Alumni priče

iOS team lead u Computer Systems!

Filip Belinić

Voditelj iOS tima

Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju?

Smatram da je odluka o studiranju na FOI-ju bila moja, bez pretjerivanja, najbolja odluka u životu. Informatika, tehnologija i računalna kreativnost oduvijek su mi  najzanimljivija područja te putokaz za smjer kojim se želim baviti. Kompetencije koje sam stekao uz dobiveno fakultetsko znanje uvelike su pridonijele daljnjem karijernom napretku, a sve uz pomoć CS mentora. Kao jedan zanimljiv primjer naveo bih sljedeće, na FOI-ju sam radio u jeziku C, za kojeg sam smatrao da nikada neću koristiti u takvom obliku, na koncu se ispostavilo da se za iOS razvoj u prijašnjim fazama koristio programski jezik pod nazivom Objective-C, koji je baziran na ranije spomenutom C jeziku. Dalje možete zaključiti sami! 😀 Isto tako, sam koncept razmišljanja, parcelizacije problema te selektivni pristup rješavanju istog, to su najvrijednije kompetencije stečene na FOI-ju.

Kako su izgledali Vaši studentski dani?Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u rad udruga/organizacija, bavili se sportom/hobijima i sl.?

Moji studentski dani izgledali su zaista šaroliko. Kada bih to postavio u neki okvir, 51% studiranja je bilo zapravo studiranje, a ostalih 49% je bilo sve ono što pridonosi studiranju!

Budući da sam osobno vrlo društven tip, bavio sam se raznim sportskim aktivnostima, sudjelovao u gotovo svim događanjima organiziranim od strane studentskog doma te sam radio razne studentske poslove. Zanimljivo je što je ponekad većina vremena bila posvećena učenju, a ponekad zabavljanju i razvijanju socijalnih vještina. Mislim da je najvažnije pronaći balans jer studentski dani zapravo i služe razvijanju u oba smjera.

Jesu li Vam i na koji način Vaše aktivnosti pomogle na trenutnom radnom mjestu/je li Vam žao što se niste (više) uključili u izvannastavne aktivnosti?

Smatram da socijalizacija u raznim aktivnostima zaista pomaže u bilo kojem životnom aspektu, pa tako i u ovom. 😀

Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite istaknuli radeći na toj poziciji, ali u ovom poduzeću?

Trenutnom radnom mjestu najviše me privuklo osobno zanimanje za razvoj mobilnih aplikacija. Jedan od glavnih benefita rada u CS Computer Systems zapravo je prilika. Uz kompatibilnog mentora koji te usmjeri i omogući razmišljanje na različite načine, zaista imaš priliku i mogućnost napredovati, kako tehnički tako i poslovno.

S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto? Kakva su bila vaša očekivanja i kako se nosite s trenutnim poslovnim izazovima?

Najveći izazov pri dolasku na radno mjesto zapravo je bila misao o osobnoj nedostatnoj tehničkoj kompetenciji. Na koncu se ispostavilo da je za prvi posao presudna motivacija, programersko razmišljanje i segmentirani razvoj rješenja problema, dok se tehnička kompetencija u određenom području gradi aktivnim sudjelovanjem na stvarnim projektima. Smatram da se s trenutnim poslovnim izazovima nosim u skladu s odgovornostima te smatram da su predanost poslu i osobna odgovornost krucijalni za eksponencijalni rast i razvoj.

Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije,koje su Vaše obaveze i odgovornosti?

U CS Computer Systems trenutno sam na poziciji voditelja iOS tima. Ukratko moje odgovornosti su: briga o ljudima unutar tima i njihovom zadovoljstvu, konceptualna razrada i razvoj funkcionalnosti, kreativno promišljanje, suradnja s dizajn timom, istraživanje i konstantno poboljšanje CI/CD te objavljivanje aplikacija na Apple Store uz niz drugih odgovornosti.

Kakav je selekcijski proces za navedeno radno mjesto? Kako se kretalo samo napredovanje do navedene pozicije?

Selekcijski postupak je brz i učinkovit, a sastoji se od: razgovora s HR-om, tehničkog razgovora s voditeljem odjela, potpisa Ugovora te u konačnici dolaska na radno mjesto. Zaista lako, zar ne?

Napredovanje se kretalo od iOS pripravnika, preko iOS Engineera, pa sve do voditelja iOS tima.

Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

Poručio bih kolegama da sagledaju sa svog osobnog stajališta pozicije u kojima mogu pokazati najbolje od sebe te da u tom smjeru grade svoju karijeru. Zaista nema ništa ljepše nego kad jedva čekaš novi dan da ponovno razvijaš i gradiš nešto što zaista voliš i u čemu si dobar.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti