Alumni priče

Nikola Somina – Voditelj jedinice za prodaju i marketing

Nikola Somina

Voditelj jedinice za prodaju i marketing

Nikola Somina voditelj je jedinice za prodaju i marketing u društvu Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju? Koliko smatrate korisnim dobiveno fakultetsko znanje i stečene kompetencije te na koji način Vam je isto pomoglo u profesionalnoj okolini? Možete li navesti primjer?

Studirati na FOI-ju se pokazalo kao izvrsna odluka iz nekoliko razloga. Prvo, reputacija fakulteta i preporuke starijih kolega činile su ga privlačnim izborom. Dobiveno fakultetsko znanje i stečene kompetencije su se pokazale vrlo korisnima u profesionalnom okruženju.

Primjerice, svoj prvi ozbiljniji posao sam dobio u bankarskom sektoru, točnije u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. Tamo sam imao priliku nadograđivati svoja teoretska znanja iz financijskih kolegija na FOI-ju i povezivati ih s praksom. Znanja stečena na kolegijima poput “Osobne financije,” “Financijskih institucija i tržišta,” te “Poduzetničkih financija,” bila su iznimno korisna jer su mi omogućila bolje razumijevanje financijskog i bankarskog sektora i pružila osnovu za uspješno obavljanje mojih zadataka na poslu.

Profesori i nastavno osoblje su također pružali podršku i vrijedne savjete koji su mi pomogli pripremiti se za izazove koji me čekaju nakon završetka fakultetskog obrazovanja. FOI je stvarno bio most između teorije i prakse, omogućujući mi da primijenim svoje obrazovanje na stvarnim poslovnim situacijama.

Kako su izgledali Vaši studentski dani? Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u rad udruga/organizacija, bavili se sportom/hobijima i sl.?

Jesu li Vam i na koji način Vaše aktivnosti pomogle na trenutnom radnom mjestu/je li Vam žao što se niste (više) uključili u izvannastavne aktivnosti?

Tijekom mojih studentskih dana na FOI-ju, moj život bio je ispunjen raznim aktivnostima. Osim redovnih studentskih obveza, radio sam na različitim studentskim poslovima, bio sam član FOI Business Cluba i aktivno sam se bavio sportom. Sve te aktivnosti činile su moje studentske dane izazovnijima, ali i obogatile ih.

Rad na studentskim poslovima pružio mi je priliku za stjecanje praktičnog iskustva. Kroz FOI Business Club, a i srodne kolegije, razvijao sam svoju stručnost i povezao se s kolegama iz istog područja interesa. Sve navedene aktivnosti doprinijele su razvoju organizacijskih vještina, radnih navika i sposobnosti prilagođavanja dinamičnom okruženju. One su me pripremile za izazove koji su me čekali nakon završetka studija.

Ove aktivnosti bile su ključne za moj uspješan ulazak na tržište rada. Razvijene vještine i iskustvo stečeno tijekom studentskih dana pomogli su mi da se istaknem u procesu selekcije za moje prvo zaposlenje i pripremim se za uspješan razgovor za posao.

Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite istaknuli radeći na toj poziciji, ali u ovom poduzeću?

Trenutno radim na poziciji Voditelja Odjela prodaje i marketinga u Eurizon Asset Managementu Croatia d.o.o., Društvu koje upravlja otvorenim investicijskim fondovima te mi je još od početka studentskih bila želja raditi u ovoj industriji. Kroz studij, a i početak moje karijere razvio sam preferencije prema radu s ljudima i financijskim tržištima, a upravo ovo radno mjesto to objedinjuje. Tako da bi se moglo reći da je želja za radom u ovoj industriji, moji profesionalni interesi, a i dinamičnost koju moja pozicija nosi upravo ono što me privuklo ovom radnom mjestu.

Kao jedan od najvećih benefita rada na ovoj poziciji istaknuo bih to što ta pozicija objedinjuje moje profesionalne interese, a oni su rad s ljudima i financijska tržišta. Što se tiče samog poslodavca, osim izvrsnih kolega u Hrvatskoj i inozemstvu te nadređenih, kao jedan od najvećih benefita istaknuo bih činjenicu da samo jedna jako ambiciozna tvrtka, koja stalno kreira inovativne proizvode i dostupne su mi jako kvalitetne edukacije koje mi uz iskustvo i znanje starijih kolega, omogućuju da kvalitetno učim i nadograđujem svoje znanje. Svakako bih još istaknuo da je veliki benefit što radim u tvrtki koja na svjetskoj razini upravlja sa preko 500 milijardi eura što mi osim izvrsne reputacije poslodavca otvara mogućnost stjecanja dragocjenog iskustva u međunarodnom poslovanju te otvara pristup najnovijim trendovima i praksama u industriji.

S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto? Kakva su bila vaša očekivanja i kako se nosite s trenutnim poslovnim izazovima?

Prilikom preuzimanja uloge Voditelja Odjela prodaje i marketinga u Eurizon Asset Managementu Croatia d.o.o., suočio sam se s očekivanim izazovima s obzirom na moje iskustvo u financijskoj industriji. Unatoč visokim očekivanjima, moje prethodno poznavanje industrije mi je olakšalo prilagodbu na novo radno kruženje.

Jedan od ključnih izazova bilo je prilagoditi se brzom tempu rada i konstantnim promjenama na tržištu. S obzirom na moje prethodno iskustvo, znao sam da je financijsko tržište iznimno dinamično, a nove regulacije i trendovi često zahtijevaju brzu prilagodbu. Međutim, rad u tvrtki s globalnom prisutnošću dodao je novu dimenziju izazova, uključujući međunarodnu komunikaciju i suradnju s kolegama iz različitih dijelova svijeta.

Tijekom vremena sam naučio da su izazovi inherentni u ovoj industriji i da je konstantno učenje i praćenje tržišnih promjena ključno za uspjeh. Moj tim i ja radimo na razvoju strategija koje nas čine konkurentnima i omogućuju nam pružanje dodatne vrijednosti našim klijentima.

Izazovi, poput brze promjene na tržištu i potrebe za inovacijama u prodaji i marketingu, postali su prilike na kojima radim s entuzijazmom kako bih unaprijedio našu konkurentske prednosti.

Sve u svemu, izazovi su sastavni dio ove industrije, ali prethodno iskustvo i predanost učenju pomažu mi da se nosim s njima i pretvaram ih u prilike za rast i uspjeh.

Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije, koje su Vaše obaveze i odgovornosti?

Kao Voditelj odjela prodaje i marketinga imam dosta odgovornosti pa ću samo navesti one glavne. Moje glavne odgovornosti obuhvaćaju različite aspekte poslovanja. Prije svega, upravljam timom iskusnih stručnjaka. Osim toga, aktivno sudjelujem u razvoju i provedbi marketinških aktivnosti za naše fondove i za Eurizon Hrvatska.

Radim na stvaranju inovativnih financijskih proizvoda koji su prilagođeni potrebama tržišta i naših klijenata. Tako sam dosada uspješno vodio brojne projekte, uključujući osnivanje novih otvorenih investicijskih fondova, i jedno pripajanje fondova. Sudjelujem i u proširivanju naše ponude novim fondovima iz Luksemburga te aktivno sudjelujem u kreiranju budžeta i donošenju strateških odluka za našu tvrtku.

Uz to, kontinuirano radim na akviziciji novih klijente iz različitih sektora, uključujući retail, korporativne i institucionalne klijente.

Također, vodim edukativne aktivnosti u suradnji s Privrednom bankom Zagreb d.d. i njihovim poslovnicama. Kroz ove aktivnosti uspješno razvijam snažne i kvalitetne odnose s ključnim partnerima, uključujući Privrednu banku Zagreb d.d., Intesu Sanpaolo te s kolegama iz Eurizon Capitala.

Kakav je selekcijski proces za navedeno radno mjesto? Kako se kretalo samo napredovanje do navedene pozicije?

Selekcijski proces za trenutnu poziciju bio je izazovan i uključivao je četiri kruga razgovora. Prvo, imao sam razgovor s ljudskim resursima iz Italije, koji se fokusirao na klasična kadrovska pitanja i analizu mog životopisa. Nakon toga, slijedila su dva kruga razgovora s Upravom Eurizona u Hrvatskoj. Tijekom tih razgovora, istraživali smo moju motivaciju za prijavu na poziciju, moje prethodno iskustvo, znanje i ciljeve koje bih postavio ako bih preuzeo tu poziciju. Posljednji krug razgovora bio je s menadžmentom iz Italije, u kojem smo produbljivali temu strateških ciljeva Eurizona. Cijeli selekcijski proces trajao je mjesec dana.

Moja karijera započela je na šalteru Hrvatske poštanske banke d.d. nakon čega sam napredovao u osobnog bankara. Nakon toga, prešao sam u HPB Invest d.o.o. na poziciju Stručnog suradnika u Odjelu prodaje, gdje sam proveo oko dvije i pol godine. Nakon što sam stekao dovoljno iskustva, unaprijeđen sam u poziciju Voditelja Odjela prodaje. Nakon godinu dana, prešao sam u Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. na poziciju Voditelja Odjela prodaje i marketinga. Moj put do ove pozicije obilježen je postupnim napretkom i stjecanjem vrijednog iskustva.

Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

Poručio bih mlađim kolegama s FOI-ja nekoliko stvari. Prvo, studentski poslovi mogu biti izuzetno vrijedni jer nude priliku za stjecanje ranih radnih iskustava i razvoj važnih vještina. Unatoč kvalitetnom obrazovanju koje FOI pruža, dodatno učenje i istraživanje područja koja vas zanimaju može biti od velike pomoći u vašoj budućoj karijeri.

Volontiranje u udrugama također može donijeti koristi jer ne samo da pridonosi zajednici/fakultetu (ako je riječ o fakultetskim udrugama), već omogućava stvaranje važnih kontakata. Kada se prijavljujete za posao, ključno je pažljivo proučiti oglas za posao i poslodavca kako biste pokazali ozbiljnu zainteresiranost. Nakon što dobijete svoj prvi posao, nastavak ulaganja u osobni razvoj i stjecanje novih vještina od ključne je važnosti za dugoročni karijerni uspjeh. Ovo su stvari koje su meni pomogle u karijeri i dovele me do trenutne pozicije. Nadam se da će koraci koje sam ja poduzeo biti od koristi mlađim kolegama s FOI-a.

Ostale Alumni priče

Pročitaj priče naših
alumnija. Inspiriraj se.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti