Alumni priče

Head of Software Development iz Mobilisisa!

Hrvoje Aničić

Head of Software Development

Ovaj tjedan donosimo vam priču iz Mobilisisa! Tvrtka Mobilisis proizvodi modernu, inovativnu informatičku infrastrukturu za upravljanje industrijskim procesima te mobilno prikupljanje i prijenos podataka, a osnovana je 2005. godine u Varaždinu te ima preko 90 zaposlenika. Naš alumni, Hrvoje Aničić, smjer Informacijski sustavi na FOI-ju je završio još 2010. godine, a trenutno se nalazi na poziciji Head of Software Developmenta u Mobilisisu. Kroz set pitanja Hrvoje nam opisuje njegovu karijernu priču.

Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju?

Od srednjoškolskih dana najdraži mi je predmet bila informatika pa mi je FOI u svakom pogledu bio prvi izbor. Nakon završetka fakultetskog obrazovanja na FOI-u sam dobio ono što sam i očekivao, a vezano je uz osnovna informatička (programerska) znanja, ali i mnogo više od toga, a vezano je za poslovni (organizacijski) spektar znanja te smatram da je kombinacija ovih dviju stvari vrlo poželjna kod današnjih IT poslodavaca i studentima otvara mnoga vrata.

Koliko korisnim smatrate dobiveno znanje i kompetencije i na koji Vam je način isto pomoglo u profesionalnoj okolini?

Kada sam upisao fakultet, koji sam završio po starom programu (smjer Informacijski sustavi), iznenadio me omjer poslovnih i organizacijskih spram programerskih kolegija te smo svi gunđali zbog toga. Sada, kada radim na ovoj poziciji, moram priznati da ti kolegiji itekako imaju svoju svrhu. U poslovanju sve više, uz stečeno znanje iz tehničkih i programerskih kolegija, koristim i znanja stečena na poslovnim i organizacijskim kolegijima koja mi uvelike pomažu u organizaciji i vođenju tima.

Kako su izgledali Vaši studentski dani? Jeste li se bavili sportom, hobijima?

Uvijek se rado prisjetim mnogobrojnih druženja i fešti uz stečena prijateljstva s ljudima iz cijele Hrvatske. Bilo je tu i čestih sportskih aktivnosti i natjecanja, neprospavanih noći pred ekranima uz igranje raznih igara,  svakodnevnih kava u Mabisu i Aquamarinu 😊. Ono što je bilo neizostavno i neizbježno bila su predavanja pokojnog prof. Žugaja na koja smo svi išli s određenom dozom strahopoštovanja, ali iz kojih smo nakon svega izašli puno discipliniraniji i odgovorniji.

Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u radu udruga/organizacija,

Tijekom studiranja mi je nedostajao doticaj s realnošću, odnosno privatnim sektorom pa sam na trećoj godini preko SC-a počeo raditi u Mobilisisu, gdje sam ostao sve do danas.

Ono što FOI studentima nudi danas još je bolje nego što smo mi imali tijekom studija. Uvelike bih pohvalio smjer u kojem FOI ide, naročito vezano za networking s poslodavcima kroz aktivnosti CPSRK-a.

Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite rada u Mobilisisu istaknuli?

Mobilisisu me privuklo konstantno korištenje najnovije tehnologije i inovativni, zanimljivi i kompleksni projekti. Uz to, u Mobilisisu me dočekala (i zadržala) ugodna i zdrava radna atmosfera. Kolege su otvoreni, uvijek spremni pomoći i zajednički naći rješenje za svaki problem.

Povećanje odgovornosti u radu i lojalnost tvrtki kontinuirano se nagrađuje u financijskom smislu. Super je što uvijek imamo priliku predložiti benefite koje bismo voljeli imati, a Mobilisis se trudi takve benefite i uvesti što tvrtku čini odličnim mjestom za rad.

Na kojoj poziciji trenutno radite? S kojim se poslovnim izazovima susrećete i kako se nosite s njima?

Pozicija na kojoj trenutno radim je kombinacija Team Leada i Software Developera, što sam oduvijek htio raditi. Programiram i aktivno sudjelujem u oblikovanju proizvoda, ali ujedno i organiziram poslovanje tima, komuniciram s klijentima i Project Managerima.

Do ove pozicije nisam došao preko noći, već kroz 6 godina rada u Mobilisisu. Nakon studentskog posla sam prošao još 2 razine junior i middle te 4 razine senior developera. Posao je dinamičan i iziskuje kontinuirani rad i usavršavanje, kako tehničkih tako i organizacijskih vještina.

Neki projekti znaju biti podosta stresni, kako zbog gustih rokova isporuke, nerazumijevanja klijenata (korisnici s kojima je teško komunicirati i pronaći zajednički jezik oko rješavanja problema), nedostatka ljudi u timu i slično. Ali uz dobar tim i svakodnevnu dozu smijeha i zezancije uvijek je lakše doći do cilja + česte sportske aktivnosti i fitness na kraju uvelike pridonesu smanjenju stresa 😊.

Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-u, u pogledu obrazovanja i razvoja karijere?

U pogledu zapošljavanja istaknuo bih važnost komunikacijskih vještina, odgovornosti, organiziranosti i pedantnosti, ali i poznavanja stranog jezika. Studentima bih poručio da moraju biti uporni i vjerovati u svoje sposobnosti te biti spremni na cjeloživotno učenje, jer jedino tako mogu opstati na tržištu rada.

Također, surađujte s poslodavcima, poželjno u obliku studentske prakse, već tijekom studija. Većina se studenata u tim tvrtkama nakon studija i zaposli.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti