Alumni priče

“Od studija na FOI-ju do pozicije Research Executive”

Krešimir Ledinski

Research Executive
British American Tobacco

Uspješni FOI alumni, Krešimir Ledinski, podijelio je s nama svoj karijerni put te se prisjetio studentskih dana. Zašto je upisao FOI i koja mu je prva asocijacija kada se sjeti studiranja? U kojoj mjeri su mu radna iskustva za vrijeme studija pomogla u izgradnji karijere? Na kojoj poziciji danas radi i što poručuje sadašnjim i budućim studentima, pročitajte u nastavku.

Sjećanja na studentske dane

Fakultet organizacije i informatike odlučio je upisati zato što danas poduzeća ne traže osobe koje će biti isključivo ekonomisti ili informatičari, već one koje razumiju širu sliku te se mogu prilagoditi novom stanju i prilikama. „Prilikom upisa na fakultet tražio sam upravo neku kombinaciju informatike i ekonomije, kao dvije niše koje su u to vrijeme bile jako tražene na tržištu rada.“, rekao nam je. Stoga je, na FOI-ju upisao i završio studij Ekonomika poduzetništva i time stekao akademski naziv magistar ekonomije. Prva asocijacija na studij su mu, kaže, dobri prijatelji i kolege, ali i timski rad s kojim se susretao gotovo na svakom upisanom predmetu. Smatra kako su mu stečena znanja i vještine korisni s obzirom da rad u timu zahtijeva dobru organizaciju i optimizaciju procesa.

Ističe kako su mu u sjećanju ostali i pojedini profesori jer su kompetentni stručnjaci, ali i izvanredni predavači i motivatori. „Svakako bih istaknuo doc. dr. sc. Vladimira Kovšcu, kao veoma duhovitog i inteligentnog profesora čijim sam predavanjima uvijek volio prisustvovati. Istaknuo bih i doc. dr. sc. Zlatka Erjavca, koji je na mene ostavio iznimno dobar i pozitivan dojam iako sam ga imao priliku slušati samo na jednom predmetu (Financijska matematika)“, izjavio je Krešimir prisjećajući se profesora koji su ostavili utisak na njega.

Profesionalni put

Smatra da su mu, znanja i kompetencije stečene tijekom studija, uvelike pomogli u profesionalnoj okolini jer su utjecali na oblikovanje njegova načina razmišljanja. Znanje koje sam dobio prilikom studiranja oblikovalo je moje razmišljanje, na način da sam se lakše snalazio s poslovnim terminima i pravovremeno i točno naučio reagirati na dane poslovne zadatke. Zbog specifičnosti posla Fakultet je više imao usmjeravajuću ulogu u mom razvoju karijere.“

Na pitanje što smatra najvažnijim za brzo i dobro zaposlenje nakon Fakulteta, odgovorio je: „Ocjene niti jedan poslodavac nije gledao, više su ga zanimali poslovi koje sam radio tokom studiranja i okvirni dojam o kvaliteti završenog studija.“

Uvjeren je kako je za uspješnu karijeru presudan rad tijekom studija te da je upravo stečeno iskustvo ono što će vas izdvojiti od mase kandidata prilikom zapošljavanja. Svima bih preporučio da, ako je ikako moguće, pokušaju raditi paralelno uz studij, te da već na prvoj godini traže studenske poslove u područjima u kojima smatraju da bi mogli izgraditi karijeru. U današnje doba, glavni kriterij poslodavaca je radno iskustvo. Ukoliko imate vrlo dobre ocjene za vrijeme studiranja, a nakon završetka fakulteta u svom CV-u imate samo završen studij, bez studentskih poslova ili sudjelovanja u nekim studentskim udrugama, šanse za zaposlenje su vam uvelike manje od osobe koja sa 24 godine nakon završetka fakulteta u svom CV-s ima 3 godine rada preko studentskih ugovora.“, ističe Krešimir.

Osvrnuo se i na to kako je njegov profesionalni put započeo i prije stjecanja diplome na FOI-ju. Kao student zaposlio se u poduzeću NIELSEN, prvo na poziciju asistenta, a potom je napredovao na poziciju Junior Client Executive. „Razdoblje provedeno u NIELSEN-u obilježilo je moj daljnji razvoj karijere. Radi se velikoj globalnoj organizaciji u kojoj sam se osjećao ugodno te sam surađivao s iznimno kvalitetnim kolegama od kojih sam jako puno naučio. Na tim pozicijama, sam također imao prilike surađivati s velikim brojem lokalnih i internacionalnih proizvođača s FMCG tržišta (Nestle, SC Johnson, Vileda, Gavrilović itd.) što mi je pomoglo u razvoju interpersonalnih vještina i omogućilo razvoj dobrih odnosa s klijentima.“, navodi Krešimir.

Nakon što je diplomirao, nastavio je raditi u NIELSEN-u te je ubrzo odlučio nastaviti karijeru u novom poduzeću British American Tobacco. „Nakon skoro dvije godine rada u agenciji shvatio sam kako bi mi dobro došla promjena smjera te sam se odlučio okušati raditi na strani klijenta/proizvođača. U tom trenutku sklopio sam dogovor s BAT. Prednost rada kod aktivnog sudionika na FMCG tržištu je svakako mogućnost specijalizacije u određenom području, kao što je research. U tom području sam se oduvijek jako dobro snalazio, a ovako sam dobio priliku da se usredotočim na samo jednu kategoriju proizvoda. U NIELSEN-u sam radio s puno više kategorija i klijenata, što je kudikamo onemogućavalo kvalitetniju posvetu određenoj kategoriji proizvoda i razumijevanju same dinamike zbivanja u toj kategoriji.“, ispričao nam je Krešimir.

Posao i budućnost

Na poziciji Research Executive, Krešimir se susreće i s brojnim izazovima. Podijelio je s nama kakva su bila njegova očekivanja prilikom dolaska u British American Tobacco te kako se nosi sa svakodnevnim poslovnim zadacima. „Prelazak iz agencije u proizvođača nosi određene promjene. S obzirom na to da sam već otprije bio upoznat s velikim dijelom posla kojeg bih trebao obavljati u BAT-u, samim time mi je prelazak prošao bez previše stresa te se relativno dobro nosim sa zahtjevima koje nosi novo radno mjesto.“

Rekao nam je nešto više o tome kako izgleda njegov tipičan radni dan, odnosno, naveo je koje su njegove odgovornosti i obveze na poziciji Research Executive u British American Tobacco. „Velik dio vremena bavim se različitim analizama portfelja naših proizvoda, kao i praćenjem i predviđanjem poteza konkurencije. Također, naš odjel nastupa kao glavni support brand odjeljenjima prilikom kreiranja aktivnosti.“

Upitali smo Krešimira i o njegovim dugoročnim ciljevima u poslovnom, odnosno karijernom smislu. „Svakako daljnje usavršavanje u područjima analize i predviđanja, kao i građenje daljnje karijere u multinacionalnoj kompaniji.“, rekao je.

Poruka studentima

Budućim studentima, Krešimir bi svakako preporučio studiranje na FOI-ju te je još jednom naglasio kao je upravo FOI jedan od rijetkih fakulteta koji daje širinu i uvid u različita područja ekonomije i informatike. „Kao prednosti istaknuo bih visoko mišljenje poslodavaca o Fakultetu, koji smatraju da su studenti nakon završetka fakulteta adekvatno obrazovani kako u području ekonomije, tako i u području informatike, poručio je.

Krešimir je podijelio i svoja razmišljanja u vezi razvoja karijere. „Budite precizni u odabiru karijere. Specijalizacija je u današnjem kompetitivnom okruženju najvažnija strateška prednost koja vas može odvojiti od ostatka konkurencije. Isto tako, pažljivo birajte prvo zaposlenje, jer postoji velika mogućnost da će ono odrediti vaš daljnji karijerni put.“, za kraj je dodao Krešimir.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti