Alumni priče

Poslovna analitičarka iz APIS IT-a!

Iva Bogović

Poslovna analitičarka

  1. Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju?

S obzirom da sam oduvijek voljela informatiku i matematiku već sam ranije znala da želim studirati informatiku. Informirajući se, čula sam pozitivna iskustva na temelju kojih sam zaključila da je FOI pravi izbor za mene. Ta odluka bila je dobra jer sam se upoznala s različitim područjima IT-a pa je bilo lako pronaći sebe i odlučiti u kojem smjeru se želim razvijati i raditi. Svidjelo mi se što studij na FOI-ju pruža stjecanje i tehničkih i poslovnih vještina. Taj dobiveni spoj IT i poslovnog znanja smatram najkorisnijim jer mi sada na radnom mjestu poslovnog analitičara olakšava komunikaciju s obje strane – s poslovnim korisnicima s jedne strane, a s developerima s druge strane.

2. Kako su izgledali Vaši studentski dani? Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u rad udruga/organizacija, bavili se sportom/hobijima i sl.?

Tijekom studentskih dana bila sam posvećena isključivo studiju jer mi je primarni cilj bio na vrijeme izvršiti sve obveze i riješiti ispite. Ostatak slobodnog vremena iskoristila sam za hobije i druženja s prijateljima koje sam upoznala tijekom studiranja, a ta prijateljstva traju i danas. Jedna od aktivnosti koje nudi FOI, a kojoj sam se uvijek rado priključila, su posjeti poduzećima koje je organizirao CPSRK. Tek krajem studija uključila sam se u FOI Business Club, a sada mi je ipak žao što se nisam više uključila u razne izvannastavne aktivnosti koje FOI nudi jer smatram da je to izvrsna prilika za upoznavanje novih ljudi, stjecanje pozitivnih iskustava i razvijanje osobnih vještina.

3. Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite istaknuli radeći na toj poziciji, ali u ovom poduzeću?

Trenutnom radnom mjestu najviše me privukla mogućnost rada na razvijanju i održavanju ključnih informacijskih sustava RH. Imati priliku raditi na projektima od velike važnosti i sudjelovati u cijelom tom procesu od razvoja do održavanja i isporuke konačnog proizvoda te podrške velikom broju zadovoljnih korisnika koji koriste naša IT rješenja smatram najvećim benefitom rada u APIS IT-u.

4. S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto? Kakva su bila vaša očekivanja i kako se nosite s trenutnim poslovnim izazovima? 

Budući da mi je ovo prvi posao osjećala sam strah i nesigurnost zbog nedostatka iskustva te nisam znala kakve zadatke mogu očekivati. No, uz pomoć mentora i ostalih kolega koji su bili puni razumijevanja i strpljenja, brzo sam se uspjela snaći i upoznati s raznim poslovnim procesima i zahtjevima. S obzirom da volim posao koji radim, uspješno se nosim s različitim poslovnim izazovima i neočekivanim situacijama koje zahtijevaju brzu reakciju i rješenje. U takvim situacijama najviše cijenim podršku iskusnijih kolega koji mi olakšavaju u svakom izazovu koji se nađe ispred mene. 

5. Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije, koje su Vaše obaveze i odgovornosti?Kakav je selekcijski proces za navedeno radno mjesto? Kako se kretalo samo napredovanje do navedene pozicije?

Moje obaveze i odgovornosti na radnom mjestu poslovne analitičarke su prikupljanje i analiza korisničkih zahtjeva, kreiranje dokumentacije (definiranje poslovnih procesa i poslovnih pravila, UC specifikacija…), prijenos korisnikovih potreba razvojnim inženjerima, testiranje i prezentiranje aplikativnih rješenja korisniku te održavanje aplikacija i podrška korisniku prilikom korištenja aplikacija. Selekcijski postupak sastoji se najprije od analize životopisa, a nakon toga selekcijskog intervjua i stručne provjere znanja.

6. Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

Fokusirajte se na područje koje vas najviše zanima, u kojem se pronalazite i za koje smatrate da možete bezbrižno i s užitkom odraditi 8 ili više sati dnevno. Iskoristite što više prilika i mogućnosti koje vam FOI pruža, usavršavajte se i radite na sebi. Uživajte u lijepim trenucima koje studiranje nosi, a potrudite se u teškim danima jer svaki trud i napor na kraju će se isplatiti.

Ostale Alumni priče

Pročitaj priče naših
alumnija. Inspiriraj se.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti