Alumni priče

Zašto Styria nakon FOI-ja?

Robert Švab

Programer
Styria

Robert Švab završio je Informacijske sustave 2012. godine na Fakultetu organizacije i informatike, a rad, trud i zalaganje su mu prva asocijacija kada netko spomene studentske dane! Želja za radom na velikim projektima, rad u programskim jezicima koje još nije upoznao ali i odlični uvjeti rada te mogućnosti napredovanja na radnom mjestu privukli su ga da postane dio tima poduzeća Styria! U nastavku pročitajte čega se Robert prisjetio iz studentskih dana te kako je izgledao razvoj njegove karijere nakon zavšetka FOI-ja!

Zašto baš FOI?


Preporuke starijih kolega te nastavni plan i program koji FOI nudi potaknuli su Roberta da upiše FOI kako bi u budućnosti mogao raditi što voli! Puno truda, rada i zalaganje prve su mu asocijacije na studij, a danas rado savjetuje FOI zbog laganog zaposlenja na temelju širokog spektra znanja koje student stekne kroz školovanje.


Znanje i kompetencije pomogle su mi u ostvarivanju ciljeva i građenju profesionalne karijere. Danas mogu reći da sam zadovoljan ostvarenim dosadašnjim ciljevima i postignućima i veselim se daljnjem napretku. Puno mi je pomoglo to što smo na fakultetu radili na stvarnim projektima, koji kasnije pomažu pri zapošljavanju, jer iako smo tek izašli sa fakulteta imamo nešto za pokazati potencijalnim poslodavcima.  Zato jer na taj način mogu vidjeti naše znanje i kompetencije, što uvelike olakšava  pri odabiru vas kao najboljeg kandidata. Isto tako tijekom fakultetskog obrazovanja obuhvatili smo jako puno toga iz IT svijeta, prvo zbog jako puno alata i programskih jezika koje smo koristili, a drugo jer se pridonosila pažnja na sve opsege poslova od poslovnog dijela do tehničkog. To je iskustvo koje pomaže kod rada u stvarnoj firmi jer već imate uvid kako se odvija posao od skupljanja zahtjeva klijenta do same izvedbe. Od svega najviše izdvojio bih predmete vezani uz baze podataka, koje sam dobro usvojio na fakultetu, pa su na prvom poslu mislili kako imam višegodišnje iskustvo u tom području. Mislim da nijedan fakultet nema toliko dobro pokriven taj dio koliko to ima FOI.

Osim stečenog znanja i rada na stvarnim projktima u sklopu studija, Robert naročito ističe i profesore FOI-ja – prof. dr. sc. Blaženku Divjak, prof. dr. sc. Dragutina Kermeka te prof. dr. sc. Vjerana Strahonju koji su poticali studente da daju svoj maksimum te izgradili ljude koji su predani radu uz znanje u koje nitko ne može sumnjati.


Studentski dani i početak razvoja karijere 

Studentske dane nisam provodio isključivo za knjigom. Povremeno sam radio i aktivno sam se bavio sportom. Studiju sam se morao posvetiti, no uz kontinuirani rad i dobru organizaciju bilo je podosta vremena i za druge stvari koje me vesele. U mome slučaju to je bio nogomet.
 

Tijekom karijere mijenjao sam radna mjesta kada sam smatrao da sam dosegao svoj maksimum u određenom polju ili kada sam dobio priliku raditi sa nekim novim programskim jezikom i novim tehnologijama. Krenuo sam sa jednostavnom izradom web stranica, nakon toga mi je želja uvijek bila da sudjelujem i radim na velikim projektima i što većim web stranicama. Trenutno održavam i radim na velikim i najčitanijim portalima u Hrvatskoj, kao npr. VEČERNJI, 24SATA, te Slovenskim SIOL, ZURNAL24.Sa promjenama sam se nosio dobro jer sam uvijek znao da odlazim na bolje radno mjesto i uvijek mi je to bilo izazov. Volim kad ulazim u nešto novo zahtjevno da vidim kako ću se snaći u tome. Razlike su ogromne kod svakog posla. Prvi posao sam radio sa svega par kolega i to je bilo samo da se nešto zaradi i usput nauče stvari.  Drugi je već bio ozbiljniji i već mi je tu bila želja da napravim nešto veće i bolje od jednostavne stranice, nešto što će koristiti veći broj korisnika.

Trenutno radno mjesto


Trenutnom radnom mjestu u poduzeću Styria privukli su ga najviše dobri radni uvjeti, preporuke kolega, želja za radom na velikim projektima te programski jezik u kojem još nije imao priliku raditi. Danas Robert potvrđuje da se nije prevario te da mu je super osjećaj kada radi na nečem što ima pozitivan utjecaj na veliku skupinu ljudi!

Najveći osobni izazovi bili su mu rad s velikim brojem različitih ljudi i prihvaćanje kritika, naročito u početku karijere kada je mislio da sve radi na najbolji mogući način.

Sve primjedbe na rad treba shvatiti kao dobre primjedbe a to je ponekad teško, pogotovo u početku, jer uvijek misliš da radiš najbolji posao. Ali nakon nekog vremena shvatiš da svaki komentar ti pomaže da nešto naučiš i bolje obaviš svoj posao.

A kako izgleda Robertov “tipičan radni dan”?


Primjerice ponedjeljkom prolazimo kroz sve bitne stvari od prošlog tjedna i zajedno razgovaramo o problemima s kojima smo se susreli. Od problema sa bazom, serverima do programerskih problema kako nešto napraviti. Dalje kroz tjedan se rješavaju hitni taskovi i ispravci bitnih grešaka, ukoliko postoje. Ako nema nekakvih ispravaka procjenjujemo sate programiranja za nadolazeće zahtjeve klijenata ili radimo (programiramo) na već definiranim zahtjevima. Ukoliko se radi na nekom redizajnu ili novom projektu onda radimo cijelu arhitekturu unaprijed kako ćemo napraviti određene stvari u ovisnosti od projekte dokumentacije koju nam pripreme projektni menadžeri u sastancima sa klijentom. Nakon što je sve definirano kod nekog novog ili velikog projekta, rade se dijelovi sustava i stavljaju u “pogon” specifične stvari na testiranje. Isto tako kroz godinu, a i kod novih projekata, proučavamo nove tehnologije i pokušavamo se informirati ako ima novih, boljih praksi za izradu nekog dijela sustava.


Dugoročni ciljevi i savjet studentima FOI-ja!

Kao dugoročan cilj Robert spominje kontinuiran napredak na radnom mjestu developera uz učenje novih znanja kako bi u budućnosti mogao upravljati timom i odlučivati kako koristiti tehnologije za razvoj. Također, nije mu ni privatno poduzetništvo strano pa ga možda uskoro vidimo i u ulozi vlasnika vlastite tvrtke.


Preporučio bih studentima da ulažu u svoje obrazovanje jer će im se isplatiti, pogotovo na FOI-u. Također da zacrtaju ciljeve prema kojima će ići i da ne posustaju, nego da uspješno prelaze sve prepreke koje će im se naći na putu.

 

Zahvaljujemo se Robertu na vremenu i trudu koje je odvojio kako bi s nama podijelio svoju karijernu priču te mu želimo mnogo uspjeha u daljnjim projektima i napredak u svijetu poslovnih analiza. Nadamo se da će vas njegova priča potaknuti da i dalje ustrajete u svojim ciljevima kako bi razvili uspješnu karijeru, a Roberta i Styria tim možete upoznati već sutra, 20. listopada 2020. godine na Tjednu karijera! u sklopu “online pitcheva” i “karijernog špancira” od 10:00 sati.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti