Alumni priče

Upoznajte voditeljicu aplikativne podrške rizničnog poslovanja u Zagrebačkoj banci d.d.

Sanja Budić

Voditeljica aplikativne podrške rizničnog poslovanja

  • Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju?

S obzirom na to da me je još u osnovnoj školi zainteresirala informatika, odlučila sam upisati  srednju školu nakon koje sam dobila zvanje Tehničar za računalstvo. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja, moj interes za informatikom i programiranjem se značajno produbilo te sam imala veliku želju za daljnjim razvojem u tom smjeru. Već sredinom srednje škole, počela sam intenzivno razmišljati o FOI-ju kao idealnom fakultetu za mene te mi je nakon završetka to bio i logičan odabir.

FOI mi se čini idealnim izborom zbog činjenice da spaja informatička i programerska znanja s poslovnim i ekonomskim, odnosno organizacijskim spektrom poslovanja. Upravo ta kombinacija znanja mi je značajno pomogla kod samih početaka rada u Zagrebačkoj banci, a i kroz ostatak karijere, jer sam kroz studij razvila kvalitetno znanje po pitanju informacijskih sustava, programskih jezika i samog programiranja, no i pojmovima poput knjiženja, „t konta“, bilance ili organizacijske strukture kojima sam suvereno ovladala.

  • Kako su izgledali Vaši studentski dani? Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u rad udruga/organizacija, bavili se sportom/hobijima i sl.?

Studentski dani su bili vrhunski i rado bih se vratila natrag u to razdoblje (to ne znači da savjetujem da budete „vječni studenti“ 😊).

Uvijek se s veseljem sjetim mnogobrojnih druženja i fešti, a i dan danas imam odličnih prijatelja iz cijele Hrvatske koje sam stekla za vrijeme studija. Varaždin je zaista odličan grad za provođenje studentskih dana. Ima raznih događanja, nema prometnog kolapsa, sve ti je na dohvat ruke, postoji pregršt divnih mjesta za šetnju i izlete.

Uz studiranje sam povremeno volontirala, a sudjelovala sam i na Erasmus Intensive Programu – „E-discovery“ koji se tada održavao u Manchesteru gdje sam upoznala kolege sa srodnih fakulteta iz Engleske, Nizozemske, Španjolske i Francuske s kojima i dan danas često razmjenjujem iskustva.

Koliko sam upoznata, FOI danas svojim studentima nudi puno više mogućnosti nego prije 10-ak godina što je stvarno super. Svakako bih savjetovala studentima da se što više uključe u razne aktivnosti, tj. koliko god im to dopuštaju fakultetske obaveze, jer će ih poznanstva i neprocjenjiva iskustva koja steknu na tim aktivnostima pratiti i pomagati im kroz cijeli život.

  • Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite istaknuli radeći na toj poziciji, ali u ovom poduzeću?

U Zagrebačkoj banci sam završila sasvim slučajno i to čak nešto prije završetka studija dok još nisam tražila posao. Naime, tijekom diplomskog studija sam se prijavila za program stipendija Zagrebačke banke koji je tada bio aktualan, uspjela doći do finalnog kruga u procesu selekcije, ali nisam dobila stipendiju. No, za otprilike godinu dana su me zvali i ponudili otvoreno radno mjesto za koje misle da bih bila dobar „fit“, nakon čega su me pozvali na razgovor. Iako u tom trenu još nisam tražila posao, jer nisam diplomirala, shvatila sam da se takva prilika ne propušta i prihvatila posao. Osim što mi je na razgovoru posao zvučao izazovno i zanimljivo, i po pitanju tehnologija i poslovnog znanja, prvenstveno me privukla činjenica da je Zagrebačka banka vodeća banka u Hrvatskoj te sam znala da ću ovdje moći sigurno puno naučiti i usavršiti se, a s obzirom da se radi o velikoj organizaciji, pružat će mi se razne mogućnosti za napredovanje u Zagrebačkoj banci ili unutar Grupe UniCredit.

Moram pohvaliti Zagrebačku banku kao poslodavca jer zaista brine o svojim zaposlenicima. Na raspolaganju su nam razne edukacije, imamo teretanu, slobodne dane za zdravstvene potrebe, božićnica, regres, povremeni rad od kuće, a najbolje od svega je – slobodan dan za rođendan.

  • S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto? Kakva su bila vaša očekivanja i kako se nosite s trenutnim poslovnim izazovima? 

Moram reći da se danas puno lakše nosim s poslovnim izazovima nego na početku kad sam tek počela raditi, što je i normalno. Tada mi se činilo da možda nemam dovoljno kompetencija i stvarnog iskustva, no ono što je za prvi posao bitno je motivacija i volja, programersko razmišljanje, sklonost timskom radu i spremnost za učenje.

Bankarski sektor je dinamičan i zanimljiv, podložan raznim regulativama i ad-hoc zahtjevima te puno ljudi uopće nema ideju što sve se nalazi „pod haubom“. Svi nekako kad čuju za bankarski sektor pomisle odmah na kreditno poslovanje, internet i mobilno bankarstvo, kartična plaćanja, a u stvari u pozadini se krije još puno toga. Odlična stvar u bankarskom sektoru je što svaki dan naučiš i otkriješ nešto novo – pa čak i sad nakon gotovo 12 godina. Svaki dan pojavi se neki novi izazov koji spremno dočekujem 😊

  • Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije, koje su Vaše obaveze i odgovornosti?

Pozicija na kojoj trenutno radim je voditeljica aplikativne podrške rizničnog poslovanja. Programiram i aktivno sudjelujem u arhitekturi, dizajnu i osmišljavanju rješenja za razne izazove s kojima se bankarski sektor svakodnevno susreće vezanih uz područje rizničnog poslovanja i brokerskih poslova, ali ujedno organiziram i planiram posao tima, osiguravam da isporuke budu u dogovorenim rokovima, komuniciram s korisnicima i voditeljima projekata, sudjelujem u testiranjima i slično.

Selekcijski proces je prilično jednostavan i standardiziran, a sastoji se od: psihološkog testiranja s testom inteligencije, u nekim slučajevima i osnovnog tehničkog testiranja, razgovora s ljudskim resursima i završno konkretnog razgovora s potencijalnim direktorom ili voditeljem odjela.

Prvo se započinje kao pripravnik – specijalist za dizajn i razvoj programske podrške, nakon toga se postaje starijim specijalistom, a potom vodećim specijalistom. Ako se prepozna da osoba ima kompetencije i želju za upravljanje timom, s vremenom joj se nudi voditeljsko mjesto.

  • Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

Budite uporni, vjerujte u sebe i radite na sebi, naučite slušati druge i primati kritike i savjete. Sudjelujte na raznim projektima, uključite se u Erasmus program, istaknite se jer poslodavac će sigurno cijeniti svaku dodatnu stavku u životopisu. No, nemojte zaboraviti ni na zabavu. I posljednje – budite spremni na cjeloživotno učenje jer informatika je takvo usmjerenje.

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti