Alumni priče

Junior konzultant u Alfatec Group!

Tomislav Hanžek

Junior konzultant BI/DWH

Ovotjedna alumni priča pripada Tomislavu Hanžeku, zaposleniku poduzeća Alfatec Group na poziciji junior konzultanta poslovne inteligencije i skladišta podataka. Poduzeće Alfatec Group osnovano je 1990. godine u Zagrebu, a trenutno se bave sljedećim poslovnim tematikama: analitika velikih podataka, umjetna inteligencija, podatkovna znanost i skladišta podataka.

Poslovni sustavi naziv je studija kojeg je Tomislav završio 2021. godine na FOI-ju, a sam FOI opisuje kao nadogradnju tehničkih znanja te integraciju istih sa poslovnim znanjima i vještinama. Isto tako Tomislav ističe kako bez fakultetskog znanja ne bi upoznao niz zanimanja koja su danas uvelike tražena na tržištu rada.

Tomislav svoje studentske dane opisuje kao jedan vrlo lijep period u kojem je imao dovoljno slobodnog vremena da se posveti hobijima poput sviranja u kulturno umjetničkom društvu, tamburaškom sastavu i igranju malog nogometa,  a za vrijeme ljetnih i zimskih praznika svoje je vrijeme provodio radeći razne studentske poslove.

Trenutnom radnom mjestu najviše ga je privukao rad sa bazama podataka za koje ističe da su mu omiljeno područje studiranja. Na ovoj poziciji Tomislav se svakodnevno susreće sa novim zahtjevima klijenata i izazovima u području rada s podatcima, a od alata u kojima radi spominje Microsoft SQL Server za upravljanje bazom podataka te izvještajne alate SAP Business Objects i Microsoft Power BI.

Prilikom dolaska na trenutno radno mjesto susreće se sa raznovrsnim zahtjevima klijenata, novim projektima i specifičnostima svakog od njih, što čini posao dinamičnim i zanimljivim. Kod dolaska u Alfatec Group praktički odmah je počeo raditi na konkretnim projektima, što za njega predstavlja najbolji način ulaska u posao, jer mu je to potvrdilo da nadređeni vjeruju u njegove kompetencije (koje su ispitane kod zapošljavanja), uvidio razinu na kojoj se nalazi i gdje mora najviše zapeti da bi bio bolji. Sam posao nudi izazov učenja novih tehnologija, a firma potiče zaposlenike da se educiraju i certificiraju, dajući vrijeme za pripremu certifikata i plaćanjem certifikata.

Na poziciji junior konzultanta Tomislav se konkretno bavi konzultacijama sa poslovnim korisnicima i projektnim menadžerima te objašnjavanja rješenja ili problema na korisniku razumljiv način. Isto tako bavi se i prevođenjem poslovnih zahtjeva u tehničke zahtjeve te razvija i implementira programska rješenja.

Za kraj Tomislav bi mlađim kolegama sa FOI-ja preporučio sljedeće:

               „Mlađim kolegama poručujem da nisu pogriješili odabirom FOI-ja, da zaista ima za svakog nešto u čemu se može pronaći, bilo da je više orijentiran programerskom ili poslovnom svijetu, jer FOI upravo predstavlja idealnu kombinaciju oba svijeta. Važno je tijekom studija prepoznati svoje preferencije, ono što vam najbolje ide i čime se želite baviti u budućoj karijeri.“

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti