Održana završna konferencija projekta ‘Study4Career’ u Trakošćanu

Gotovo stotinu sudionika iz akademskog i gospodarskog sektora došlo je čuti primjere dobre prakse u provođenju inovativnih pristupa nastavnim i nenastavnim aktivnostima usmjerenim prema ranom razvoju karijera studenata, koji su predstavljeni na završnoj konferenciji projekta “Study4Career” u Trakošćanu.

U Trakošćanu je u četvrtak (9. veljače 2023.), održana završna konferencija projekta „Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike“, koji nakon tri godine intenzivnog provođenja u sustavu visokog obrazovanja dolazi do završetka, ostavljajući zavidne rezultate, od kojih se pojaviše ističu inovativne primjene u učenju i poučavanju, novi model stručne prakse na prijediplomskoj razini sveučilišnog studija te implementacija inovativnih programskih proizvoda za direktno povezivanje studenata s poslovnim sektorom.

Projektni tim prevođen voditeljicom projekta docenticom dr. sc. Katarinom Pažur Aničić predstavio je rezultate trogodišnjeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva „Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju“, Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, ukupne vrijednosti 3.939.784,99 kuna koji se provodi od 9. ožujka 2020. do 8. ožujka 2023. godine.

Nositelj projektnih aktivnosti bio je tim Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u partnerstvu s tvrtkom Northwest AgencyTehnološkim parkom Varaždin (TPV) i Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

„U okviru Study4Career unaprijedili smo postojeće modele obavezne stručne prakse na FOI-ju te smo razvili sasvim novi model za naš sveučilišni prijediplomski studij Informacijski i poslovni sustavi u formi tzv. job shadowinga. Također smo razvili razne modele učenja kroz rad (engl. work-based learning, WBL), što je omogućilo velikom broju studenata da u okviru redovne nastave, ali i kroz izvannastavne aktivnosti, imaju priliku raditi s poslodavcima na projektima i na taj način usavršavati svoje kompetencije i pripremati se za tržište rada“ – rekla je docentica Pažur Aničić, predstavivši rezultate projekta.

FOI je već 2010. uveo obveznu stručnu praksu na diplomsku razinu studija, a danas ima obveznu praksu na svim studijskim razinama. Već 2012. godine osnovali smo Centar za podršku studentima i razvoj karijere (CPSRK), a danas imamo aktivnu suradnju s više od 400 poslodavaca kod kojih studenti odlaze na praksu, uključuju se u nastavu, provode intenzivne programe i različite oblike WBL-a (učenja kroz rad). Studenti u okviru kolegija kroz WBL i projektni način rada rješavaju probleme iz prakse koje im zadaju poslodavci te ih zajedno s nastavnikom i mentoriraju. “Ovaj projekt je dodatno ojačao vještine naših studenata koje su potrebne danas na tržištu rada i povezao ih još direktnije s poslodavcima, a ojačane su pritom i kompetencije 35 predstavnika nastavnog i nenastavnog osoblja za razvoj modela učenja kroz rad u okviru nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, koje nastavljamo provoditi i nakon formalnog završetka projekta“ – naglasila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

FOI trenutno ima oko 2700 studenata, a u ovaj projekt uključeno je bilo njih više od tisuću kroz razne aktivnosti. Kako bi i nastavnici mogli što bolje planirati i pratiti nastavne aktivnosti sa studentima i kroz WBL, na konferenciji je predstavljen besplatan softverski alat BDP (eng. Balanced Design Planning), koji je razvijen u Laboratoriju za analitike učenja FOI-ja pod vodstvom prof. dr. sc. Blaženke Divjak. „Alat ima već 700 korisnika u svijetu, a on nam pomaže da putem analitike učenja vidimo jesmo li napravili dobar dizajn koji ima sve one karakteristike koje želimo i koji će motivirati studente, nastavnike i poslodavce da zajedno rade da bi bili bolji rezultati“ – kazala je profesorica Divjak.

Projektni tim je uz pomoć Centra za razvoj programskih proizvoda FOI-ja pod vodstvom Darka Grabara unaprijedio i postojeću aplikaciju za provedbu stručne prakse studenata FOI-ja, prema čijem modelu se slična koristi i na desetak drugih fakulteta u Hrvatskoj, a je razvijena i inovativna aplikacija za podršku radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera – CPSRK app, koja zasad na jedinstven način povezuje studenta i poslodavca, bez posredstva treće osobe. Njihove su funkcionalnosti također prezentirane u okviru konferencije.

Važni dionici projekta bili su i poslodavci, stoga je HR managerica tvrtke Mobilisis d.o.o. Etelka Kožar predstavila sudionicima perspektivu poslodavaca, koji se rado uključuju u ovakve projekte prvenstveno zbog sve veće potražnje za stručnim informatičkim kadrom.

Osim za predstavljanje rezultata projekta, završna konferencija je bila prilika za razmjenu iskustava i diskusiju svih relevantnih dionika o temama vezanima uz razvoj stručne prakse, modela učenja kroz rad i rada karijernih centara na visokim učilištima, i to u okviru panel diskusije na temu „Uloga karijernih centara na visokim učilištima“ u kojoj su sudjelovali prodekani s drugih fakulteta: izv. prof. dr.sc. Božidar Jaković (Ekonomski fakultet, Zagreb), izv. prof. dr. sc. Marinko Barukčić (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek), izv. prof. dr. sc. Ivan Grgurević (Fakultet prometnih znanosti, Zagreb) i izv. prof. dr. sc. Maja Brust Nemet (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek). Panelicu su moderirale dekanica FOI-ja profesorica dr. sc. Nina Begičević Ređep i voditeljica projekta „Study4Career“ docentica dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

Više o projektu možete pronaći na službenoj web stranici projekta, a sve ostale fotografije sa konferencije nalaze se ovdje.

Istaknute aktivnosti centra

Sudjeluj u našim aktivnostima.