Alumni priče

SCM konzultant u BE-terni

Filip Panđić

SCM konzultant

Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju?

Studiranje na FOI-ju mi je donijelo kompetencije u različitim područjima zbog raznih kolegija, a neki od kolegija su bili ono čime sam se htio poslovno baviti i razvijati se. Ovdje prvenstveno mislim na kolegij ERP sustavi koji mi je dao znanje te jasniji uvid što bih želio raditi i što se može očekivati. Upravo ta velika raznolikost kolegija, a opet uska povezanost istih s poslovnim okruženjima je nešto što mislim da FOI-ju daje veliku prednost naspram drugih fakulteta.

Stečena znanja i vještine bile su mi izuzetno korisne u mom profesionalnom okruženju jer su mi pomogle lakše se prilagoditi i graditi daljnje znanje. Kao primjer mogu navesti upravo kolegij ERP sustavi, gdje sam naučio teorijski dio; što su to ERP sustavi, kako isti pomažu poduzećima u svakodnevnom radu itd., a praktični dio kolegija mi je olakšao snalaženje u programu koji sada koristim pri radu s klijentima.

Kako su izgledali Vaši studentski dani? Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u rad udruga/organizacija, bavili se sportom/hobijima i sl.?

Moram priznati da nisam bio previše uključen u studenske poslove. Imao sam određene hobije, poput overclockinga gdje sam za vrijeme faksa dva puta bio na svjetskom natjecanju (https://www.foi.unizg.hr/hr/novosti/student-foi-filip-pandic-sudjelovao-na-svjetskom-natjecanju-u-overclockingu), motocrossa i nogometa, a određeno vrijeme sam radio i kao novinar. Iako me je to u prvim “danima“ faksa malo koštalo, jer nisam imao prevelike volje za određene kolegije, imao sam sreću da su me ti hobiji, pogotovo overclocking, u određenom smislu razvili, pogotovo po pitanju ustrajnosti.
Sada kada gledam na studenske dane mi je žao što se nisam uključio u studenske poslove, jer s trenutnog gledišta mislim da bi me to malo bolje usmjerilo i da bih ranije shvatio čime se želim baviti te naravno stekao nova poznanstva i kompetencije.

Ne žalim zbog svog angažmana u izvannastavnim aktivnostima jer mi je to pomoglo da postanem dobro razvijena osoba, ali uskladiti izvannastavne aktivnosti sa studijem kako bi se osigurao akademski uspjeh je često najteži dio posla svakog studenta.

Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite istaknuli radeći na toj poziciji, ali u ovom poduzeću?

Najviše me je privukla želja da radim s timom iskusnih stručnjaka i da razvijam inovativna rješenja za klijente, što uključuje rad na raznim projektima i mogućnošću stjecanja novih kompetencija gotovo svakodnevno. Svaki novi projekt je prilika za naučiti nešto novo, jer svi klijenti/poduzeća imaju svoje specifičnosti, jednako kao i svaki zaposlenik u tom poduzeću, i tome se treba znati prilagoditi.
Tijekom projekta je uvijek izazovno, od same analize, do puštanja sustava u produkciju. S obzirom da volim izazove, taj dio me najviše privlači na trenutnom radnom mjestu.

S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto? Kakva su bila vaša očekivanja i kako se nosite s trenutnim poslovnim izazovima?

Prijelaz s faksa na radno mjesto mi je moram priznati bio dosta “jednostavan“ prvenstveno zbog odrađene prakse u istom poduzeću, odličnom mentoru na poslu, ali i profesora na faksu koji mi je preporučio BE-ternu prema mojim željama/kompetencijama. Prof. dr. sc. Ruben Picek je bio dostupan i prepoznao moje želje i kompetencije pri odabiru prakse te mi je time olakšao put u poslovni svijet.
Daleko od toga da nije bilo izazova, ali odrađena praksa mi je dala uvid što otprilike mogu očekivati, a velika pomoć mentora i drugih kolega (od kojih je dosta njih bilo s FOI-ja) mi je olakšalo tu tranziciju. I kako sam već spomenuo, najviše mi je žao što tijekom faksa nisam bio više uključen u određene studentske poslove/prakse jer mislim da bih onda imao još lakši prijelaz iz studenske u poslovno okruženje i još bolje kompetencije.

Kada sam se zaposlio ovdje, gdje je ujedno i moje trenutno radno mjesto, susreo sam se s raznim osobnim i profesionalnim izazovima i smatram da se toga niti jedan student ne bi trebao bojati, jer velika većina zaposlenika zna da se student/novi zaposlenik mora razvijati i tek upoznati s raznim poslovnim zahtjevima i procesima.

Tu je bilo svega, od nedostatka kompetencija u određenim područjima do izazovnih zahtjeva klijenata. Morao sam naučiti kako stvari s faksa učinkovitije primijeniti u svakodnevnom poslu, komuniciranju s klijentima, radu u timu, koji se sastoji od ljudi iz različitih područja (voditelji, programeri, različiti konzultanti + ako uzmemo u obzir junior i senior kompetencije…). Profesionalno sam morao naučiti nove tehnologije, a ERP sustav je sam po sebi jako kompleksan. Imao sam velika očekivanja od posla, u smislu da ću puno naučiti, i smatrao sam da je BE-terna najbolje mjesto gdje se mogu razviti u uspješnog ERP konzultanta, što i dalje smatram nakon 5+ godina rada.

Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije, koje su Vaše obaveze i odgovornosti?
Kakav je selekcijski proces za navedeno radno mjesto? Kako se kretalo samo napredovanje do navedene pozicije?

Na trenutnoj poziciji prvenstveno radim kao aplikacijski konzultant ERP sustava, s tim da odnedavno odrađujem i stvari koje su vezane uz programiranje. Iako su te dvije uloge jako različite, jedna drugu uvelike nadopunjavaju. Tako mi programiranje puno olakšava konzultantski dio jer imam uvid u tehnički aspekt te mogu točnije doći do rješenja koje je potrebno, a opet s programerske strane mi konzultantski dio pomaže jer znam kako poslovni proces treba u konačnici funkcionirati.

Moje dužnosti i odgovornosti kao konzultanta uključuju analizu poslovnih zahtjeva kako bi se razumjele potrebe klijenta, konfiguriranje ERP sustava prema poslovnim procesima klijenta, suradnja s klijentom kako bi se ERP sustav prilagodio njihovim specifičnim potrebama, testiranje izmjena u ERP sustavu i rješavanje problema kako bi se osigurao rad sustava prema očekivanjima klijenta, osposobljavanje krajnjih korisnika za učinkovito korištenje ERP sustava te pružanje stalne podrške i održavanja ERP sustava. Po pitanju programiranja, kao zadatak imam razvoj prilagođenih modula ili integraciju, kako bi se zadovoljile specifične potrebe klijenta, te otklanjanje pogrešaka i problema koji se javljaju unutar ERP sustava kako bi se osigurao sustav koji je optimiziran i učinkovit.

Što se tiče konzultantskog puta, isti je krenuo s jednomjesečnom praksom nakon čega sam dobio priliku ostati u BE-terni i nastaviti se razvijati. Napredovanje nije bilo jednostavno, jer sam puno vremena proveo u stjecanju znanja i vještina koje su ključne za uspješnog konzultanta. Moja želja za napredovanjem, puno samostalnog rada te podrška kolega na poslu su mi omogućili napredak na trenutnu poziciju. Imao sam priliku imati vrhunskog mentora Marina Deura, bez kojeg ne bih bio tu gdje jesam, te uvijek uživam u projektima s njim jer uvijek nešto novo naučim.
Isto tako, iako mi je programiranje bila zadnja stvar na faksu s obzirom da se nikad istome nisam posvetio, bio sam svjestan da će mi taj dio donijeti veliko znanje i prednost u konzultantskom dijelu posla zbog razumijevanja kako sustav zaista radi.

Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

Svojim mlađim kolegama na FOI-ju savjetovao bih da se usredotoče na razvoj vještina koje su relevantne za njihove željene karijere. Trebali bi tražiti prilike za profesionalni razvoj, poput stažiranja, mentorstva ili kontinuiranog obrazovanja, jer smatram da je poslovno okruženje najbolji način za učenje.
Također je važno biti u toku s novim tehnologijama i trendovima u industriji, naučiti biti fleksibilan i prilagodljiv u radu jer se tržište rada mijenja gotovo svakodnevno. Volja za daljnje učenje i razvijanje je jako bitna kako bi se suočili s novim izazovima i prilikama, jer faks je samo prva stepenica u poslovni svijet.
I za kraj bih još rekao budite spremni izaći iz svoje zone komfora, jer ona nije mjesto napredovanja.

Ostale Alumni priče

Pročitaj priče naših
alumnija. Inspiriraj se.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti