Alumni priče

Karijerni put u
Omegi Software!

Bojan Tiban

Voditelj sektora za konzalting i implementaciju

Omega Software

Omega Software  je poduzeće osnovano 2001. godine, a bavi digitalnim transformacijama poduzeća, ERP sustavima, izgradnjom sustava prilagođenih klijentovim zahtjevima. Bitno je napomenuti kako se bave i Smart City  rješenjima koja su danas vrlo zanimljiva na tržištu!

U ovoj alumni priči, razgovarali smo s voditeljem sektora za konzalting i implementaciju, Bojanom Tibanom koji je s nama podijelio svoj karijerni put u poduzeću Omega Software d.o.o. na području ePoslovanja. U svojim studentskim danima na FOI-ju Bojan je kroz mnoge stručne predmete poput programskog inženjerstva, mreža i baza podataka stekao osnove za današnji rad na poziciji voditelja sektora. Isto tako navodi kako u ključne kompetencije koje bi jedan student trebao usvojiti svakako ulaze i komunikacija, odgovornost, ali i organiziranost. Bitan aspekt studiranja, prema Bojanu, je i networking koji je nezaobilazan segment svakog poslovanja, a uz svu tu formalnu naobrazbu bitno je imati aktivnosti i hobije koji na neformalan način upotpunjuju krug poznanika. Tjedan karijera je jedan od takvih događaja na kojima se kroz neformalnu atmosferu dogovaraju počeci  karijera studenata!

Kako je poduzeće privuklo Bojana na ovo radno mjesto? Odgovor na ovo pitanje krije se u inicijativi poduzeća da prati i podupire napredovanje svojih djelatnika te djeluje u skladu s potrebama svojih zaposlenika. Bojan ističe kako su prednosti ovog radnog mjesta popraćene i većom odgovornosti prema sustavu, organizaciji poslovanja i ljudi.

Svoj karijerni put Bojan je započeo na poziciji junior konzultanta gdje se upoznao sa svijetom konzaltinga. Sljedeći korak nakon toga je pozicija mid. konzultanta u kojoj se preuzima značajniju odgovornost te radi na srednje velikim i kompleksnijim projektima. Nakon toga dolazi pozicija senior konzultanta koja se fokusira na samog klijenta, odnosno sluša njegove potrebe, propituje njegove namjere u svrhu kreiranja što boljeg prijedloga izvedbenog rješenja kako bi on u konačnosti rezultirao i krajnjim rješenjem problema! Bojan je prošao i ove dvije uloge na svojem karijernom putu…

               „Kroz ulogu voditelja projekta spoznajete jedan drugi formalni okvir (rok, opseg, budžet)  koji definira Vašu uspješnost u ovom segmentu poslovanja koji je dijametralno suprotan od pozicije konzultanta koju ste dosad obnašali jer ste primarno u fokusu držali zadovoljstvo klijenta a sad su oči uprte u formalne uvjete poslovanja poduzeća. Kroz ulogu voditelja tima, moram priznati, proširuje se odgovornost isporuke s pojedinca „Vas“ na skupinu ljudi za čije isporuke odgovarate, ovdje trebate biti izrazito oprezni i uvijek imati u fokusu „funkcionalan“ tim a ne isključivo „kvalitetnog“ pojedinca jer će u suprotnom sve rezultirati raspadom tima i neuspjehom Vas kao voditelja. Imate legitimitet da formirate tim – stoga pažljivo birajte svoje ljude“ – savjetuje Bojan.

Trenutnu poziciju voditelja sektora za konzalting i implementaciju Bojan bi najbolje opisao kao voditelja tima s još većim ovlastima, još većom odgovornošću te proširenom suradnjom na sva poslovna područja, a studentima FOI-ja i svima koji to planiraju postati poručuje:

               „Dajte sve od sebe, prikupite čim više tzv. domenskog znanja, ‘naoružajte’ se prijateljstvom i budite spremni na ‘uskočiti na vlak’ kada vam se za to ukaže prilika!“

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti