Alumni priče

Upoznajte Product Managera iz Specka

Kristijan Gašljević

Product Manager

Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju? 

Studirati na FOI-ju je bila izuzetno dobra odluka zbog interdisciplinarnog znanja koje Fakultet pruža kroz studij. Bilo da se radi o organizacijskim, tehničkim, ekonomskim ili nekim drugim znanjima, dok sjedimo u studentskim klupama često nismo ni svjesni koliko nam znanje svih tih područja može pomoći u karijeri i bržem napretku nakon završetka studija. 

U proces izvedbe IT projekata (a i drugih) uključeno je mnogo raznih čimbenika za koje su potrebna određena znanja i vještine, a studenti FOI-ja ih steknu kroz kolegije na svim godinama studija. 

Product manager je pozicija koja, uz poznavanje svih procesa razvoja informacijskog sustava, zahtijeva domensko znanje i razumijevanje poslovnih procesa koji mogu biti iz svih područja poslovanja, od računovodstva do igara ili turizma. 

Primjer koji mi je ostao u pamćenju – imao sam prilike raditi na razvoju informacijskog sustava jedne tvrtke i bio sam zbilja sretan što sam znao pojmove i koncepte iz područja računovodstva, vjerujem da bez toga ne bih imao pojma što se govori na sastancima.

Kako su izgledali Vaši studentski dani? Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u rad udruga/organizacija, bavili se sportom/hobijima i sl.? 

Uh, dinamično 🙂 Jako puno truda i vremena sam uložio u izvannastavne aktivnosti. Bilo je tu volontiranja, studentskih poslova, članstva u raznim odborima, udrugama itd.

Bio sam predsjednik Studentskog zbora FOI-ja, član Odbora Studentskog doma Varaždin, član Nadzornog odbora STEM Games, Fakultetskog vijeća, raznih povjerenstava na Fakultetu. U svemu tome sam imao prilike surađivati s velikim brojem ambicioznih i sposobnih ljudi koji su svoje vrijeme i trud ulagali za boljitak kolektiva, a samim time bili velika motivacija za mene jer vjerujem da bez njih danas ne bih bio tu gdje jesam i ne bih imao ambicije kakve imam.

Sve to je utjecalo na razvoj komunikacijskih, socijalnih i organizacijskih vještina koje mi uvelike pomažu i u profesionalnoj karijeri, a pozitivno je utjecalo i na proširenje networka. 

Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite istaknuli radeći na toj poziciji u ovom poduzeću?

Na trenutnom radnom mjestu me najviše privukao pristup, zanimljivi projekti i klijenti te prilika da poboljšam znanje i suočim se s novim izazovima. 

Neki od benefita ove pozicije su rad s ljudima i dinamika posla u smislu da je svaki dan drugačiji i svaka nova situacija zahtijeva novi pristup i snalažljivost, što znači da su male šanse da se nađete u rutini. Pošto je svaki projekt priča za sebe, zahtijeva upoznavanje poslovne domene i uvijek je zanimljivo učiti nove stvari. 

Kao benefit rada u Specku bih istaknuo mindset “svaki problem ima rješenje”, odličnu podršku od strane tima, otvorene, komunikativne i izuzetno pozitivne kolegice i kolege i rad od kuće. Jako mi se sviđa pristup prema ljudima, klijentima i poslu.

S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto? Kakva su bila vaša očekivanja i kako se nosite s trenutnim poslovnim izazovima?

Mogu reći da je uvijek tu neki strah od novog i nepoznatog, blaga nesigurnost “hoću li ja to moći” i slično. Ali ne mislim to u negativnom smislu već vjerujem da nas svaki izlazak iz poznate/uhodane okoline čini iskusnijim i jačim, tako da na sve te nesigurnosti treba reagirati odvažno i ići u nove stvari. Pokušavam se u svakom izazovu držati nekoliko filozfija:

  1. Svaki problem ima rješenje
  2. “Dobro” je u većini slučajeva bolje nego “savršeno”
  3. Prvo moraš biti loš u nečemu da bi postao dobar u tome

S druge strane, prilikom dolaska na ovo radno mjesto je najveći izazov bio pohvatati sve procese i procesuirati puno informacija. Međutim, to je trajalo kratko jer kroz komunikaciju s timom i klijentima zapravo “uz put” to sve sjedne na mjesto. 

Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije, koje su Vaše obaveze i odgovornosti? Kakav je selekcijski proces za navedeno radno mjesto? Kako se kretalo samo napredovanje do navedene pozicije?

Kao Product manager s klijentom radim na definiranju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva za product i osiguravam da smo kao tim usmjereni prema tim ciljevima. Također, radim na specifikaciji zahtjeva, delegaciji i praćenju operativnih zadataka, budžetu, istraživanju tržišta te kao podrška timu i klijentima.

Selekcijski proces je dobro razrađen i logično su definirani koraci kroz koje kandidat prolazi. Proces započinje inicijalnim razgovorom s HR timom. Na tom razgovoru kandidat doznaje više o Specku i o poziciji za koju se prijavio, te ima priliku predstaviti sebe i svoje iskustvo. Sami razgovor je vrlo opušten i ugodan. Nakon toga slijedi tehnički razgovor s nekim od voditelja timova gdje se kroz pitanja tehničke prirode (prilagođene poziciji kandidata) provjerava iskustvo i znanje kandidata. 

Zadnji korak, što mi je iskreno zbilja super koncept, kandidat ima razgovor s klijentom. Svrha ovog razgovora je da i jedna i druga strana zapravo upoznaju osobu s kojom će potencijalno surađivati i vide koliko su zapravo “fit”.

Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

FOI, Studentski centar i Varaždin vam pružaju jako puno mogućnosti, samo ih trebate iskoristiti. Budite znatiželjni, proaktivni i uporni. Ulažite u sebe, svoje znanje i vještine, na nastavi, ali i izvan nastave. Iskoristite svaku priliku za pokušati nešto novo. Idite na razmjene, učlanite se u laboratorije ili udruge, volontirajte, radite studentske poslove, pokrenite startup, radite s ljudima, radite na sebi, polažite online tečajeve, nađite si hobi. Imate dovoljno vremena i prostora isprobavati i riskirati da pronađete ono što će vas motivirati i ispunjavati svaki dan.
Za bilo koju managersku poziciju gore navedene aktivnosti vas itekako mogu istaknuti kod poslodavaca kao što je Speck, ali i početi pripremati na izazove koji vas čekaju u profesionalnom okruženju. 

Ostale Alumni priče

Pročitaj priče naših
alumnija. Inspiriraj se.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti