Alumni priče

Kombinacija voditeljske i developerske uloge u dSPACE-u

Tihomir Vrček

Team Lead i Software developer
dSPACE

Ovog tjedna razgovarali smo s našim alumnijem Tihomirom Vrčekom koji je na FOI-ju 2005. godine završio smjer Informacijski sustavi. Tihomir u dSPACEu od 2020. godine radi na poziciji Team Lead-a i Software developer-a. Relativno mlado poduzeće dSPACE engineering d.o.o. osnovano je 2018. godine, a svojim proizvodima potpomaže rast i razvoj autoindustrije, a dio je većeg poduzeća dSPACE koje djeluje još od 1988. godine i ima poslovnice diljem svijeta. Osim velikog asortimana vlastitih programskih proizvoda, mogu se pohvaliti i raznim hardverskim rješenjima.

Tihomir je svoje studentske dane, osim posvećenosti studiju, provodio dosta zaposleno. Osim rada putem Student servisa bavio se nogometom i sviranjem u KUD-u, i premda se tih aktivnosti tijekom studija morao odreći kako bi se više mogao posvetiti studiju, ističe da su mu izvannastavne aktivnosti pomogle kasnije na radnom mjestu. Pročitajte njegovu priču u nastavku…

“Sve kompetencije i fakultetsko znanje su se pokazale izuzetno korisnima, ne samo znanja vezana uz tehnologiju. Omogućile su mi da lakše tumačim zahtjeve i očekivanja od sustava koje sam razvijao te kako određeni sustav može biti od koristi poslovnoj organizaciji kojoj je namijenjen. Osim toga, unaprijedio sam i organizacijske vještine koje su mi potrebne u svakodnevnom radu.” – kaže Tihomir.

Team Lead i Software developer

Trenutnoj poziciji najviše ga je privukao izazov rada u novim tehnologijama s kojima se prije nije susretao. Bitni faktor je isto tako i organiziranost poduzeća i jasno definiran smjer u kojem se poduzeće želi kretati. Kao bitan benefit dSPACE-a, Tihomir ističe njegovo zdravo okruženje u kojem je zadovoljstvo raditi.
Izazovi poput učenja o novim tehnologijama i održavanje dinamike tima u vrijeme pandemije su se Tihomiru pokazali kao glavni problemi koje je vrlo brzo savladao uz pomoć svojih kolega unutar i izvan tima. Njegova očekivanja bila su postati produktivan član obitelji dSPACE koji daje svoj doprinos napretku poduzeća.
Budući da Tihomir kombinira poziciju Team Lead-a s ulogom Software developera, isto mu donosi višestruke prednosti – aktivan rad na proizvodu, kontinuirano učenje i razvoj organizacijskih vještina. Primarno vodi brigu o tome da članovi tima imaju sve što im je potrebno za svakodnevni rad, usmjerava ih po potrebi, zajedno rade na unaprjeđenju proizvoda. Radi se po AGILE SCRUM metodologiji i jako je bitno da svi imaju priliku dati svoj obol. Kolegama služi i kao sučelje prema ostalim timovima u Hrvatskoj ili Njemačkoj, brine o pravovremenom provođenju dogovorenih zadataka i integraciji napravljenog u skupni proizvod.
Do trenutne pozicije došao je već početkom rada u dSPACE-u. Tim u kojem radi oformio se kao prvi na ETHCP (Ethernet Configuration Package) produktu u Hrvatskoj. Kao najiskusniji član tima, s iskustvom od 15 godina na sličnim ulogama, preuzeo je ulogu Team Leada. Sam tim radi na ETHCP produktu koji korisniku omogućuje konfiguriranje i simuliranje Ethernet komunikacije u automobilu. Tu postoji čitav toolchain ostalih dSPACE produkata koji se mora poznavati, ali uz rad na različitim featureima kontinuirano se uči i daje doprinos.

Poruka mladima…

„Mlađim kolegama na FOI-ju bih preporučio da budu uporni, neka se nikad ne uljuljkaju i ne prestanu učiti i tada će im sve biti otvoreno. Znanje koje im se nudi na FOI-ju će im se pokazati kao koristan alat. Naravno, IT sektor je tako širok pojam da se ne može dolaskom s fakulteta sve znati, ali ono što čovjek tu nauči je odličan početak za specijalizaciju u određenim područjima. Zato je bitno birati poduzeća koja su spremna ulagati u svoje zaposlenike. Opet ću potvrditi da dSPACE jest takvo poduzeće i mi smo svima spremni dati priliku. Mlađim kolegama savjetujem da prije svega budu uvjereni u svoje sposobnosti, a uz to, jako je bitno pokazati da ste timski igrač jer uspješna IT poduzeća počivaju na uspješnim timovima.“

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti