FOI i 24 sata organiziraju hackathon!

Hackathon u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike (FOI) i 24sata bit će održan 2. i 3. travnja 2022. u zagrebačkom ZICER-u. Najbolje natjecatelje očekuju stipendije, plaćena stažiranja i druge vrijedne nagrade. Za studente i timove s FOI-ja, Fakultet će organizirati prijevoz do Zagreba i natrag.

U okviru konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska FOI i 24 sata organiziraju Hackathon vikend uoči konferencije, 2. i 3. travnja, u ZICER-u. 

Hackathon je međunarodno prepoznato natjecanje genijalaca koji rješavaju konkretan problem ili unapređuju praksu nekog poduzeća. Zadatak je najčešće vezan za poslovanje poduzeća, a rješavanje zadatka traje puna 24 sata, pa je zato i nazvano hackathon, od riječi “hack” i “maraton”. Radi se o zabavnom programerskom maratonu te inovativnoj prilici za studente i srednjoškolce. Prilika je to i za izgradnju novih sustava, aplikacija, rješenja problema te ujedno isticanja pred budućim poslodavcima.

Izvor fotografije: Shutterstock

U Hackathonu 24sata mogu se natjecati timovi studenata i srednjoškolaca. Svi će sudionici tijekom Hackathona imati mentorstvo vrhunskih programera, a tu su i hrana i piće cijela 24 sata. Najbolji timovi prezentirat će svoje radove pred stručnim žirijem i imati priliku ostaviti dojam na moguće buduće poslodavce. “Hackathon zaista ima sve elemente timskog sportskog natjecanja. To je sport koji zahtijeva psihički napor, koncentraciju, i to puna 24 sata bez spavanja” – rekao je Boris Tomaš, docent na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu te operativni voditelj ovog natjecanja. Tomaš dodaje da studenti ovdje imaju priliku usporediti se s drugim studentima, vidjeti tko je bolji i u čemu, a ovo im može biti velika odskočna daska za budućnost. “Na Hackathon dolaze najbolji od najboljih, a sigurno je da će tamo biti i raznih poslodavaca, tzv. lovaca na glave, koji će gledati koga jednog dana mogu zaposliti” – objašnjava Tomaš, koji je također iskusni hackathonac.

Izvor fotografije: Marko Jurinec

Upravo zbog toga Hackathon je odlična prilika za networking i razvoj uz kolege i potencijalne poslodavce. Danas je poslodavcima teško pronaći dobre i talentirane studente na području tehničkih znanja, a Hackathon je platforma na kojoj studenti imaju mogućnost prezentirati se i pokazati se u najboljem svjetlu budućim poslodavcima. Osim povezivanja s poslodavcima, natjecatelje, kako kaže Tomaš, očekuje poboljšavanje znanja i vještina te pravo stvaranje timskog duha. 

Hackathon razvija one vještine koje su danas mladim profesionalcima silno potrebne. Globalni trendovi usmjereni su na nova zanimanja, a digitalne tehnologije, umjetna inteligencija i automatizacija mijenjaju način na koji ljudi žive i rade, a primarno uvjetuju i promjene u obrazovanju. Kreativnost, multidisciplinarno učenje, cjeloživotna edukacija, kritičko i logičko razmišljanje samo su neke od tema o kojima će se govoriti na 7. obrazovnoj konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru. Na konferenciji će se okupiti stručnjaci iz područja obrazovanja, znanosti i odgoja, a u tri panela, dva predavanja i videoprezentacije predstavit će najaktualnije i najzanimljivije trendove u hrvatskom obrazovanju te se pozabaviti novim paradigmama učenja i podučavanja, kao i značajnim izmjenama koje su pred visokim učilištima. 

Hackathon 24sata održava se u suorganizaciji s partnerima: FER, Leapwise, Zero Molecule, ZICER, CARNET i Stega tisak, a projekt podržavaju FINA i Erste banka.

Okupite svoj tim i prijavite se ovdje!

Istaknute aktivnosti centra

Sudjeluj u našim aktivnostima.