Alumni priče

Poslovni analitičar u Konzum plus d.o.o.

Marko Mandić

Poslovni analitičar

Smatrate li studiranje na FOI-u dobrom odlukom?

FOI smatram dobrim izborom, ponajviše iz razloga što studenti po završetku fakulteta lako pronađu posao u struci. Tijekom studija, studenti imaju priliku ovladati širokim stručnim znanjem, međutim odluka o odabiru role isključivo je na njima. Također, pohvalio bih kombinaciju ekonomije i informatike koja ovaj fakultet čini bitno drugačijim te stvara dobru podlogu za daljnji razvoj karijere.

Fakultetsko obrazovanje i kompetencije za mene imaju veliku važnost. Zahvaljujući znanju i vještinama koje sam stekao za vrijeme studiranja, danas se mogu uspješno nositi s izazovnim situacijama s kojima se susrećem na poslu. Smatram da se u okviru studija poslovnih sustava dosta pažnje posvećuje analizama te da je to jedan od razloga zašto poslodavci posebno cijene studente s FOI-ja.

Kao jedan od primjera gdje mi je znanje sa fakulteta pomoglo u karijeri je znanje iz kolegija baze podataka koje svakodnevno koristim u analizi i testiranju na poslu.

Možete li malo opisati vaše studentske dane? Jeste li bili posvećeni isključivo studiranju ili ste se bavili i drugim aktivnostima, primjerice studentskim poslovima, volontiranjem, radom u udrugama, sportom, hobijima? Imaju li i u kojoj mjeri izvannastavne aktivnosti kojima ste se bavili utjecaja na vaše trenutno radno mjesto?

Kao redovan student većinu vremena provodio sam na fakultetu, krećući se uglavnom između predavanja i vježbi. Što tiče studentskih poslova, radio sam u KING ICT-u kako bih si osigurao dodatni financijski prihod, a našlo se tu i tamo vremena za neki hobi, od nogometa do odlaska u prirodu. S trenutnog stajališta smatram da sam se možda mogao više angažirati u radu udruga i organizacija.             

Što vas je najviše privuklo k radnom mjestu na kojem ste trenutno zaposleni?

Najviše me privuklo što je moja pozicija usko vezana uz poslovne sustave, a to je područje za koje sam se opredijelio na fakultetu. Uloga poslovnog analitičara vrlo je bitna jer je kvaliteta poslovne analize i organizacije temelj za daljnje poslovne procese. Jedan od benefita kod mojeg trenutnog poslodavca je zasigurno veličina poduzeća. Konzum je jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj pa je samim tim i poslovni sustav kompleksniji, zbog čega i danas kontinuirano učim.

Uz mogućnost da napredujem i razvijam se kao profesionalac, u Konzumu mi se sviđa i atmosfera. Kolege su susretljivi, radim s vrhunskim profesionalcima od kojih mogu puno naučiti, a svi su prijateljski nastrojeni i spremni pomoći.

Možete li navesti neke osobne i profesionalne izazove s kojima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto?

Posao koji sada radim nije sličan mojim prijašnjim poslovima i to u određenoj mjeri vidim kao izazov. Međutim, isto tako smatram da na izazove ne treba gledati kao na nešto negativno, već ih treba iskoristiti kao dodatnu motivaciju, a tu je i sveprisutna želja za dokazivanjem. Nisam jedan od onih koji si određuju dugoročne ciljeve nego se trudim pomicati vlastite granice kroz svakodnevno učenje i rad, a rezultati će se vidjeti s vremenom. Osim volje za radom i učenjem, moja očekivanja i nisu bila velika. Dobro se nosim s trenutnim izazovima jer vjerujem u svoje znanje i sposobnosti te sada već puno toga mogu odraditi samostalno.

Tu pomažu i razne edukacije koje kompanija organizira za svoje zaposlenike – od dvotjedne uvodne obuke za sve nove zaposlenike tijekom koje sam dobio jako dobar uvid kako funkcionira velik sustav poput Konzuma pa do organiziranih predavanja raznih vanjskih i internih stručnjaka.

Možete li malo konkretnije opisati vaše radno mjesto, obaveze i odgovornosti?

Trenutno sam zaposlen na poziciji poslovnog analitičara, a neki od mojih zadataka su analiziranje i rješavanje određenih taskova vezanih uz korisničke zahtjeve, pisanje funkcionalnih specifikacija i testiranje poslovnih aplikacija, sudjelovanje na sprintovima koji se temelje na SCRUM metodologiji rada i predlaganje novih ideja koje bi mogle pomoći u poboljšanju poslovnog sustava. Selekcijski postupak sastojao se od tri kruga razgovora. U prvom krugu prošao sam kroz psihologijsko i logičko testiranje, a u preostala dva kruga ispitivalo se tehničko znanje. Prilika za napredovanje ima, no to je dosta individualno te ovisi o tome koliko se trudite.

Za kraj, što biste poručili mlađim kolegama na FOI-u po pitanju obrazovanja i kasnijeg razvoja karijere?

Savjetovao bih mlađim kolegama da budu pažljivi na predavanjima jer će im to svakako koristiti u budućnosti. Ako im je potreban savjet ili imaju pitanja, neka se ne ustručavaju konzultirati se sa starijim kolegama i profesorima. Također, neka ne zaborave povremeno pogledati i „van okvira“ jer je potrebno raspolagati i širom slikom, pogotovo u pogledu opcija koje nudi fakultet. Primjerice, ako želite postati vrhunski project manager, osim što morate znati raditi dobre analize i biti organizirani, morate znati i kako funkcionira programiranje, testiranje, itd. Bitno je da čim ranije pronađete svoje područje interesa i u njemu postanete najbolji jer mislim da je jako važno da se čovjek osjeća sretnim i zadovoljnim poslom kojeg radi.

Ostale Alumni priče

Pročitaj priče naših
alumnija. Inspiriraj se.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti