Alumni priče

Upoznajte voditeljicu Odjela za razvoj poslovnih IT rješenja u FINI

Žana Zekić

Voditeljica Odjela za razvoj poslovnih IT rješenja

Zašto je prema Vama bila dobra odluka studirati na FOI-ju?

Po meni je dobra odluka bila studirati na FOI-ju zato što studij pruža interdisciplinarnost. Svi kolegiji nisu strogo tehnički već se stječu i određene poslovne vještine. Upravo ta širina koju nudi FOI pomogla mi je i na trenutačnom radnom mjestu. Široki spektar vještina koje sam stekla na Fakultetu omogućili su mi da se lakše prilagodim dinamičkom poslovnom okruženju, brže stječem nova znanja koja su potrebna, a samim time i da brže napredujem.

Koliko smatrate korisnim dobiveno fakultetsko znanje i stečene kompetencije te na koji način Vam je isto pomoglo u profesionalnoj okolini?

Dobiveno fakultetsko znanje i stečene kompetencije smatram korisnim u profesionalnoj okolini. Ono što mi je donijelo najveću vrijednost je pristup rješavanju problema i način kako brzo i efikasno učiti te se lako prilagoditi novonastaloj situaciji.

Možete li navesti primjer?

Na većini kolegija imali smo priliku raditi na projektima, od ideje do same implementacije. Tako su mi najviše pomogla stečena znanja na kolegiju Analiza i razvoj programa gdje smo se imali priliku susresti s načinima vođenja projekata, analize, dizajna i same implementacije proizvoda. Na tom projektu radili smo u suradnji sa stvarnom tvrtkom tako da smo imali priliku susresti se s načinom rada u praksi. Također, prilikom početka rada u praksi najviše mi je pomoglo znanje stečeno na kolegijima vezanima uz web dizajn i programiranje, napredne web tehnologije i servise, uzorke dizajna te programsko inženjerstvo. Upravo stečene principe na tim kolegijima mogla sam nadograđivati i primijeniti u praksi. Također, smatram da ono što mi je dalo prednost pred drugima je znanje koje sam stekla na kolegijima više orijentiranima na organizaciju i poslovne procese. Smatram da mi je upravo taj širok spektar znanja kojeg sam dobila na Fakultetu pomogao pri bržem napredovanju u trenutačnoj organizaciji.

Kako su izgledali Vaši studentski dani? Jeste li bili posvećeni isključivo studiju ili ste radili studentske poslove, volontirali, angažirali se u rad udruga/organizacija, bavili se sportom/hobijima i sl.?

Najveći fokus bio je na samom studiju te sam svoje obaveze izvršavala odgovorno i na vrijeme. Povremeno sam se uključivala na pojedine aktivnosti poput organizacije i predstavljanja Fakulteta na Smotri Sveučilišta, posjeta djeci u bolnici u pred Božićno vrijeme te izrade istraživanja za Rektorovu nagradu. U slobodno vrijeme imala sam razne ideje za aplikacije pa sam neke od tih ideja ostvarila te sam samostalno razvijala web i mobilne aplikacije. Također, na zadnjoj godini sam se zaposlila u organizaciji u kojoj i trenutačno radim te sam radila na poslovima programiranja preko studentskog ugovora dok nisam završila Fakultet i zaposlila se za stalno.

Jesu li Vam i na koji način Vaše aktivnosti pomogle na trenutnom radnom mjestu/je li Vam žao što se niste (više) uključili u izvannastavne aktivnosti?

Naravno, sve što nam daje određenu širinu i novi pogled na svijet može nam pomoći na radnom mjestu. Žao mi je što nisam bila redovitije uključena u izvannastavne aktivnosti ili u rad neke od udruga jer smatram da takvo stečeno iskustvo pomaže da se lakše prilagodimo izazovima koje donosi poslovni svijet. Na kraju moram reći da sam uz tadašnje okolnosti iskoristila dano vrijeme najbolje što sam mogla tako da nema velikog žaljenja.

Što Vas je najviše privuklo trenutnom radnom mjestu? Koje biste benefite istaknuli radeći na toj poziciji, ali u ovom poduzeću?

Najviše me privukla mogućnost rada na stvarnim projektima gdje sam još kao studentica imala priliku biti član tima koji je radio na velikom sustavu, na novim tehnologijama te sam imala priliku sudjelovati u cijelom razvojnom procesu gdje sam dobila pravi uvidu u to kako funkcionira razvoj novog proizvoda. Također, još prilikom zapošljavanja izrazila sam želju, nakon što skupim određena tehnička iskustva radeći na poslovima programiranja na velikim projektima, da bih htjela u budućnosti raditi na organizaciji posla, omogućavanju timovima da rade efikasnije, kako bi se na kraju osiguralo zadovoljstvo zaposlenika, naručitelja i krajnjih korisnika isporučenim proizvodom. Ubrzo mi se želja ostvarila i imala sam mogućnost vođenja prvo manjih timova, i kasnije većih, pa sve do vođenja razvojnog odjela, posla kojeg trenutačno obavljam. Upravo te mogućnosti razvoja, učenja i napredovanja istaknula bih kao neke od benefita rada u Fini za mladu osobu.

S kakvim osobnim i profesionalnim izazovima ste se susreli prilikom dolaska na trenutno radno mjesto? Kakva su bila vaša očekivanja i kako se nosite s trenutnim poslovnim izazovima? 

Kada sam na zadnjoj godini Fakulteta došla u organizaciju u kojoj trenutačno radim prvi put sam se susrela s velikim projektima i velikim timovima. Trebalo mi je vremena da se prilagodim na način na koji funkcioniraju veliki organizacije te sam naučila biti strpljiva, što znači da sam shvatila da se velike promjene ne mogu dogoditi odmah, već za njih treba puno vremena i rada. Kako sam napredovala, pojavljivali su se novi izazovi kao što su vođenje većeg broja djelatnika, kako biti rukovoditelj starijim kolegama, organizacija posla, unaprjeđenje procesa.

Prilikom dolaska u organizaciju imala sam očekivanja oko toga da radim na stvarnim projektima, učim nove tehnologije i da se općenito upoznam s cijelim procesom razvoja softvera. S vremenom su se moja očekivanja mijenjala, ali temelj svega je ostao isti – stjecanje novih znanja i osobni razvoj, a s vremenom je to postao i razvoj timova i unaprjeđenje procesa.

S poslovnim izazovima se dobro nosim. Svakodnevno se pojavljuju neočekivane situacije gdje treba brzo reagirati i donijeti dobru odluku. Smatram da su prilagodljivost, odlučnost i vizija ključni za uspješnu borbu sa svakodnevnim izazovima.

Ukratko objasnite iz vlastite perspektive što točno radite unutar Vaše pozicije, koje su Vaše obaveze i odgovornosti?

Na trenutnom radnom mjestu voditeljice odjela imam širok spektar odgovornosti. Neke od ključnih su upravljanje resursima, pomoć djelatnicima u rješavanju problema i prepreka, nova zapošljavanja, mentoriranje, poboljšavanje procesa i alata koji se koriste pri upravljanju razvojnim procesom, a samim time unaprjeđenje rada timova te sudjelovanje u razvoju novih proizvoda i unaprjeđenju postojećih usluga u produkciji.

Kakav je selekcijski proces za navedeno radno mjesto? Kako se kretalo samo napredovanje do navedene pozicije?

Selekcijski postupak za svako radno mjesto u našoj organizaciji izgleda tako da se najprije potrebno prijaviti na objavljeni natječaj. Nakon analize životopisa prijavljenih kandidata pozivamo kandidate koje zadovoljavaju tražene uvjete na test znanja iz područja za koje su se prijavili te psihologijsko testiranje. Nakon toga, kandidate koji su zadovoljili uvjete pozivamo na razgovor, gdje ih bolje upoznajemo i provjeravamo jesu li potencijalni novi članovi naše organizacije.

