Alumni priče

Kako je biti Engineering Manager u poduzeću Barrage?

Matej Lazarević

Engineering Manager
Barrage

Ovog tjedna, Matej Lazarević, bivši student Baza podataka i baza znanja, odgovara na naša pitanja o studentskom životu te trenutnoj karijeri na poziciji višeg programera korisničkog sučelja u razvoju aplikacije u poduzeću Barrage.

Poduzeće je nedavno proslavilo svoju 6. godinu poslovanja, a u tom je razdoblju s tek 15 naraslo na 110 zaposlenika. Poslovanje su započeli u području fintecha, a danas se bave razvojem prilagođenih softverskih rješenja, odnosima s kupcima, cloud computingom te razvojem blockchain podatkovnih centara širom svijeta.

Matej je svoj studij završio 2017. godine, a kao glavne prednosti studiranja na FOI-ju ističe:

„FOI-jeva kombinacija organizacije (ekonomije) i informatike mi se pokazala idealnom za moj budući razvoj. Imao sam priliku profilirati se u kojem god smjeru sam htio te identificirati područje interesa upravo zbog širokog spektra kolegija i tema, kao i samih ishoda učenja FOI-ja kao ustanove. Za razliku od ostalih informatičkih fakulteta u Hrvatskoj, koji se češće vežu uz elektrotehniku, FOI mi je omogućio lakši razvoj u smjeru business-a, što smatram bitnom prednošću.“

Također, sukladno potrebama na tržištu koje kontinuirano usmjerava na neprekidno učenje i usavršavanje, Matej je tijekom studija naučio organizirati vrijeme i odabrati pristup za učenje koji mu odgovara za određeno gradivo. Različite strukture i provedbe kolegija, odnosno, raznovrsne situacije, članovi tima te količine obveza, pripremili su ga na neki način za radno mjesto.

Trenutnoj poziciji privuklo ga je najviše mentorstvo te poticanje razvoja zaposlenika. Zahvaljujući mentorima i leaderima, jednostavnije je pronaći mjesta za napredak i odrediti smjer u kojem se želi razvijati, neovisno o tome radi li se o soft ili hard skillovima, ili o nekoj domeni koja je u doticaju s trenutnim znanjima.

Kao novopečeni Engineering Manager koji se nalazi izvan svoje komfor zone, Matej se susreće s mnogim izazovima koje donose i nove odgovornosti. Zadaća Engineering Managera je da koordinira projekte i razgovara s članovima tima. Glavni cilj je da tim bude uspješan, zadovoljan i efikasan te da se izrade dugoročne strategije za benefit tima, pojedinaca i projekata, što zahtjeva uključenost u više projekata i redovite jedan-na-jedan razgovore s članovima. Najvećim izazovom smatra pronalazak balansa između upravljanja i primjene tehničkih znanja.

Njegova motivacija za kraj priče:

„Svim mladim kolegama poručujem da pronađu područje koje ih zaista interesira te da se na neki način informiraju o novostima (newsletteri, Youtube kanali i sl.). Osim toga, smatram da su kontinuirano ulaganje malih chunkova vremena u razvoj GitHub profila i hobi projekata najbolji način da se ispeglaju vještine i istakne portfolio budućem poslodavcu.“

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti