Zašto baš FOI?

Interes za tehnologiju naveo je Valentinu da završi srednju tehničku školu, smjer Tehničar za računalstvo, te joj se Fakultet organizacije i informatike nametnuo kao logičan izbor za unapređivanje dotadašnjeg znanja.

Stečena fakultetska znanja o poslovnim procesima i informatici bila su dobra podloga koju je Valentina mogla koristiti za razvoj u profesionalnoj okolini te koja joj je pomogla da shvati poslovne procese korisnika s kojima radi tvrtka. Drugi primjer koji navodi je računovodstvo za koje je mislila da joj nikad neće trebati, a danas su joj računovodstvena znanja veoma potrebna kroz rad na različitim projektima. Svim zainteresiranim učenicima preporuča upis na Fakultet organizacije i informatike.

Ono što FOI-ju daje prvenstvo je to što se ne stavlja fokus samo na tehničke kolegije već se pruža kombinacija organizacijskih, komunikacijskih, poslovnih, računovodstvenih i još mnogih ne tehničkih kolegija. Svakako je to jedna od prednosti koja je itekako cijenjena i lakše je kasnije prilikom zapošljavanja jer postoji određena podloga u znanju, ali i određena prednost pred ostalim kandidatima.

valentina1


Studentski dani, studentske aktivnosti i motivacija za napredak u karijeri

Studentski dani nisu bili klasični te nije provodila dane i noći samo uz knjigu iako je završila sve u roku. Ističe da se veoma brzo osamostalila i postala neovisna o financijama roditelja radeći četiri godine u farmaceutskoj tvrtki u odjelu Osiguranja kvalitete. Stekla je iskustvo rada u velikoj tvrtki te je na stvarnim primjerima upoznala naučeno teorijsko znanje iz određenih kolegija na Fakultetu. Slobodno vrijeme provodila je na folklornim probama u Kulturno umjetničkom društvu gdje pleše već 15 godina.

Uz ples sam volontirala tj. vodila mali folklor u istom društvu tako da sam imala pune ruke posla. 
 

Navedene aktivnosti naučile su ju kako spojiti studiranje, posao i slobodno vrijeme. Smatrala je da nikada neće raditi ili živjeti u Zagrebu, ali sada nakon 2 godine priznaje da joj je drago što je tako odlučila. Ambicije i želja da isproba nešto novo privukli su je na posao koji danas radi jer svaki dan donosi nešto novo.

valentina2


Karijera u Poslovnoj inteligenciji i dugoročni ciljevi

Studentska praksa bila je prvi kontakt s tvrtkom Poslovna inteligencija. Radila je u Performance management odjelu gdje se stalno pričalo o putovanjima, zahtjevnim korisnicima, dinamičnoj okolini te se odlučila prijaviti na BIRD akademiju tvrtke.

Nakon završetka BIRD akademije samouvjereno je krenula na projekt s vrlo zahtjevnim korisnikom koji je uključivao mnogobrojna putovanja u Bugarsku. Iako su se javljale situacije u kojima nije išlo sve kao po planu, dinamičnost, nova iskustva, tehnologije u kojima se radi te mlada ekipa bili su joj poticaj za daljnji rad i učenje.


Smatram da je potrebno mnogo iskustva kako bi se osoba osjećala sigurnom u sebe, a to dolazi s godinama.


Valentina se trenutno susreće s izazovima zahtjevnih klijenata koji svakodnevno mijenjaju prioritete i naglašava da je veoma važno spoznati kako nikada ne znamo kakve promjene donosi svaki novi dan i ne treba ih uzimati ka srcu. Trenutno vodi direktnu komunikacija s klijentima, definiranje zadataka, podršku i paralelni rad na potrebnom developmentu.


Ne, ne postoji moj tipični radni dan jer je svaki dan izazov u kojem se nađemo. Najčešće su to prijave korisnika, a kada nema prijava radim razvoj ili komuniciram s korisnicima. Ovaj posao nije izričito developerski nego je podosta zahtjevan baš zbog toga što smo svakodnevno u komunikaciji s korisnicima koji imaju svakodnevno različite zahtjeve.
 

Trenutne ambicije su joj da uči i prikupi što više poslovnih znanja, organizacijskih vještina i iskustva sa različitim tehnologijama kako bi mogla napredovati u pozicijama.

Preporuka za studente

Valentina priznaje da bi se ponekad vrlo rado vratila studentskim danima. Preporučuje studentima da osim učenja odvoje vremena za sebe i napune baterije kako bi mogli prihvatiti sve izazove koji se postavljaju pred njih. Prisjeća se vlastitog uvjerenja kako pojedine kolegije neće trebati u životu te na temelju toga preporuča:

Dragi kolege učite, stječite iskustvo, radite studentske poslove, volontirajte te na kraju krajeva uživajte u studiranju!“

Hvala Valentini na vremenu i trudu koji je odvojila kako bi s nama podijelila svoju uspješnu karijernu priču. Želimo joj puno uspjeha na poslovnom i privatnom planu te se nadamo da će vas njezina priča nadahnuti u daljnjem studiranju.