Alumni priče

Upoznajte poslovne analitičarke iz Konzuma plus d.o.o.!

Marija Anđelić i Katarina Jonjić

Poslovne analitičarke
Konzum plus d.o.o.

Ovog tjedna upoznali smo dvije poslovne analitičarke koje svoju karijeru grade u poduzeću Konzum plus d.o.o., a diplomirale su na FOI-jevom studiju informatike. Radi se o Mariji Anđelić koja je diplomirala 2019. godine (smjer ‘Poslovni sustavi’) te Katarini Jonjić koja je diplomirala lani (smjer ‘Organizacija poslovnih sustava‘).

Uz mnoge lijepe uspomene na studentske dane, od dugih neprospavanih noći provedenih učeći, ‘teških’ predmeta, susretljivih profesora i asistenata te neopisive sreće nakon svakog položenog kolokvija ili ispita, djevojke su s FOI-ja ‘ponijele’ i cjeloživotna prijateljstva stečena upravo u vrijeme studentskih dana.

Marija i Katarina ističu da su stečeno teorijsko i praktično znanje i vještine stečene na FOI-ju, poput onih prezentacijskih, komunikacijskih te organizacijskih ono najvažnije što student može iskoristiti u svijetu rada. Konkretno, Katarina ovdje ističe znanje dobiveno iz baza podataka i korištenja i pisanja SQL upita, dok Marija ističe prednost organizacijskih dodatnih ‘zadataka’, koji su joj pomogli da bude organizirana osoba.

Zašto je super biti poslovna analitičarka u Konzumu?

„Poslovni analitičar je po mom mišljenju odlična pozicija s koje se kreće u IT poslovni svijet. Kao poslovni analitičar svakodnevno se upoznajem s novim funkcionalnostima sustava te upoznajem sve njegove procese koji su ključni za poslovanje jedne tvrtke. Samim time što odmah na početku stječem veliko znanje i dolazim do velike količine informacija, što ovu poziciju čini savršenom za daljnje napredovanje u bilo kojem smjeru ako se želim specijalizirati za neki uži dio IT-a. Također, ponosna sam što sam dobila priliku raditi u tako velikoj i uspješnoj kompaniji koja ne samo da prati tehnološke trendove, već je i odličan poslodavac i zaposlenicima nudi super uvjete i benefite“, kaže Marija.

„Ovom radnom mjestu najviše me privukla želja da jednog dana budem Project Manager (PM). Budući da je PM osoba koja ima više godina radnog iskustva u vođenju IT projekata, nisam bila u mogućnosti odmah po završetku studija krenuti raditi na toj poziciji te sam odlučila krenuti postepeno graditi svoju karijeru. Prva stepenica upravo je posao koji trenutačno radim. Benefiti rada u Konzumu koje bih istaknula su mogućnost rada od kuće i mogućnost raspoređivanja radnih zadataka kako meni najviše odgovara – na taj način vlastiti osjećaj odgovornosti i organizacije dolazi do izražaja, a vjerujem da se to cijeni u radnom okruženju. Ono što mi je također jako bitno je ugodan rad u timu i kolegice i kolege koji su uvijek na raspolaganju za bilo kakva pitanja“, saznajemo iz Katarinine perspektive.

Uz to, njezin radni dan uključuje pretežno rad u Oracle bazi podataka, podešavanje parametara, unošenje novih prodavaonica, praćenje kreiranja i prolazaka narudžbi kroz određene statuse do njenog zatvaranja, zatim sudjelovanje na sprintovima koji se temelje na SCRUM metodologiji rada, testiranje izmjena na aplikaciji za automatsko naručivanje (na testnoj i produkcijskoj okolini), sudjelovanje u razvoju i testiranju drugih aplikacija koje su također vezane za automatiku naručivanja unutar Konzuma, prezentiranje i pisanje korisničkih specifikacija te internih korisničkih uputa za korištenje novih aplikacija. Posao je vrlo dinamičan, radni zadaci su raznoliki i to je ono što ovaj posao čini izuzetno zanimljivim.Marijin radni dan također obuhvaća većinu spomenutih aktivnosti, pa gledajući na sve to, krajnji kupci nisu ni svjesni koliko je posla u pozadini kako bi mogli obaviti svoju svakodnevnu kupovinu bez poteškoća.

Prilagodbe i strahovi s kojima se vjerojatno i većina mladih ljudi susrela na novim pozicijama, potvrđuju i ove FOI-jeve alumni studentice. To su definitivno prilagodba na novu radnu okolinu, kolege i radne zadatke te početnički strah od neuspjeha, odnosno osjećaj da ne raspolažu dovoljnim znanjem i vještinama za obavljanje zadataka. Također, tu je bilo i mnogo novih informacija na samom početku i aplikacija za koje je trebalo shvatiti kako funkcioniraju i rade, no srećom, kolege su ti koji su ih ohrabrili i olakšali im prve dane te pokazali da nijedan zadatak nije nerješiv!

Studentima koji svoju karijeru planiraju u ovom smjeru, djevojke poručuju:

„Prvo i najvažnije – nemojte odustati kada je teško, jer baš iz tih situacija možete najviše naučiti. Naučite biti timski igrač jer za ovu poziciju je jako bitna suradnja i komunikacija između kolega.“ – Marija

„Ne odustajte, jer i kada ne uspijevate riješiti neki problem ili izazov – to nije kraj svijeta. Ponekad pojedinac ne može sam riješiti sve, ali tada je važno zatražiti pomoć drugih i vjerovati u uspjeh!“ – Katarina

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti