Alumni priče

Od FOI-ja do Erste banke!

Matko Križan

Programer
Erste banka

Matko Križan završio je Informacijske sustave 2009. godine na Fakultetu organizacije i informatike! Preporuke poznanika, spoj tehničkih i poslovnih znanja koja FOI nudi te odlično napisan prijemni ispit pojednostavnili su mu odabir fakulteta za nastavak školovanja nakon srednjoškolskih dana! Pročitajte u Matkovoj alumni priči čega se prisjeća iz studentskih dana i zašto je odabrao radno mjesto programera u Erste banci za razvoj karijere!

Od kolijevke do groba, najljepše je studentsko doba!

uzrečica je koju Matko ističe kad se sjeti dinamičnih studentskih dana koja su bila prepuna malih uspona i padova! Iz današnje perspektive vrlo rado preporuča upis FOI-ja jer smatra da studijski smjerovi koji odlično kombiniraju tehnička i poslovna znanja olakšavaju studentima upoznavanje IT svijeta i pripremu za buduće radno mjesto!

Ekonomski fakulte u Zagrebu i FOI ušli su u uži izbor za nastavak školovanja nakon srednjoškolskih dana no odlično napisan prijemni ispit kojim je stekao pravo upisa bez plaćanja troškova studija pojednostavnili su mu odluku odabira!

Na pitanje koje profesore bi želio istaknuti Matko nam navodi prof. dr. sc. Dragutina Kermeka koji mu je predavao Operacijske sustave i Programiranje za Web te prof. dr. sc. Blaženku Divjak i izv. prof. dr. sc. Zlatka Erjavca koji su mu predavali Matematiku, no napominje da mu je nezgodno bilo izdvajati profesore jer smatra da su profesori FOI-ja eksperti u svom području koje predaju!

Svaki fakultetski profesor ekspert svog područja i izdvajati nekog od ostalih je nezgodno. Ovo je moj subjektivan stav i ukoliko bi nekog morao izdvojiti to bi bili prof. dr. sc. Dragutin Kermek koji mi je predavao Operacijske sustave i Programiranje za Web, zatim izv. prof. dr. sc. Zlatko Erjavec koji mi je predavao vježbe iz Matematike, i prof.dr.sc. Blaženka Divjak koja mi je predavala Matematiku. Njihov način predavanja i način na koji su često složenu materiju znali prilično jednostavno objasniti i  prenesti studentima su mi ostala u dobrom sjećanju.

Osim znanja koje je stekao tijekom studiranja Matko nam naglašava način razmišljanja koji je stekao kroz mnoge kolegije na FOI-ju:

Fakultet mi je kroz mnoge kolegije usadio način razmišljanja koji svakodnevno primjenjujem kroz radne zadatke, a to je da niti jedan veliki problem nećeš riješiti sam i da svaki problem treba sagledati iz više perspektiva i koliko god on bio kompleksan, treba ga razložiti na manje, razumljive cjeline. Rješavanjem manjih problema, u pravilu timskim radom, doći ćemo do rješenja velikog problema.

Za studiranje i razvoj karijera najavažnije je organizirati i isplanirati, posvetiti se rješavanju obaveza ali ne zaboraviti i na ostale aspekte života! Uz studiranje Matko se rekreativno bavio sportom, a najviše ga je opuštalo igranje računalnih igara!


Karijera

Erste banka treće mu je radno mjesto na poziciji programera u karijeri, a najveća promjena između banke i prethodne dvije manje tvrtke bila je veličina korporacije te opseg i složenost radnih zadataka. Danas mu je takvo okruženje jedan od motivatora odabira trenutnog radnog mjesta!


Uvijek sam imao dozu strahopoštovanja prema radu u IT sektoru u bankarskom poslovanju, jer ipak banke rade prilično ozbiljan posao, prvenstveno s novcem, velikim brojem klijenata i transakcija, razvijaju sustave visoke razine raspoloživosti i neprekinutog rada. Ukratko, izazov rada u takvom okruženju mi je bio jedan od motivatora odabira trenutnog radnog mjesta.

Danas Matko radni na radnom mjestu programera u Microsoft tehnologijama.

Radim na radnom mjestu programera u Microsoft tehnologijama. U tim tehnologijama banka razvija aplikacije prednjeg i srednjeg sloja. Zadužen sam za to da aplikacije koje razvijam budu isporučene u dogovorenim rokovima, zadovoljavaju korisničke zahtjeve i slijede standarde i prakse u implementaciji koda koje osiguravaju kvalitetu konačnog rješenja. Tipičan radni dan se najčešće sastoji od pregleda email komunikacije od dan ranije, kratkog dnevnog koordinacijskog sastanka na razini tima od sedam kolega i nakon toga se kreće s operativnim poslom, koji se najčešće svodi na razvoj novih funkcionalnosti na aplikacijama.

Prisjeća se i prvih dana u novom poduzeću:

Služba u kojoj sam zaposlen se sastoji od kolega koji rade u Bjelovaru, Zagrebu i Rijeci, pa mi je u prvim danima, iako sam u Rijeci imao mentora, bilo dosta izazovno razlučiti koga što pitati u trenucima kad nešto nije jasno ili dođe do problema. Iako u banci postoje mnogi kanali komunikacije, ti prvi kontakti unutar organizacije mogu biti izazovni. Danas mi je to puno lakše, s vremenom sam upoznao ljude koji su zaduženi za određena područja i najčešće funkcioniramo prilično efikasno.

Dugoročni ciljevi i preporuka studentima

Kako je IT golemo područje koje se strahovito brzo razvija i traži kontinuirano učenje i savladavanje novih znanja i vještina ciljevi su ostati u toku s tehnologijom i biti što više u korak s novim stvarima.

Studentima preporučuje da vrijeme studiranja iskoriste najbolje za stjecanje znanja i da ne uče za ocjenu već za znanje! 

Radite na sebi i radite u timu, naučite slušati druge. Trudite se razviti vještine za razlikovati bitno od nebitnog. Povežite se sa što više kolega tokom studija.

Naravno, ne zaboravite i na zabavu. Položeni kolokvij, ispit ili fakultetska godina su sjajna prilika i razlog za zabavu i trenutke koji ostaju u sjećanju čitav život.

Zahvaljujemo se Matku na vremenu i trudu koje je odvojio kako bi s nama podijelio svoju karijernu priču te mu želimo mnogo uspjeha u daljnjim projektima i napredak u svijetu poslovnih analiza. Nadamo se da će vas njegova priča potaknuti da i dalje ustrajete u svojim ciljevima kako bi razvili uspješnu karijeru!

Ostale Alumni priče

Pročitaj priče naših
alumnija. Inspiriraj se.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti