FOI-jevci posjetili Science i Makerspace prostore u Grazu!

U srijedu, 23. ožujka 2022. godine, u sklopu projekta Study4Career, održana je studijska posjeta Science Parku, Fablabu i Makerspace-u Graz.

Grupa studenata i djelatnika FOI-ja te djelatnika Makerspace Varaždin upoznala je rezultate rada Science Parka koji djeluje više od 20 godina i čija je misija poduprijeti poduzetničke ideje i olakšati realizaciju poduzetničkih projekata, a u istoj su pomogli da više od 150 ideja preraste u uspješan poduzetnički pothvat. Uz pomoć koju nude poduzetnicima, studenti su se upoznali i sa ESA Space Solutions – središtem za poduzetništvo i inovacije koje pokreće svemir tj. mjestom koje omogućava poduzetnicima da nakon inkubacije imaju pristup naprednim svemirskim tehnologijama i satelitskim sustavima koji omogućuju pretvaranje ideje u poslovne rezultate!

U Fablabu (Fabrication Laboratory) studenti su obišli nekoliko specijaliziranih makerspace prostora (IoT, razvoj specijaliziranih vozila za utrke, kreativni dio za tisak na tekstilne proizvode) te upoznali centar koji omogućuje učenje i transfer znanja te služi kao mjesto za inovacije i pokretanje start-up ideja. Korisnicima su na raspolaganju najmoderniji uređaji i tehnologije poput 3D pisača, laserskih rezača, CNC strojeva… Prostor, ali i korištenje opreme poput laserskog CO2 rezača, tokarskog stroja i 3D printera korisnicima omogućuje i Makerspace Graz kojeg su studenti također obišli.


Oduševljena sam ovim izletom u Graz i Makerspace i ostale „labove“. Najviše mi se svidjelo to što je pristupačno za Ekonomiste, za svakog se nađe nešto i dobili smo puno informacija o različitim prilikama. Još bolje, tokom cijele posjete su nas poticali da budemo inovativni, da dođemo s novim idejama i da budemo kreativni. Super je vidjeti drugačiji pristup tehnologiji, drugačiji koncept Instituta i same organizacije fakulteta i nastave. Dobili smo puno ideja koje bismo mogli primijeniti na FOI-ju, ali i puno korisnih savjeta.“ – D.J.

Fotogalerija

Istaknute aktivnosti centra

Sudjeluj u našim aktivnostima.