Alumni priče

Od FOI-ja do Poslovne inteligencije

Matea Bodulušić

Associate Consultant u Data Management odjelu
Poslovna inteligencija

Matea Bodulušić nedavno je završila Baze podataka i baze znanja na Fakultetu organizacije i informatike. Iako se u srednjoj školi nije susretala sa programiranjem i bazama podataka, znanja koja je stekla tijekom studentskih dana omogućila su joj da brzo pronađe radno mjesto nakon uspješno završene BIRD akademije Poslovne inteligencije.

Zašto baš FOI?

Matea Bodulušić diplomirala je 2019. godine, smjer Baze podataka i baze znanja. U srednjoj školi nije se susretala sa programiranjem i bazama podataka, ali ljubav prema matematici i zavidni broj radnih mjesta koja se nude studentima nakon završetka studija navela su je da upiše Fakultet organizacije i informatike.

Preporučila bih studiranje na Fakultetu organizacije i informatike jer omogućuje stjecanje znanja i kompetencije koje dovode do zavidnih radnih mjesta. Fakultet sam upisala jer pruža puno mogućnosti i uključuje znanja iz matematike koju sam voljela u srednjoj školi (iako sam do pete godine fakulteta otkrila mnogo zanimljivijih područja).

Iako je diplomirala prije nekoliko mjeseci, prva asocijacija na FOI su joj kolege kojima je uloženi trud iz studentskih dana na FOI-ju omogućio brz pronalazak radnog mjesta odmah po završetku studiranja.

FOI sam završila prije par mjeseci tako da su mi prva asocijacija prijatelji koje sam upoznala i spoznaja da smo svi zaposleni baš upravo zahvaljujući FOI-ju, iako smo u različitim gradovima i bavimo se različitim područjima. 

Najviše su joj u pamćenju ostali prof. dr. sc. Kornelije Rabuzin i doc. dr. sc. Zlatko Stapić, njihova odlična predavanja i žar kojim su pokazali studentima da se uloženi trud isplati.

Mentor prof. dr. sc. Kornelije Rabuzin upoznao me s konceptom baza podataka, a kasnije i s područjem u kojem danas radim. Profesor Rabuzin odličan je primjer da se na predavanja dolazi zbog znanja, bez pritiska iako nisu obavezna. Od doc. dr. sc. Zlatka Stapića mnogo sam naučila i smatram da je on prva osoba koja mi je pokazala da se trud isplati i da razumijem znanja programiranja iako se ne bavim područjima koje on podučava.

Matea naglašava da su prezentiranja i znanja iz poslovnog područja velika prednost FOI-ja.

Mislim da je velika prednost koju odnosimo s fakulteta znanje prezentiranje i snalaženje u poslovnom području. Prijatelji s drugih fakulteta imaju veći strah od prezentacija jer njihovi predmeti nisu imali tu komponentu.

Studentski dani

Mateini studentski dani i dnevne rutine ovisile su o šarolikom rasporedu predavanja, a najčešće vrijeme za učenje i rad na projektima bilo je tijekom noći. Studentske poslove vezane za struku radila je od početka četvrte godine studija, a žali što nije više volontirala koliko je željela.

Studentski dan ovisio mi je o rasporedu predavanja koji je bio šarolik i samim time nisam imala dnevnu rutinu. Najčešće sam učila i radila na projektima po noći. Studentski posao sam imala tek na četvrtoj godini studija i jako sam zadovoljna što je bio u struci. Prošla sam razgovore za posao u vrijeme kada nije bilo nužno da ih dobijem što preporučam svima. Tijekom studiranja nisam volontirala koliko sam željela, ali sam pokušala uvijek ukomponirati volontiranje sa znanjem stečenim na FOI-ju.

Karijera

Kao dodatnu prednost za lakše zaposlenje navodi znanja stečena tijekom ljetne prakse koja su joj je omogućila da uz pomoć resursa poduzeća piše diplomski rad.

Ljetnu praksu sam odradila u jednoj firmi koja mi je omogućila da u njoj pišem svoj diplomski rad tijekom radnog vremena i s njihovim resursima. Moj posao na tom radnom mjestu nije uključivao razvoj u ETL alatima odnosno rad sa skladištima podataka u smislu razvoja, a to je područje koje mene najviše zanima. Ljetna praksa je podrazumijevala rad u PowerBI alatu i upoznavanje s resursima s kojima rade ljudi iz DWH i BI odjela. Nakon prakse sam se bavila dohvatom podataka iz baze podataka kada se ukazala potreba za time.

Poslovna inteligencija pružila joj je priliku za rad na radnom mjestu na kojem je željela započeti razvijati vlastitu karijeru.

Promjena radnog mjesta mi nije predstavljala problem jer sam došla na mjesto na kojem sam planirala biti kroz neki duži period samo što mi se ta mogućnost ukazala ranije. Privukla me firma koja nudi različite pogodnosti, brine o zaposlenicima i omogućava mentorstvo kao i konstantni napredak.

BIRD akademija i radni uvjeti u Poslovnoj inteligenciji pružili su joj i više nego što je očekivala. Poduzeće mnogo ulaže u edukacije zaposlenika kroz mentorstva i radionice na kojima se uči o sigurnosti i ponašanju pred klijentima.

Kao BIRDići (djelatnici koji su zaposleni nakon BIRD akademije što najčešće znači da smo tek završili fakultet (nije nužno!)) imamo sastanke na tjednoj razini s direktorom odjela koji odgovara na sva naša pitanja koja ne moraju biti tehničke prirode. Osim mentorstva, firma omogućuje napredak u obliku radionica na kojima se uči o ponašanju pred klijentima i sigurnosti.

Prilikom rada na prvom projektu u Poslovnoj inteligenciji, Matea je imala priliku upoznati opseg posla jednog projekta i razinu kvalitete koja se očekuje od tog projekta, a velika podrška u tom trenu bila joj je mentorica, stalno dostupna za odgovore na sva pitanja uz stvarne primjere iz prakse.

Ukoliko nisam radila u alatu u kojem se razvija projekt tada bih nekoliko dana prolazila edukaciju vezanu za taj alat. Nakon edukacije bih se upoznala s projektom uz mentora te pomagala ukoliko bi mentor ocijenio da bih mogla riješiti neki dio promjena na projektu. Uvijek mi je definirano što trebam napraviti i okvirno vrijeme u kojem se očekuje da riješim taj zadatak. Mentor provjerava moja rješenja te dobivam povratnu informaciju koju zajedno prokomentiramo. Nekad su zadaci kompleksniji i traju više dana, a nekad su to manji zadaci.

Dugoročni ciljevi i poruka studentima

Matein dugoročni cilj je razvijati se u području skladišta podataka te doći do pozicije principal u razumnom roku. Studentima FOI-ja poručuje da trudom te sudjelovanjem na mnogobrojnim izvannastavnim aktivnostima, akademijama i natjecanjima stječu dodatna znanja kojima su konkurentniji na tržištu rada.

Za osobe koje se žele baviti skladištima podataka: Prijavite se na BIRD akademiju. Puno ćete naučiti i raditi u odličnim uvjetima!

Zahvaljujemo se Matei na vremenu i trudu koje je odvojila kako bi s nama podijelila svoj karijerni put od FOI-ja do Poslovne inteligencije! Želimo joj još mnogo uspješno odrađenih projekata te napredak u privatnom i poslovnom svijetu. Nadamo se da će vas njezina priča nadahnuti u daljnjem studiranju te olakšati pronalazak željenog radnog mjesta.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti