Alumni priče

Front end development uz vođenje projekata u BORM-u!

Anamaria Jakelić

Voditeljica projekata/Front-End Developer

Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju?

Studiranje na Fakultetu organizacije i informatike je dobra odluka jer studentima nudi upoznavanje s raznim područjima IT-a u kojima svaki student može pronaći područje kojemu se želi posvetiti i u kojemu želi raditi. Spoj organizacije i informatike meni je bila velika prednost na radnom mjestu voditeljice projekata. Na preddiplomskom studiju završila sam smjer Poslovni sustavi čime sam stekla dodatna znanja temeljnih koncepata organizacije i poslovanja te korištenja informacijskih tehnologija u poslovanju koja su mi itekako pomogla u profesionalnoj okolini s obzirom na to da radim kao voditeljica projekata. Posebno bih izdvojila kolegije s preddiplomskog studija Poslovni procesi u organizaciji, Organizacijsko projektiranje, Projektiranje informacijskih sustava, Poslovno planiranje i projekti te Poslovno odlučivanje koji su pružili znanja i stečene kompetencije koje koristim u svakom radnom danu prilikom koordiniranja zahtjeva klijenata za njihove poslovne procese koji se prilagođavaju našem ERP rješenju. Sa diplomskog studija posebno bih izdvojila kolegij ERP sustavi jer sam svo prethodno znanje sada mogla i primijeniti u praksi prilikom povezivanja poslovnih procesa. S obzirom na to da kao poduzeće imamo svoje vlastito ERP rješenje, praktični rad u Microsoft Dynamics NAV-u na kolegiju ERP sustavi mi je pomoglo u profesionalnoj okolini jer sam stekla široka znanja o samim ERP sustavima, a također sam stekla i iskustvo u praktičnom radu

Kako su izgledali Vaši studentski dani?

Kao student sam se većinom posvećivala isključivo studiju, a kad god je bilo moguće, radila sam studentske poslove (od jednodnevnih poslova do poslova na duži vremenski period) uz koje stekla nova znanja, ali i nova poznanstva. Na fakultetu se nisam previše uključivala u izvannastavne aktivnosti što mi je sada i žao jer smatram da je to dobra podloga za upoznavanje ljudi, stjecanje znanja i razvijanje vještina koja na koncu može dovesti i do početka karijernog puta. Također smatram da bi dodatne aktivnosti poput volontiranja, sudjelovanje u fakultetskim udrugama, sudjelovanje na aktivnostima koje FOI organizira itekako pozitivno upotpunilo razdoblje studiranja.

Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu?

Trenutnom radnom mjestu najviše me prvenstveno privukao rad u ERP sustavu koje mi je, uz organizaciju poslovanja, najdraže područje studiranja. Velika prednost poduzeća je da posluje više od 45 godina te da je vodeća tvrtka za Digitalizaciju 4.0 i industrijski softver za drvoprerađivačke tvrtke u Švicarskoj te poslovnicama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Austriji. Kao benefite radeći na ovoj poziciji, ali i u Borm Informatici, istaknula bih konstantan razvoj i učenje te izazovne i zanimljive projekte u kojima uvijek pronalazim svoje nove granice. Također u poduzeću uvijek postoji mogućnost za dodatnim edukacijama i usavršavanjima koja svakako olakšavaju obavljanje poslova, a kvaliteta se podiže na višu razinu.

S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto?

Najveći izazov na početku karijere mi je bio upravo rad na projektima. Tijekom fakultetskog obrazovanja često smo radili na projektima pomoću kojih sam stekla adekvatne vještine i kompetencije za radno mjesto voditeljice projekata, ali sam se sada prvi put susrela sa stvarnim projektom i svim aspektima koje on obuhvaća (zadaci, komunikacija, organizacija, vremenski rokovi, itd.) što je svakako za početak karijere bio izazov. S obzirom na to da sam već neko vrijeme na navedenom radnom mjestu, rad na projektima ne gledam više kao osobni/profesionalni izazov, nego kao svoje granice koje svakim danom sve više širim. Kako se nosim s trenutnim poslovnim izazovima? Vrlo lako jer iza sebe imam tim stručnih kolega s kojima zajednički rješavam sve poslovne izazove jednostavno, brzo i efikasno. Smatram da je bitno da je poduzeće dobro organizirano te da se tim sastoji od osoba koje su stručne u svom poslu jer na taj način se potencijalni izazovi automatski smanjuju.

Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije, koje su Vaše obaveze i odgovornosti?

Kao voditeljica projekata dizajniram i razvijam prilagodbe specifične za naše klijente koji koriste naše ERP rješenje uz pomoć svog tima. Moje obaveze i odgovornosti su da s klijentima dogovorim njihove potrebe i zahtjeve koje zatim prenosim svojem timu s kojim sve to i realiziram. Dakle, moja ključna odgovornost je da ostvarim definirane ciljeve projekta.

Kakav je selekcijski proces za navedeno radno mjesto? Kako se kretalo samo napredovanje do navedene pozicije?

Selekcijski proces za navedeno radno mjesto je vrlo jednostavno, a to je razgovor. Na razgovoru za posao upoznajemo se sa kandidatima, njihovim znanjima i vještinama, a trudimo se da atmosfera na razgovoru uvijek bude zanimljiva i opuštajuća. Nakon zapošljavanja zaposlenici uvijek imaju mjesta za dodatnim usavršavanjima, a tako i napretku na poslu. U BORM Informatici zaposlila sam se još dok sam bila student te sam radila studentski posao vezan za obavljanje administrativnih poslova. Nakon završetka fakulteta ostala sam raditi u poduzeću te sam nakon kratkog perioda došla do pozicije voditeljice projekata.

Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg  radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

Studentima bih poručila da budu uporni te da se uključuju u što više aktivnosti koje im fakultet nudi jer svaka od tih aktivnosti im donosi nova znanja i vještine koje će im sigurno vrijediti u njihovom karijernom putu. Posebno bih pozvala sve studente da sudjeluju na aktivnostima poput Tjedna karijera i WorkShop Days-a jer su to izvrsne prilike za upoznavanje i razgovor s poslodavcima kod kojih će se danas/sutra možda i zaposliti. Dakle, učite i budite uporni, sudjelujte na svim aktivnostima i širite svoj krug poznanstava kao dobar početak razvoja vlastite karijere.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti