Alumni priče

Zašto ecx.io nakon FOI-ja?

Josip Mlakar i Mario Peroković

Tvrtka ecx.io jedna je od najbrže rastućih IT tvrtka u Hrvatskoj. Dio je IBM grupacije a danas je prisutna u Zagrebu, Osijeku i Varaždinu, gdje zapošljava najveći broj bivših studenata Fakulteta organizacije i informatike. Porazgovarali smo s dva naša bivša studenta, koji su na rukovodećim pozicijama unutar tvrtke.

Zašto je bila dobra odluka studirati na FOI-ju, kako im se razvijala karijera i koje sve benefite imaju danas radeći u tvrtki ecx.io, govore nam Josip Mlakar i Mario Peroković.

Josip Mlakar (Tehnical Architect & Team Lead SAP CX)

Josip je u ecx.io došao prije 6 godina i to mu je bilo prvo zaposlenje. Tražio je praksu, nakon koje je postao ecx.io-ov 17. zaposlenik u Varaždinu. U početku je bio junior developer, no kako je kroz godine radio na uspješnim projektima, Josip se pokazao kao idealni kandidat za poziciju zamjene team leada, a nakon toga i asistent lead developera. Danas je na poziciji team leada na kojoj radi posljednje 2 godine. Team lead je most između menadžera i delevopera, pojašnjava. Njegov je zadatak poslovne zahtjeve klijenata provoditi u tehničke, a s druge strane developerima dati input kako tehnički razviti neko programsko rješenje. Business to customer projekti, povezivanje sa različitim sustavima, poput ERP-a i CRM-a, odnosno projekti kompletne digitalizacije poslovnih sustava ono je na čemu trenutno radi sa svojim timom.

Temeljna predznanja za ovaj posao bila su naravno ona programerska, a tu su mu najviše koristili informatički predmeti poput programiranja, web dizajna te naprednih web tehnologija i servisa. Međutim, soft skills odnosno komunikacijske vještine koje je stekao također na FOI-ju, odmah su ga stavile u prednost na tržištu rada.

„Po tome je FOI prepoznatljiv i u tome je još uvijek predvodnik. To je jedan od rijetkih informatičkih fakulteta koji kombinira tehnička znanja sa razvojem tzv. soft skillsa“ – ističe Josip.  

Naime, svi predmeti koje je polagao, zahtijevali su neku vrstu prezentacijskih i seminarskih aktivnosti, koje su mu se kadkad činile nepotrebne, međutim, na poslu u ecx.io to mu je danas glavna prednost koja ga je zasigurno i dovela do današnje pozicije team leada. Sve naše proizvode moramo prezentirati našim klijentima i tu do izražaja dolazi ta komunikacijska komponenta. Komunikacijske vještine i vještine prenošenja znanja – odlike su danas najuspješnijih team leadova, smatra Josip.

Kada govori o prednostima rada u IT tvrtki poput ecx.io-a Josip ističe visoke plaće, putovanja i uvid u druge profesije. U ecx.io imamo 32 slobodna dana, što je je zaista rijetkost na tržištu, a uz to i fleksibilno radno vrijeme, remote način rada (od kuće ili nekog drugog mjesta), budžet za osposobljavanje remote officea, a uvijek je prisutna i ugodna radna atmosfera! Možemo se na poslu opustiti i uz stolni nogomet, Xbox, vježbanje u teretani i sl. 

„Nestvarno dobri uvjeti rada, brz razvoj karijere i ugodna radna atmosfera glavni su razlozi zašto sam IT i zato bih to svima preporučio“ – zaključuje Josip.

Mario Peroković ( Head of Frontend Technology)

Mario je u ecx.io-u jedan od najdugovječnijih developera, bavi se frontendom i to radi šest godina, ali ne na istoj poziciji. Počeo je također s radom na projekatima, a već nakon godine i pol ecx.io mu je namijenio mjesto tehnical lead-a u jednoj od tri tehnologija na kojima rade u toj tvrtki. Danas, nakon samo šest godina, radi također kao team lead tvrtke ali u domeni frontenda.

Iako je prošlo dosta vremena od fakultetskih dana, tehnička znanja su ono najvažnije što mu je FOI pružio. Kaže, zapravo je krenuo od smjera baze podataka i baza znanja, a danas radi u frontendu, što zapravo znači da je FOI fakultet koji pruža širok spektar znanja i vještina, potrebnih za svaku poziciju na IT tržištu. Uz tehnička znanja, FOI pruža i organizacijske vještine koje na drugim fakultetima nisu toliko izražene. Od prve godine na kolegijima (predmetima) smo radili u projektnim timovima, što je organizacijski najsličnije onome kako se radi i u ovakvim velikim tvrtkama. Svaki član zadužen je za svoj dio posla, a do rješenja dolaze zajedničkim promišljanjem. Analiza poslovnih procesa koja daje uvid i metode za njihovo poboljšanje, ono je što svaki team lead mora znati. 

Zašto je dobro biti IT? Mario u šali kaže – “Poboljšavamo svijet”! No, nije to daleko od istine. IT-ovci traže načine kako digitalizacijom poboljšati poslovne procese i kako ih prilagoditi za potrebe svakog korisnika. Zato ih je na tržištu i premalo.

„Tržište je u velikom problemu jer nedostaje radne snage i zato je važno motivirati mlade ljude da se usmjere na obrazovanje kakvo nudi varaždinski FOI“

ističe Mario i dodaje da je jako važno dodatno povezati obrazovni i realni sektor još više jer većina tvrtki ima kadar i mogućnost da sudjeluje u tom procesu. Povezivanje i uključivanje poslodavaca u nastavu važan je dio obrazovnog procesa na FOI-ju jer se studentima omogućuje sudjelovanje i rad na konkretnim projektima na brojnim predmetima.  S druge strane, stručna praksa se bazira na job shadowing modelu, konkretnim poslovnim zadacima i mentoriranju profesionalaca.

„Poduzeća poput ecx.io-a bilježe konstantan rast, a s time raste i potreba za radnom snagom. Vjerujem da bismo mogli realizirati i puno veći broj projekata, kada bi bilo više mladih IT-jevaca“

ističe Mario i zato poručuje mladima:

“Upišite i studirajte na FOI-ju i postanite IT-jevac jer na taj način možemo kao društvo samo još više i brže napredovati!”

Istaknute aktivnosti centra

Želiš li i ti biti uspješni alumni? Uključi se danas u naše aktivnosti