Moje napredovanje do trenutačne pozicije trajalo je nekoliko godina. Na zadnjoj godini Fakulteta, na Tjednu karijera koji se svake godine održava na FOI-ju, imala sam se priliku upoznati s djelatnicima razvojnih odjela u Fini. Dobila sam kontakt za prijavu te sam se prijavila za obavljanje stručne prakse u ulozi programera. Praksa mi je bila odobrena te sam nakon obavljanja prakse nastavila rad preko studentskog servisa do kraja studija. Nakon diplomiranja dobila sam priliku nastaviti raditi za stalno na poziciji IT programera. Tu sam priliku prihvatila te sam svojim trudom i zalaganjem stalno dobivala nove prilike za napredovanje. Uvijek sam, kao i sada, predlagala poboljšanja načina rada razvojnih timova, predlagala nove alate koje bi se mogli koristiti u radu timova, ali i načine poboljšanja sustava, a imala sam i dobru komunikaciju s naručiteljima. Ubrzo nakon zapošljavanja, imala sam priliku voditi manji tim na projektu, a nakon uspjeha koje je ostvario taj tim, novi timovi i nove prilike samo su dolazile. Tako sam nakon nekoliko godina rada došla na poziciju voditeljice odjela. Moram napomenuti kako sva radna mjesta u IT-u zahtijevaju konstantno učenje i rad na sebi. Tako sam i ja cijelo ovo vrijeme ulagala u edukacije poput certifikata za Scrum Mastera, razne edukacije za tehničke vještine, ali i meke vještine pa sve do doktorskog studija na FOI-ju te Mini MBA Leadership-a na Algebri koje trenutačno pohađam.

Za kraj, što biste poručili svojim mlađim kolegama na FOI-ju, u pogledu obrazovanja i razvoja vlastite karijere, kako se možda pripremiti za tržište rada po pitanju Vašeg radnog mjesta, odnosno kako doći do te radne pozicije?

Svojim mlađim kolegama poručila bih da pokušaju steći što više znanja na Fakultetu. Iako im sada možda neki kolegiji izgledaju nepotrebni, kada će se naći u praksi, uvidjet će kako im upravo ta različita znanja koja su stekli kroz studij, omogućuju brzu prilagodbu i odgovarajuću reakciju na razne izazove koji ih očekuju u praksi. Također, preporučila bih da sudjeluju na što više projekata te rade na svojim idejama i prezentiraju ih drugima, jer je to idealno vrijeme u kojem si tako nešto mogu priuštiti. Treba iskoristiti sve mogućnosti koje Fakultet nudi, a koje mogu pomoći u osobnom razvoju, jer je to upravo ono što izdvaja pojedince pri konkuriranju za radno mjesto. Ako se stvori prilika za studentski posao u struci, treba ju iskoristiti, jer to uvelike pomaže prilikom pronalaska prvog stalnog zaposlenja. Međutim, ne treba zanemariti Fakultet i prilike za stjecanje znanja kojeg imate na studiju jer prilika za rad će u budućnosti biti puno, a studiranje traje samo određeni period života i treba ga iskoristiti najbolje što se može.

Uz to bih htjela poručiti da učenje ne prestaje završetkom formalnog obrazovanja. Pred svima nama je cijeli život učenja, usavršavanja i prilagodbe na izazove koji nam dolaze. Samo ta želja za osobnim razvojem i učenjem može dovesti do napredovanja. Ako je jednu vrijednost potrebno ponijeti sa sobom s Fakulteta, onda je to upravo pristup što efikasnijem učenju i pristup rješavanju problema, kojeg tijekom studiranja studenti imaju vremena usvojiti.


Hvala!

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti