Alumni priče

Uspješna priča iz IBM iX-a: Voditeljica Frontend Croatia i Frontend developerka

Blaža Marinić

Frontend developer i Head of Frontend Croatia

  1. Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju? 

Moja odluka za studiranje na FOI-ju temeljila se najviše na tome što sam smatrala da svijet informatike nudi puno prilika. Znala sam i voljela matematiku i logiku te su mi ta znanja uvelike pomogla tijekom studija. Na žalost, nemam priču da sam se od malena zaljubila u računala i da sam već i prije faksa znala programirati. Bilo je sumnji pri upisu i tijekom studija, ali mi je drago da sam shvatila da je to strah i da je često potrebno samo zakoračiti. 

Na FOI-ju smo imali dosta praktičnih zadataka, projekata i seminara iz kojih sam zapravo najviše toga naučila i kroz njih je najviše stvari ostalo zapamćeno do dan danas. Na trećoj godini studija otkrila sam frontend stranu programiranja, koja mi je puno bolje „sjela“ od backend-a te sam se u tom smjeru odlučila razvijati.

2. Kako su izgledali Vaši studentski dani? Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u rad udruga/organizacija, bavili se sportom/hobijima i sl.? 

Studentske dane pamtim najviše po dobrom društvu. Puno smo se družili i neka od tih prijateljstava traju i danas i nadam se da će trajati zauvijek. 

Radila sam par studentskih poslova, ponajviše u dućanima robom, ali našlo se tu i lijepljenja deklaracija na proizvode i čišćenja snijega ispred Lumini-ja.

Postoji doza žaljenja za dvije stvari: za ERASMUS programom i Elektrijadom – nisam bila sigurna hoću li uspjeti riješiti sve obaveza faksa, ali nekad treba riskirati i gledati na iskustvo koje se dobije.

3. Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite istaknuli radeći na toj poziciji, ali u ovom poduzeću?

Frontendu me najviše privuklo to što se odmah vidi rezultat, što imam priliku napraviti nešto što lijepo izgleda, što će privući pogled i što će korisnik htjeti koristiti.

Moram priznati da sam jako ponosna što radim kao programerka i što radim u IBM-u iX. U ovoj firmi sam zapravo najviše toga naučila o frontendu, imala sam odlične mentore i projekte na kojima sam naučila razmišljati i o poslovnom aspektu, a ne samo rješavati zadatke koji mi se daju. 

Imala sam priliku predavati CSS u našem IBM iX Bootcamp programu. Bilo je jako lijepo učiti mlade entuzijastične ljude, a još je ljepše vidjeti njihove uspjehe nakon samog programa.

4. S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto?

Osobnih izazova je bilo puno – prvenstveno strah i nesigurnost, dok je jedan veliki profesionalni izazov bio manjak iskustva – zapravo nisam imala što za napisati u CV pa sam odlučila kreirati svoj životopis u HTML-u i CSS-u i tako pokazati svoje vještine.

Kako mi je to bio prvi posao, na početku mi je bilo dosta teško oblikovati i izreći svoja mišljenja, no s vremenom i podrškom iskusnijih kolega, raslo je moje samopouzdanje te sad puno lakše i brže donosim odluke i izražavam svoje mišljenje.

Posao je izazovan, puno toga se događa na tržištu i treba moći držati korak s time. Moja firma ima veliko IBM zaleđe na koje se možemo osloniti, ali potrebno je održavati optimizam i ohrabrivati ljude jer upravo ti ljudi čine firmu onakvom kakva jest.

5. Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije, koje su Vaše obaveze i odgovornosti? 

Moj put u IBM-u iX počeo je studentskom praksom koja je na FOI-ju obavezna na 5. godini. Pokazala sam volju i želju za učenjem te sam dobila posao Frontend developera.

Na projektima sam radila s iskusnijim kolegama, dok u jednom trenutku nisam ja postala taj iskusni kolega te sam počela mentorirati nove zaposlenike.

U tom sam periodu najviše razvila interpersonalne vještine i poslovni način razmišljanja, ali i hrabrost i odlučnost.

I to me u jednu ruku dovelo do voditeljske pozicije, pa tako danas dio vremena radim kao Head of Frontend Croatia, tj. linijski menadžer. Ova uloga mi je jako draga jer mi odgovara raditi bliže s ljudima, usmjeravati ih, i pomagati im u ostvarivanju njihovog potencijala. 

Drugi dio vremena radim i dalje kao Frontend developer, konkretno, trenutno radim s React framework-om te me veseli kontinuirano učiti i razvijati se.

6. Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

U redu je ako nisi top programer, naučit ćeš. Trebaš to željeti i truditi se, otkrivati putem što te zanima više, a što manje. Samo se prijavljuj, možda nećeš iz prve pogoditi firmu pa čak ni poziciju, treba iskustva da znaš odrediti što je dobro za tebe. Uvijek pokaži što znaš, zadrži dozu skromnosti, i uvijek imaj poštovanja prema kolegama.

Sretno!

Ostale Alumni priče

Pročitaj priče naših
alumnija. Inspiriraj se.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti