprijediti Tjedan karijera?"

 


Iz prve ruke saznaj kako nastaju naše aplikacije! Na jednostavnom primjeru pokazat ćemo kako napraviti osnovnu .NET Core aplikaciju s pripadajućom relacijskom bazom podataka. Proći će se kroz izradu relacijske baze, pisanja upita na istoj, izradi servisnog sloja i korisničkog sučelja.


Od FOI-evaca za FOI-evce: kako napraviti PI projekt u dva dana, te kako imati API za AIR gotov u jedno popodne. Zašto raditi sve od nule, kada se možemo fokusirati na jedinstvene detalje. Dođite na radionicu i u saznajte što nudi JHipster = Spring Boot + Angular generator. Potrebno predznanje - nema ga, bit ćemo jednostavni. #java #javascript #spring #angular #bootstrap #typescript #yeoman #yarn #docker


Cilj radionice je da polaznici u 3 sata naprave jednostavni Django web site. Naučit će započeti Django projekt, implementirati priloženi template, naučiti definirati Django admin (za unos sadržaja) i napraviti jednostavnu naslovnicu te prikaz članka sa slikom.  
Potrebno predznanje - osnovne programiranja u bilo kojem programskom jeziku, poznavanje html-a na razini prepoznavanja, poznavanje rada u komandnoj liniji.
 


Kroz ovu interaktivnu radionicu naučit ćete kako dizajneri pronalaze rješenja za kompleksne probleme i stvaraju proizvode koje korisnici vole i žele koristiti. Design Thinking je sistematski pristup inovacijama kojim se kombinacijom logike, imaginacije i intuicije na kreativan način dolazi do ideje ili rješenja problema. Tijekom radionice proći ćete kroz niz praktičnih primjera, ali se i sami se okušati u stvaranju svoje inovativne ideje uz primjenu Design Thinking metoda.


Progress OpenEdge je skup alata koji pokrivaju cjelokupan razvoj poslovnih aplikacija (full stack) za desktop, web, mobilne platforme pa čak i terminal aplikacije. Okosnicu platforme čine vlastiti RDBMS, moćni aplikacijski server, klijentski alati te razvojni alat temeljen na  Eclipseu, a dostupni su i alati za BPM (upravljanje poslovnim procesima), BRMS( upravljanje poslovnim pravilima), BI (poslovna izvješća). Sama platforma je koncipirana na način da bude fleksibilna i otvorena te uz razvoj aplikacija omogućava i sistem integracije. Razvoj aplikacija je umjeren tome da se mogu pokretati na bilo kojem klijentu, uključujući web i mobilne platforme, kombinirajući programski jezik 4. generacije na aplikacijskom serveru sa modernim korisničkim sučeljem koje uključuje Telerik kontrole.

Poslovno odlučivanje na temelju podataka skupljenih kroz digitalne medije i različite softvere predstavlja konkurentsku prednost za organizaciju, ali i način preživljavanja u turbulentnoj poslovnoj okolini. Naučite kako koristiti podatke o ponašanju korisnika na web stranici i aplikacijama poduzeće skupljenih kroz Google Analytics i ostale softvere za praćanje digitalnog ponašanja korisnika. Od osnovnih metoda do naprednih načina obrade podataka i njihovog korištenja u procesima poslovnog odlučivanja. Predavač - Davor Debrecin, univ. mag. oecc., direktor digitalne agencije svinaweb s više od 12 godina iskustva u digitalnom marketingu i preko 700 odrađenih projekata.

Presentation will describe on high-level 5G technology and benefits it will bring to our society in the future vision of 50 billion connected devices. VR, self-driving cars, remote surgeries are only some of solutions that will become reality enabled with 5G technology. Ericsson is leading company in developing 5G solutions with trials happening mainly in North America and East Asia. Designers in Ericsson Nikola Tesla work on 5G solution development which will be followed by implementations worldwide.

 

 

Perpetuum Mobile je 2015. godine donio odluku o iskoraku na globalno tržište putem razvoja složenog novog proizvoda. Analizom tržišnog potencijala odlučeno je da područje primjene bude tzv. „Integration Platform as a Service – IPaaS“ .
Razlog za ovakvu odluku u osnovi leži u strelovitom razvoju tzv. „cloud“ platformi za poslovne primjene. Iako svaki poslovni „cloud“ (npr. Amazon, Magento, Salesforce, SharePoint i drugi) sam po sebi donosi uštedu vremena i ulaganja, brojnost različitih platformi s druge strane stvara nove probleme složenosti i rastućih troškova, budući da postoji sve veća potreba razmjene informacija, podataka i transakcija među različitim platformama. Smatramo da proizvod koji će korisnicima dramatično pojednostavniti komunikaciju može donijeti veliku poslovnu vrijednost kompanijama.
Dodatan razlog za ovakvu strategiju bili su interni resursi i kompetencije Perpetuuma. Obzirom da smo dugogodišnji partner Microsofta, donesena je odluka da temeljna infrastruktura bude Microsoft Azure. Nadalje, odlučeno je da platforme koje će se povezivati u prvom ciklusu razvoja proizvoda budu: Amazon, Magento, Tradeshift, Microsoft SharePoint, Drupal, Huddle i Basecamp.
U predavanju ćemo detaljnije obrazložiti poslovnu logiku ulaska u projekt, pripremu i uspješnu nominaciju projekta za IRCRO program agencije HAMAG-Bicro i dosadašnje aktivnosti u razvoju i tržišnom pozicioniranju proizvoda.

 

 

NativeScript je platforma koja omogućuje izradu nativnih mobilnih aplikacija korištenjem JavaScripta i široko prihvaćenih frameworka kao što je Angular. Omogućava dijeljenje zajedničkog koda za različite mobilne platforme i njegovu reiskoristivost bez potrebe za izradom aplikacije ispočetka za svaku pojedinu platformu, a opet uz mogućnost korištenja nativnih API-a pojedine platforme.


Unutar 3 sata napravit ćemo simulaciju cijelog procesa izrade web aplikacije u Angularu 4 i Spring Boot tehnologijama. Osim samih programskih jezika i tehnologije, studenti će se upoznati s najnovijim alatima za izradu i verzioniranje SW, te agilnom metodologijom za razvoj SW.
Cilj radionice je da se na iterativan i inkrementalan način izradi aplikacija za prijavu na sistematski pregled.
Studenti će se podijeliti u dvije gupe. Jedna grupa će biti poslovni dionici projekta i ključne osobe sa strane korisnika koji će  definirati funkcionalne i nefunkcionalne zahtjeve na aplikaciju, a druga grupa će biti tim koja će izraditi samu aplikaciju.
Timovi će raditi uz pomoć i pod mentorstvom stručnjaka iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

 


Tko je najbitniji u procesu izrade weba (proizvoda ili stranice) - dizajner, developer, project manager ili sam proces? Na predavanju ćete moći čuti kako izgleda proces u Degordianu, zašto smo ga tako postavili, koja je uloga svakog odjela i kako se dolazi do finalnog proizvoda. Mi smo u razvoju procesa puno naučili pa ćemo rado podijeliti naše iskustvo i znanje, koje možete već od sutra primijeniti. Vidimo se! :)

Kao Product Manager, Krešo će objasniti proces redizajna iOS i Android aplikacije za Rosettu Stone - kompaniju s pedigreom dvadeset i pet godina podučavanja stranih jezika. Dođi i saznaj kako su u Five-u na tom projektu postavili visoke ciljeve i ostvarili puno više od zacrtanog, te kako je cijeli proces izgledao.

Na ovoj ćemo radionici kroz demo približiti polaznicima sistemsku administraciju u Windows okruženju te pojasniti što ona obuhvaća i koji su najčešći izazovi u praksi. Polaznike ćemo upoznati s konceptom domena i njihovim administriranjem, konfiguracijom i rolama Windows Servera, sigurnosti i backupom sustava, te ostalim aplikacijama i alatima koji se koriste za obavljanje svakodnevnih sistemskih zadataka. Na kraju ćemo ukratko predstaviti Syskit Monitor alat koji uvelike olakšava neke od ključnih administrativnih poslova uz detaljan pregled cjelokupnog sustava.


Ni najbolji proizvod se neće prodati sam od sebe. Kroz dva sata interaktivne radionice iskusite kako prodati software. Naučiti ćemo vas sve o fazama prodajnog procesa, sitnim i bitnim detaljima, ali i ukazati na greške na kojima smo sami nešto naučili. Bilo da želite pokrenuti svoju poduzetničku priču ili pronaći idealnog poslodavca, prodajne vještine će vam otvoriti mnoga vrata. Vidimo se! :)


React Native je super tehnologija za pisanje nativnih mobilnih aplikacija. Međutim, izrada aplikacija i dalje je težak izazov. Jesmo li postigli maksimalnu efikasnost prilikom razvoja aplikacija? Shoutem je izgradio arhitekturu koja eliminira ponavljajuće korake prilikom razvoja svake aplikacije koristeći otvorenu arhitekturu, otvorene module, spremanje podataka u oblak te automatiziranu objavu. Na ovoj radionici naučit ćete kako izgraditi i objaviti jedinstvenu aplikaciju spremnu za tržište!


1. Uvod: Zašto je kartično poslovanje pouzdano?
2. Informacijska sigurnost kartičnog poslovanja na POS uređajima i bankomatima
3. Obrada transakcija na informacijskim sustavima
        - Autorizacijski sustavi
        - Kanali
        - Back-office sustav
4. Softverski razvoj
        - Agilno programiranje
        - Troslojna arhitektura
        - Programski jezici: .NET,  C++, PL SQL, Java
        - Skalabilnost sustava
5. Interoperabilnost unutar kompleksne infrastrukture

 

Angular2 u Zagrebačkoj banci je izabran kao temelj razvoja svih client-side aplikacija. U sklopu projekta razvijen je interni framework koji obogaćuje funkcionalnosti Angulara2 i stvoreni su preduvjeti za brz, jednostavan i standardiziran razvoj web aplikacija. U sklopu predavanja, prikazati će način rada, tehnologije, DevOps procedure.

PLIVA je najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj, a od 2008. godine članica je Teva grupe, jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu. Danas u PLIVINOM IT-u radi oko 150 stručnjaka, koji pružaju IT usluge korisnicima diljem svijeta. Na predavanju koje će održati PLIVINI zaposlenici upoznat ćete se s Cloud rješenjima koja razvijaju, a kako sve izgleda u praski saznajte na licu mjesta.

 Želite li saznati na koji način krenuti s razvojem mobilnih aplikacija? Želite li razvijati aplikacije za iPhone X?
U ovom predavanju bit će prikazane mogućnosti razvoja iOS aplikacija; od odabira programskog jezika (Swift, Objective-C), prikaza životnog ciklusa aplikacije, najčešće korištenih arhitektura razvoja te mnogih drugih “fora” uz praktičan prikaz izrade jednostavne aplikacije.

 

Vozi u oblacima. | Ne lutaj i ne gubi vrijeme. | Parkiraj. | Pusti da tvoj auto sam plati.
20 tisuća objekata pod nadzorom. | 2 miliona GPS koordinata unutar jednog dana. | Do sada prijeđenih više od milijardu i 200 miliona km.
Kako sve ovo funkcionira, s kojim tehnologijama i programskim jezicima smo do toga došli i na koji način funkcionira odjel razvoja?
Dođi na predavanje MOBILISIS-a koje će održati Hrvoje Aničić (voditelj odjela softvera i bivši FOI-jevac :)) i saznaj sve ovo, ali i mnogo više.

 

Kroz predavanje se nastoji prikazati životni ciklus razvoja mobilne aplikacije „Digitalni poštar“ puštene u srpnju u rad u Varaždinu. Prolazimo kroz sve faze izgradnje od PoC projekta, preko izrade same aplikacije, pa do distribucije u pošte. Aplikacija je rađena preko  Xamarin.Androida koji je omogućio izradu Android aplikacije kompletno napisane u programskom jeziku C#. Vrijedi istaknuti i razvoj bogatih pomičnih lista, REST API komunikacije sa back-end dijelom, dizajn aplikacije i raznih UI komponenata.

Pojam hakiranje danas možemo čuti gotovo svaki dan, a označava radnju traženja ranjivosti s ciljem neautoriziranog pristupa sustavu ili resursima. Hakeri najčešće pogađaju računalne mreže kako bi dobili pristup sustavu neke kompanije. Tako se u svijetu, ali i u Hrvatskoj dešavaju česti hakerski napadi na računala klijenata banaka. Postavljaju se razna pitanja: „Kako se osigurati?, Kako spriječiti hakerske napade i je li ih uopće moguće spriječiti?“ Kristina Posavec, voditeljica jedne od službi sigurnosti iz Erste banke i bivša zaposlenica MUPa, gdje se bavila upravo tom tematikom, povezati će dvije perspektive i dati malo širu sliku o hakerskim napadima na banke.

Startupi su uglavnom fokusirani oko jednog proizvoda, pa je donosenje odluka vezanih o proizvodu od fundamentalne vaznosti za uspjeh poduhvata. Predavanje donosi pregled osnovnih nacela kako podici startup, neke temeljne odluke koje je potrebno donijeti te opisuje nacine kako donositi te odluke. Sve te odluke slijevaju se u upravljanje oblikovanjem proizvoda.

Jeste li znali da jedna krava prosječno generira oko 200 MB podataka godišnje? Kako skladištiti, pripremiti i obraditi toliku količinu podataka prije nego se farmer ustane? Kako implementirati različite machine learning algoritme prije nego što farmer završi mužnju? Kako prikazati nove uvide prije nego farmer završi radni dan? Saznajte kako možete iskoristiti moć podataka za postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja na farmama koristeći moderne tehnologije, algoritme i modele.

Umjetna inteligencija (AI) oduvijek fascinira ljude, a u razgovoru opetovano dobiva epitet teme budućnosti. Fast forward, i budućnost je stigla (i u naš ured). Velik korak u razvoju AI imaju i chatbotovi. Može li neki od njih već proći Turingov test?
Izradili ste sustav za kreiranje chatbotova i planirate ga ponuditi na tržištu svakome tko želi napraviti svoj chatbot i na moderan način prezentirati usluge klijentima. Analizom konkurencije ustanovili ste da ste inferiorniji jer još uvijek nemate tražene AI karakteristike, a konkurencija nudi i bolji UX. Zadatak vas kao produkt menadžera je osmisliti marketinške aktivnosti i dobiti što više informacija kako biste poboljšali svoj proizvod i učinili ga tržišno konkurentnim unatoč nedostacima. Kako ćete to napraviti? Jeste li dorasli prošetati u cipelama produkt menadžera?

 


Web debugging je proces pronalaženja grešaka i nedostataka u programskom kodu. Na radionici će biti korišten “Chrome Developer Tools” koji je svatko od nas, najčešće slučajno, otvorio pritiskom na tipku F12.
Pozivamo sve zainteresirane studente da nam se pridruže na radionici jer vjerujemo kako će ovo predavanje biti korisno (a i zanimljivo) budućim web developerima. Kroz radionicu će vas voditi šarmantni developerski dvojac iz Inchooa: Ivan Weiler i Luka Rajčević.

 


"OSLOBODI KREATIVNOST, POVEŽI SE, PROGRAMIRAJ"

U sklopu "Uvoda u robotiku" sastojat će se prezentacijom micro:bit računala uz praktične primjere. Micro:bit je maleno programabilno računalo, a dizajniran je kako bi učenje i podučavanje načinio jednostavnim i zabavnim! Super je jednostavno za početi, s bezbroj mogućnosti, od osnovne škole sve do fakulteta! Možeš koristiti svoj BBC micro:bit za sve vrste cool kreacija, od robota do glazbala – mogućnosti su beskrajne. Možeš ga programirati s bilo kojeg web preglednika u Blocks, Javascriptu, Python, Scratchu i drugim programima; ne trebaš nikakav posebni softver. Mole se polaznici da na radionicu ponesu svoje prijenosno računalo. Svaki polaznik će dobiti micro:bit računalo radi praktičnog dijela predavanja.


Na ovoj radionici ćemo opisati Scrum metodologiju razvoja i sve razvojne procese koji nam već godinama pomažu isporučivati kvalitetan software. Prikazati ćemo alate koje koristimo unutar naših razvojnih okruženja kako bi si ubrzali razvoj, brže isporučivali proizvod te vidjeli pokrivenost programskog koda testovima. Kako u Repslyju dajemo veliku važnost istraživanju i isprobavanju novih tehnologija, a virtualna stvarnost je sve više prisutna u realnom svijetu, demonstrirati ćemo što smo sve otkrili koristeći ARKit (u iOS svijetu) i ARCore (u Android svijetu). Prezentacija i primjeri će biti open source, a sva pitanja tokom prezentacije su dobrodošla.


Ljudi su oduvijek pokušavali jedni drugima olakšati život koristeći razne strojeve. U industrijskoj revoluciji pojavili su se strojevi u kojima su jedni vidjeli prijetnje, a drugi potencijal. Danas je čovječanstvo u sličnoj situaciji. Saznajte u kojem smjeru se kreće novo razdoblje tehnološke revolucije i što se koristi u razvoju robota. Sudjelujte u interaktivnoj radionici gdje ćete koristiti Arduino za upravljanje robota u simulaciji i upoznati kako funkcionira Robot Operating System (ROS).


Pozdravni govor održat će dekan Fakulteta, prof.dr.sc. Neven Vrček i/ili članovi Uprave Fakulteta.

OPIS PREDAVANJA:

Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM razvija veliki, globalno jedinstiveni program izvankurikularne STEM edukacije u Hrvatskoj i šire. Pokret Croatian Makers u Hrvatskoj se sastoji od obitelji platformi koji čine koherentan sustav. STEM područja su jezgra suvremenog kurikuluma i time su IRIM-ove aktivnosti iznimno bitne u Hrvatskoj u kojoj to područje stoji naročito loše.

Međutim, mi ih vidimo i daleko šire: kao alat za razvoj dubljih ključnih kompetencija koje su još deficitarnije u hrvatskom školstvu kao što su kritičko razmišljanje i vještina rješavanja problema, kreativnost, vještine suradnje, komunikacije; zatim inicijative, znatiželje i upornosti. IRIMsvojim dosegom do preko 1000 edukativnih organizacija ima veliki utjecaj na razvoj tih kompetencija u hrvatskom školstvu i stvaranjem kulture uspjeha kod mladih.

O PREDAVAČU:

Hrvatski poduzetnik i investitor, trenutno najviše posvećen digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i drugim zemljama – osnivač IRIM-a, vodeće filantropske organizacije za uvođenje STEM edukacije u obavezno obrazovanje.

Matematičar po obrazovanju, s karijerama u znanosti, digitalnim medijima, financijama i ljudskim resursima. Višestruki osnivač start-upova s nekoliko uspješnih 'izlazaka', a kompanije koje je osnovao, još su u njegovom vlasništvu su tržišni lideri u svojim područjima. Kao investitor u javna dionička društva, najpoznatiji je hrvatski aktivistički investitor.


Predahnite uz kavu jer čeka vas još mnogo zanimljivosti koje smo pripremili. :)

Već tradicionalno, kao paralelni događaj u sklopu Tjedna karijera organizira se i okrugli stol s relevantnim dionicima. Ovogodišnji okrugli stol organizira se uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Nastavno na uspješne seminare koji su organizirani ranije ove godine od strane Euroguidance-a i AZVO-a te prepoznatom sve većom potrebom za razvojem karijernih centara na visokim učilištima, ovogodišnja tema okruglog stola je „Razvoj karijernih centara na visokim učilištima – izazovi i prilike“.

Okrugli stol uz diskusiju svih sudionika tijekom koje bi se međusobno upoznali s izazovima i problemima u osnivanju i razvoju karijernih centara na visokim učilištima te primjerima dobre prakse.

Prije no što predstavnici poduzeća započnu "borbu pitchevima", doznajte što osnivač i glavni urednik Netokracije kao iskusan i uspješan pojedinac želi poručiti upravo vama, studentima, vezano uz završetak studija i početak karijere. Nakon korisnih karijernih (i životnih) informacija iz prve ruke, saslušajte pitcheve od strane samih poslodavaca te iskoristite dobivene informacije za moguće promišljanje o poduzeću u kojem biste htjeli započeti svoje karijere. Kao studenti moći ćete glasati i odabrati koji je poslodavac imao "Best Employer Pitch".


Ručak je namijenjen predstavnicima tvrtki (sudionicima) koji aktivno sudjeluju na glavnom danu Tjedna karijera.

Luka Abrus, osnivač i CEO poduzeća FIVE održat će motivacijski govor na temu "Što bih volio da sam znao dok sam studirao?". Iz vlastitog iskustva približit će vam određene situacije i sitne pogreške koje možete izbjeći kako biste što uspješnije započeli svoje profesionalne živote. Otkrit će vam i perspektivu poslodavca prilikom zapošljavanja, pa sazajte na čemu već danas možete poraditi kako biste dobili praksu/posao koji želite. Nakon uvoda, poduzeća će u obliku pitcheva predstaviti koje pozicije nude za prakse i zaposlenje, neki će predstaviti interne prilike u poduzeću te navesti ukoliko imaju u vidu određene teme ili područja za vaše završne i diplomske radove.


Karijerni špancir odnosi se na dio programa na kojem će predstavnici poduzeća "zauzeti" FOI hodnike, točnije prizemlje, 1. i 2. kat, te donijeti svoje promotivne materijale i mnogo dobre volje da zainteresiranim studentima približe kako je to raditi u njihovom poduzeću. Iz prve ruke možete saznati više o traženim pozicijama, o uvjetima i potrebnim vještinama te o beneficijama koje pojedina poduzeća nude. 
UPUTE ZA STUDENTE: na prizemlju na info pultu dijelit će se prazne "akreditacije" s vezicama, koje uzimate prije no što krenete obilaziti poduzeća. Na akreditacije upisujete ime, prezime i smjer studija. Birat ćete i naljepnice prema određenim vještinama/interesima koji vas opisuju i lijepiti na akreditacije. Na taj način poduzećima omogućujete da vas i zami zamijete s obzirom na vaše vještine, interese ili usmjerenja, što bi trebalo olakšati komunikaciju.

Neformalno druženje bit će u obližnjem pubu "Medina škrinja" s planiranim početkom u 18:00. Prethodno je najavljivano da je početak u 20:00, no s obzirom da je otkazan Alumni kviz, druženje u Medinoj škrinji može početi odmah nakon štandiranja.
Druženje je namijenjeno predstavnicima poduzeća koji su aktivno sudjelovali na glavnom danu Tjedna karijera, alumnijima (nakon što završi alumni kviz) te zainteresiranim nastavnicima i organizatorima.

Party će biti u poznatom varaždinskom klubu Mea Culpa, s početkom u 22:00. Svi studenti pozvani su da završetak Tjedna karijera začine dobrim partyjem, a naravno slobodni su doći i alumniji i predstavnici poduzeća. :)