Alumni priče

Sedam IT nakon FOI-ja!

Mihaela Bosak

Mlađi programski inženjer specijalist
Sedam IT

Mihaela Bosak završila je stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju 2018. godine na Fakultetu organizacije i informatike! Mogućnost upoznavanja širokog spektra informatičkih i ekonomskih znanja koja omogućavaju uspješno poslovanje naveli su je da upiše FOI! Prijatelji koje je stekla tijekom studentskih dana danas su joj prva asocijacija na FOI. Nakon školovanja Mihaela je nastavila razvijati karijeru u poduzeću Sedam IT, a u nastavku alumni priče pročitajte čega se sve prisjetila iz studentskih dana!

Studiranje na FOI-ju

Prva asocijacija na FOI su prijatelji koje sam stekla na Fakultetu s kojima sam dan danas u kontaktu. S njima je svaki kolegij i svaki projekt bio lakši. Naravno, tu je i prekrasan grad Varaždin!

Naravno da bih!“ – Mihaelin je siguran odgovor na pitanje želi li preporučiti studiranje na Fakultetu organizacije i informatike. Dostupnost materijala za učenje ili pripremu za kolokvij, timski rad na projektima te spremnost profesora i profesorica za davanje savjeta studentima samo su neke od prednosti koje ističe kao prednosti koje studiranje na FOI-ju pruža. Kao dodatnu prednost ističe širok spektar znanja koja studenti FOI-ja imaju, a tražena su u današnje vrijeme na tržištu rada!

Ako se gledaju natječaji većina poslodavaca navodi kao uvjet studiranje na FOI-u pa bi to trebala biti dodatna prednost.

Na pitanje koje profesore bi željela istaknuti Mihaela nam navodi izv. prof. dr. sc. Rubena Piceka zbog kojeg je naučila na koji način funkcioniraju poduzeća te što sve je potrebno kako bi se razvio neki proizvod. Iako joj se programiranje na samom početku nije svidjelo, prof. dr. sc. Dragutin Kermek pokazao joj je da nije teško naučiti programirati ako postoji volja i želja. Iako njegovi predmeti nisu bili lagani i zadavali su strah mnogima, studenti su bili sretni kada su ih položili jer su bili sigurni da to nije sreća već znanje, trud i zalaganje!

Slobodno vrijeme tijekom studentskih dana Mihaela je rezervirala za studentske poslove ili sport, a naročito za nogomet, trčanje i teretanu. Naravno, uvijek se našlo vremena za dobru kavu u centru Varaždina, izlazak ili druženje s kolegama i prijateljima!

Meni je FOI pomogao da što brže i bolje usvojim ono čime se danas bavim. Kroz studij shvatila sam kolika je važnost rada u timovima gdje je bitno slušati i prihvatiti tuđe ideje. Na velikom broju kolegija zahtijevalo se usmeno izlaganje što mi je doprinijelo trenutnom radnom mjestu na kojem se nalazim jer smatram da uspješno komuniciram s kolegama i korisnicima. Ne bojim se izlaganja pojedinih tema jer sam se naučila nositi s tim.

Studiranje na FOI-ju omogućilo joj je da usvoji široki spektar znanja što joj je bilo veoma važno za lakši pronalazak prvog radnog mjesta. Nakon završetka studija znala je otprilike što želi te gdje i kako dalje nastaviti sa karijerom.

Karijera nakon FOI-ja!

Poduzeće Sedam IT bilo joj je prvo radno mjesto nakon završetka studija. Mihaela se prisjetila stručne prakse koja se razlikovala od današnjeg posla na poziciji Mlađi programski inženjer specijalist. Praksa joj je bila orijentirana ekonomskim znanjima i nije bila toliko zanimljiva, izazovna ili dinamična kao današnji posao.

Trenutnom radnom mjestu privuklo me razvijanje novih stvari i novih sustava. Radimo nešto što treba ljudima u poslovanju. Nikad ne bih mogla raditi negdje gdje stojiš na mjestu i radiš jedno te isto iz dana u dan. Ovo radno mjesto svaki dan nudi nove izazove i uvijek naiđeš na stvari koje ne znaš i trebaš ih naučiti, što je veliki plus jer nam je svima cilj naučiti što više.

Dolazak na novo radno mjesto bio joj je izazov u svakom pogledu. Dočekale su ju mnogobrojne nedoumice i učenje novih procesa no odlična mentorica poduzeća uvelike joj je olakšala cijeli proces privikavanja. Odvojila je vrijeme za nju, pokazala joj kako se radi i uvela je u poslovanje poduzeća Sedam IT.

Kroz te izazove teško možete sami tako da mi je bilo veliko olakšanje imati nekog pokraj sebe tko zna što i kako treba. Ponekad je bilo teških dana, pogotovo kad radite u dinamičnom okruženju, ali s vremenom se naučite nositi s tim tako da se sada puno lakše nosim s novim izazovima. 

Za Mihaelu danas ne postoji „tipičan radni dan“ jer svaki dan donosi nove potrebe korisnika koje je potrebno realizirati. Korisnikove želje dovode do procesa analize, testiranja i implementacije rješenja kako bi u konačnici uspješno izvršili tražene promjene.

Mihaelin dugotročni cilj je učenje i daljnji napredak u poslovnom svijetu, a studentima FOI-ja savjetuje da ne odustaje od svojih ciljeva. Ukoliko možda još nemaju jasno definirane ciljeve ubrzo će ih pronaći.

Zahvaljujemo se Mihaeli što je odvojila vrijeme za nas i prisjetila se studentskih dana na FOI-ju! Želimo joj svu sreću u daljnjem razvoju karijere!

Ostale Alumni priče

Pročitaj priče naših
alumnija. Inspiriraj se.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti