Alumni priče

Od FOI-ja do pozicije poslovnog analitičara u KING ICT-u

Danka Patafta

Poslovni analitičar
KING ICT

Danka Patafta završila je Organizaciju poslovnih sustava 2014. godine na FOI-ju. Interesi za posao poslovnog analitičara i rad u IT poduzeću koje radi custom development naveli su je da se zaposli u poduzeću KING ICT. U više od dvije godine stekla je zanimljivo i korisno iskustvo radom na nekoliko projekata u različitim timovima te različitim fazama razvoja. Pročitajte što joj je najviše ostalo u sjećanju iz studentskih dana te s kakvim se izazovima susretala na radnom mjestu.

Zašto baš FOI?

Interes prema tehničkim i prirodoslovnim predmetima poput matematike, informatike i fizike naveli su Danku da joj FOI i informatika budu prvi izbor za upis.

Privuklo me to što FOI nudi različite smjerove, a samu odluku o smjeru ne moraš donijeti odmah nego na drugoj godini kada već stekneš neki osjećaj o tome što želiš raditi i kako ti pojedini smjer u tome može pomoći.

Stečena fakultetska znanja kao što su metode za modeliranje poslovnih procesa, definiranje korisničkih zahtjeva ili pisanje scenarija korištenja bila su joj dobra podloga za rad u KING ICT-u gdje je naučeno mogla primijeniti i u praksi.

Kroz  razne kolegije dotakli smo se stvari koje su mi na poslu svakodnevnica i tek u praksi ti nekako sve sjedne na mjesto. Primjerice, izrada BPMN, Use Case dijagrama, definiranje korisničkih zahtjeva, pisanje scenarija korištenja i sl. Naravno, FOI mi je dao i dosta tehničkog znanja koje mi značajno olakšava posao i komunikaciju s development timom te smatram da je to velika prednost Fakulteta

Studentski dani i studentske aktivnosti

Dankine prve asocijacije na studiranje su mnogobrojni izrađeni projekti s odličnom ekipom, druženja u pauzama, predavanja pokrivena primjerima iz prakse, događaji poput međunarodnog dana, dana karijera, pub kvizovi ali i ponekad gusti raspored predavanja, seminara i prezentiranja. Osim fakultetskih obaveza odvojila je vrijeme za razne radionice i događaje, a u dobrom sjećaju ostao joj je Erasmus put u Manchester.

Na preddiplomskom studiju bila sam dosta usmjerena na studij, ali sam odvojila vrijeme i uključivala sam se na razne radionice i događaje, išla na pozvana predavanja iz prakse, rješavala case study-e i sl. Na trećoj godini iskoristila sam priliku i otišla na Erasmus intenzivni program u Manchester koji mi je ostao u odličnom sjećanju i preporučam ovaj oblik aktivnosti svima koji imaju priliku.

Karijera u KING ICT-u i dugoročni ciljevi

Dinamičan posao, veliki i složeni projekti te prijateljska radna atmosfera privukli su je trenutnom radnom mjestu u KING ICT-u. Karijeru je započela radom na velikom projektu što joj se činilo kaotično, zbunjujuće i dinamično. Nakon godine dana rada iskusila je mnogobrojne procese razvoja softvera, scrum i poslovnu kulturu poduzeća, a tim s kojim je radila uvelike joj je pomogao da se što lakše prilagodi zadacima. S vremenom rasla joj je odgovornost na radnim zadacima, a novi projekt zahtijevao je prilagodbu radu na novoj lokaciji klijenta, nove ljude u timu te nepoznatu poslovnu domenu s novim korisnicima i alatima.

Na tom projektu imala sam puno veću odgovornost i naučila sam kako se nositi s izazovima, tražiti nove načine za rješavanje problema, kvalitetnije izvršavati svoje zadatke i kako poboljšati svoje soft skill-ove. Godinu dana kasnije i s još jednom uspješnom produkcijom došla sam na novi projekt na kojem i trenutno radim analizu korisničkih zahtjeva. Sve u svemu, u dvije i pola godine prošla sam kroz tri projekta i sve faze razvoja programskih proizvoda, promijenila nekoliko timova, suočila se s teškim korisnicima i gustim rokovima, pa definitivno mogu reći da mi je dosadašnje iskustvo bilo izrazito zanimljivo i korisno.

Svaki projekt ima standardne aktivnosti koje se izvršavaju, ali dogodi se da checklista za određeni dan ostane nedovršena jer uskoči važnija aktivnost, problem korisnika ili produkcijska aplikacija.

U kratkim crtama – prikupljam i analiziram korisničke zahtjeve kroz radionice s klijentima, pišem funkcionalne specifikacije, sudjelujem u pripremi, prioritiziranju i održavanju backloga, raspisujem user story-e, surađujem s razvojnim timom oko pojašnjavanja poslovne domene i user storyja, vodim radionice s korisnikom i timom, sudjelujem u provođenju edukacije, pružam podršku u postprodukcijskom razdoblju itd.

Danka se i dalje želi nastaviti razvijati u smjeru poslovne analize pošto se radi o velikom području koje pruža mnogo prostora za razvoj i napredovanje.

Želja mi je i dalje uživati i truditi se u svom poslu, uključivati se u inicijative unutar odjela i sektora, poput organizacije hackathona u kojoj sam sudjelovala ove godine.

Preporuka za studente

Prednost IT-a je ta da je to ogromno područje, stoga istražite što se sve nudi i nađite ono u čemu ste dobri i što vas zanima. Ukoliko imate priliku raditi tijekom studija bit će to plus kod svakog zaposlenja i to je primjer koji treba slijediti. Radno iskustvo i znanje stečeno prije završetka studija cijenit će svaki poslodavac.

Zahvaljujemo se Danki na vremenu i trudu koje je odvojila kako bi s nama podijelila svoju karijernu priču te joj želimo mnogo uspjeha u daljnjim projektima te napredak u svijetu poslovnih analiza. Nadamo se da će vas njezina priča i savjeti nadahnuti u daljnjem studiranju te olakšati pronalazak željenog radnog mjesta.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti