Alumni priče

“Za uspješnu karijeru presudan je rad tijekom studija”

Dario Belić

Direktor Službe razvoja IT servisa
FINA

Dario Belić završio je Informacijske sustave 1998. godine, a u Fini se zaposlio odmah nakon završetka fakulteta i odsluženog vojnog roka na poziciji pripravnika u Sektoru informatike FINE. Od samog dna karijerne ljestvice popeo se do važnijih pozicija te 2014. godine postao Direktor Službe razvoja IT servisa gdje radi 120 IT stručnjaka na područjima softverske arhitekture, sistemske analize, dizajna i razvoja aplikacija te testiranja programskih rješenja. Tijekom studija angažirao se na raznim, pa čak i težim fizičkim poslovima preko student servisa. U nastavku pročitajte kako je krenuo razvoj njegove karijere, što smatra ključnim za uspjeh te koje bi savjete htio podijeliti s trenutnim FOI-jevkama i FOI-jevcima!

Zašto baš FOI?

Još kao srednjoškolac Dario je stekao strast prema programiranju razvijajući aplikacije u školi na IBM računalima ali i kod kuće na svom Commodore 64 računalu (u to vrijeme vrlo popularnom) te se stoga odlučio da želi nastaviti obrazovanje u toj branši. 

“Nisam želio otići na čisti tehnički fakultet, već sam želio fakultet koji će mi pružiti više znanja iz poslovnog svijeta te se FOI pokazao kao idealan jer spaja oboje. Primamljivo mi je bilo što ću osim same informatike na FOI-u moći razviti određena znanja iz područja organizacije, ekonomije i biznisa.” – prisjeća se Dario.

Čini se da je učinio dobar izbor, jer je studij na FOI-ju ispunio njegova očekivanja. 

“Definitivno bih preporučio i drugima studiranje na FOI-ju jer pruža široku paletu kolegija koji omogućuju razvijanje tehničkih, organizacijskih, poslovnih, ekonomskih i komunikacijskih vještina čime studenti postaju poželjan kadar za potencijalne poslodavce.” – istaknuo je. 

Dodao je i da je pozitivno to što na FOI-ju postoje mnoge prilike za osobni razvoj putem raznih udruga koje omogućuju da studenti tijekom studiranja primijene naučeno znanje i na taj način budu spremni za tržište rada već pri završetku fakulteta.

Život tijekom studentskih dana

Prve asocijacije na studij za Daria su dobra ekipa, timski rad, zanimljivi kolegiji te stečena znanja i vještine koji su bili odlična osnova za sve ono čime se kasnije bavio na svom profesionalnom putu. Kao pozitivne primjere profesora ističe one „čija predavanja nikad nisu bila dosadna, koji su bili izvanredni predavači, stručnjaci, motivatori te su uvijek bili dostupni. Oni su prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, prof. dr. Mirko Maleković, prof. dr. Šulak (uživali smo na predavanjima Komunikologije i upijali svaku informaciju), prof. dr. Kero (nikad nisam toliko naučio o statistici kao tada), prof. dr. Zdravko Krakar“ – prisjeća se Dario.

Život tijekom studija za Daria je bio vrlo dinamičan. Iako je studij uvijek bio na prvom mjestu, Dario se angažirao i na poslovima preko student servisa te je radio čak i najteže fizičke poslove. Uz studij je proširivao znanja u područjima koja su ga tada zanimala, a to je bilo područje poslovnih klijent-server aplikacija. U slobodno vrijeme učio je programirati poslovne aplikacije u programskom jeziku Delphi koji se razvio iz tadašnjeg Pascala te je razvijao razne poslovne aplikacije. 

“Jedna od aplikacija bila je i vođenje poslovanja za odvjetničke urede. Kroz razvoj takvih aplikacija stekao sam i znanje iz predmetnog poslovnog područja.”

Osim toga, nije zapostavio ni sportske aktivnosti. Uz fakultet se rekreativno bavio boksom i kickboksingom, fitnesom, trčanjem, odnosno sportovima kojima se i danas voli baviti. 

“Za uspješnu karijeru presudan je rad tijekom studija, proširivanje znanja u područjima koja vas zanimaju jer upravo je stečeno iskustvo i znanje ono što će vas izdvojiti od mase kandidata prilikom zapošljavanja.“ – istaknuo je Dario nastavno na svoje aktiviranje paralelno uz studij te dodao da bi svima preporučio da, ako je ikako moguće, pokušaju raditi paralelno uz studij. 

Smatra da je tako jer u današnje doba poslodavci očekuju samoinicijativnost.

“Ako nakon završetka fakulteta u svom CV-u imate samo završen studij, bez studentskih poslova, šanse za zaposlenje su vam manje od osobe koja nakon završetka fakulteta u svom CV-u ima 2 godine radnog iskustva preko studentskih ugovora.”

Bez obzira na to, Dario smatra da su mu znanja i kompetencije stečene tijekom studija uvelike pomogli u profesionalnoj okolini. 

“Lako sam savladavao nove tehnologije, i programske jezike, bez obzira što u njima nisam radio na fakultetu. Ako dobro naučite logiku programiranja, svaki programski jezik za vas je samo alat kojim se služite. Komunikacijske i poslovne vještine koje sam stekao na studiju također su mi pomogle u organizaciji, koordinaciji i vođenju timova,  te savladavanju prezentacijskih vještina.”

Zagreb 280415. Oracle conference

Prvi karijerni koraci

Kao što je već spomenuto, Dario se zaposlio u FINI odmah nakon studija na poziciji pripravnika u Sektoru informatike FINE. Od 1999 do 2001 radio je na poziciji Softver programer/Softver administrator sa zaduženjima kao što su razvoj aplikacija na delphi razvojnoj platformi te administracija informacijskih sustava i aplikacija.

Velika želja bila mu je raditi na velikim projektima FINE u razvojnim timovima na novim tehnologijama te već 2001 prihvaća priliku i prelazi u Zagreb u Službu razvoja na poziciju Softver dizajner/programer. Tamo se bavio dizajnom softvera, razvojem aplikacija na Java razvojnoj platformi, razvojem Web i klijentskih aplikacija i servisa.

“Radio sam na projektima kao što su Centralna prijavnica za servise, CRM, Digitalni potpis, RKP – Registar korisnika proračuna, Gotovinski centar, e-Porezna ovlaštenici.” – ističe. 

Značajna napredovanja

Već 2005. godine postao je voditelj razvojnog odjela „Java tehnologije I“ i od tada počinje njegova karijera u području IT Managementa, a 2010. postaje voditelj odjela „IT rješenja“.  Tako je vodio IT odjel (oko 25 IT stručnjaka), pratio radnu uspješnost, bavio se softverskim arhitekturama, vođenjem  razvojnih timova, planiranjem resursa, sudjelovanjem u procesu nabava i ugovaranja. 

“U tom razdoblju sudjelovao sam u realizaciji mnogih uspješnih IT projekata kao što su: NIAS – National Identification and Authentication system, Fiskalizacija,  B2G certifikati, FMIS, e-Račun, IAM – Identity and Access Management, Upisnik založnih prava, IBM Z9, e-Mirovinsko.”

Na trenutnoj poziciji Direktora Službe razvoja IT servisa radi od 2014. godine. Glavni zadatak mu je upravljanje službom razvoja koja se bavi razvojem novih i održavanjem postojećih aplikativnih rješenja FINE. 

“Pozicija na kojoj trenutno radim je vrlo odgovorna i izazovna te sam kao direktor službe odgovoran za planiranje, rukovođenje, organiziranje i kontrolu rada u Službi te upravljanje ljudskim resursima.”

Više o trenutnoj poziciji direktora Službe razvoja IT servisa

U FINI radi već 17 godina, a na poziciji direktora Službe razvoja IT servisa radi nešto više od 3 godine. Ono što ga je privuklo da radi na trenutnoj poziciji su prilika i izazov da upravlja Službom koja je zadužena za razvijanje, koordiniranje i provođenje poslova i aktivnosti u području strateškog planiranja aplikativnih IT tehnologija i arhitektura, analize korisničkih zahtjeva, aplikativnog razvoja i održavanja aplikativnih rješenja te testiranja, primjenjujući najbolje prakse sukladno smjernicama Finine poslovne strategije. 

“Moji IT stručnjaci i ja odgovorni smo za razvoj novih  te održavanje i nadogradnju  preko 130 postojećih servisa koji su razvijeni za javni sektor, tj. državu i javnu upravu,  za banke i korporativne klijente te za građane.”

Poslovni izazovi koje je istaknuo odnose se na brojne ciljeve i očekivanja kompanije; od povećanja ekonomičnosti i učinkovitosti rada zaposlenika i IT procesa rada, do povećanja ekonomičnosti i učinkovitosti tehnološke, podatkovne i razvojne infrastrukture koji su definirani kroz inovacijsku strategiju Fine 2013-2017. godine. Iako ne zvuči kao lak zadatak, Dario objašnjava da su zajedničkim radom većinu tih ciljeva uspješno ostvarili u zadanom razdoblju.

Zagreb 280415. Oracle conference

Pitate se koje sve odogvornosti i poslove ima jedan direktor tako važne Službe? Dario navodi kako kod njega ne postoji „tipičan radni dan“ jer je na njegovoj poziciji vrlo dinamično i izazovno. Ukratko, odgovoran je za:

  • planiranje, organiziranje, rukovođenje i kontrolu rada u službi
  • planiranje investicija, održavanja, kadrova, školovanja, prihoda, rashoda, te nadzor realizacije tih planova
  • iniciranje promjene politika, procedura, i tehnoloških unapređenja usluga
  • izvješćivanje
  • unapređenje procesa i tehnologije rada
  • razvoj novih i unapređenje postojećih proizvoda i usluga

Dugoročni ciljevi u karijeri

Dario i dalje namjerava usavršavati svoje menadžerske vještine i graditi daljnju karijeru u FINI. Cilj je nastaviti tehnološku modernizaciju i konsolidaciju kompanije,  dodatno unaprijediti i ubrzati proces razvoja, podići kompetencije IT stručnjaka na još viši nivo te skratiti vrijeme isporuke i povećati kvalitetu isporučenih aplikativnih rješenja.

“Želim ostati tehnološki kompetentan kroz učenje i upoznavanje novih tehnologija na jednoj višoj razini. Dalje ću raditi na konstantnom usavršavanju svojih soft skill vještina, koje su mi jako bitne u pregovaranju, kontaktima s korisnicima i partnerima, prezentiranju itd.”

Motivirajuće poruke za studente

Budućim studentima Dario preporučuje studiranje na FOI-ju zbog, kaže, širine kolegija koji pokrivaju informatička i poslovna područja. Isitče da njegova tvrtka, ali i brojni drugi poslodavci imaju visoko mišljenje o FOI-ju i smatra se da su studenti nakon završetka adekvatno obrazovani u području informatike, a samim time i vrlo poželjan kadar za zapošljavanje.

Ono što je vrlo bitno je da se uz redovno studiranje obavezno bavite nekim dodatnim aktivnostima i produbljujete znanja u smjeru koji vas zanima, jer time postajete stručni u nekom području kao što je razvoj mobilnih aplikacija, razvoj web aplikacija u Javi, dizajn baza podataka itd… Na taj način ćete se, bez obzira što ste tek završili fakultet i nemate formalnog iskustva, odvojiti od ostatka konkurencije, jer ćete pokazati da ste proaktivni, samoinicijativni, željni proširenja znanja i usavršavanja, i sigurno ćete biti jedni od prvih izbora poslodavaca prilikom procesa selekcije kod zapošljavanja. Prilikom početka svoje karijere, birajte kompanije koje će vam omogućiti da se razvijate i specijalizirate u području koje vas zanima, te da na taj način postanete vrhunski stručnjak u tom području.“ 

Hvala Dariu na trudu i angažmanu prilikom dostave informacija o svom uspješnom karijernom putu. Nadamo se da će vas njegova priča nadahnuti te da ste već korak bliže svojim prvim karijernim potezima!

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti