Studenti FOI-ja na konferencijama

Početkom ove akademske godine studenti FOI-ja su, uz podršku CPSRK-a, sudjelovali na nekoliko stručnih konferencija koje su im omogućile stjecanje dodatnih znanja i vještina te umrežavanje sa stručnjacima u području! Nadamo se da će vas njihovi dojmovi, koje donosimo u nastavku ovog bloga, motivirati da se uključite u slične prilike!

Prva konferencija koju su posjetili naši studenti, Mislav Matijević i Lovro Posarić, jest  Infobip Shift koji se ove godine održao u Zadru. Mislav je s nama podijelio dojmove s konferencije:

“Infobip Shift smatra se jednom od najvećih (i najboljih) konferencija za developere u jugoistočnoj Europi. Konferencija se održala u Zadru, u sportskoj dvorani Krešimir Ćosić, te je okupila oko 4.000 sudionika. Na konferenciji je sudjelovalo više od 50 predavača iz cijelog svijeta, koji su predstavili najnovije tehnološke i programerske trendove (pr. fintech, blockchain, omnichannel, GraphQL, Rust i sl.). Tijekom dva dana sudjelovao sam na brojnim predavanjima, radionicama i panel raspravama koje su se održavale u šest predavaonica i u dvorištu dvorane. Između ostalog, prisustvovao sam na predavanju koje je održao tvorac CSS-a Hakon Wium Lie, te na predavanjima brojnih drugih poznatih developera, poput Kitzea, Grace Francisco, Arika Shtilman i Kenta C. Doods. Sudjelovao sam na dvije radionice o Rust programskom jeziku i pametnim ugovorima pisanima u Rustu. Posjet ovoj konferenciji bio je odlična prilika na usvajanje novih spoznaja iz područja razvoja softvera.”

Mislav je sudjelovao i na konferenciji Digital Labin koja se održala u Labinu 23. i 24. rujna 2022., a koja je također na jednom mjestu okupila velik broj stručnjaka iz područja:

“Konferencija se održavala u prostorima labinske srednje škole i gradske knjižnice. Na konferenciji je sudjelovalo 15 predavača iz cijelog svijeta, koji su se bavili zanimljivim temama na dvije pozornice: UX/UI pozornici te programerskoj pozornici. Prvi dan su za polaznike bile organizirane radionice, a ja sam sudjelovao na radionici korištenja GraphQL-a u Reactu. I frontend i backend rudimentarne aplikacije izrađivali smo u online okruženju na vlastitim računalima. Naučio sam mnogo o GraphQL-u na radionici. Cijeli drugi dan sudjelovao sam na brojnim predavanjima u već spomenute dvije dvorane, uglavnom s naglaskom na „developer stage“. Posjet ovoj konferenciji bio je odlična prilika na usvajanje novih spoznaja iz područja razvoja softvera i nadam se ponovnom posjetu ovoj konferenciji.”

Treća konferencija na kojoj su bili prisutni i FOI-jevci jest konferencija Geek Gathering. Student Adrian Bednarek imao je prilike sudjelovati na interaktivnim workshopovima, predavanjima i druženjima u sklopu ove konferencije koja se održala u Osijeku 6. i 7. listopada 2022. Prvi dan konferencije održani su motivacijski govori predavača koji su uglavnom suosnivači tvrtki te su podijelili svoja iskustva i savjete. Drugi dan održavale su se radionice, a Adrian je s nama podijelio dojmove sudjelovanja na jednoj od radionica:

“Neki primjer workshopa na kojem sam sudjelovao jest Cyber Security gdje su nas stručnjaci upoznavali sa odgovornostima koje imaju u vlastitoj tvrtci. Objašnjeni načini cyber napada na neku tvrku te postupak investigencije. Također smo imali timski zadatak odrediti mjesto osumnjičenika u odnosu na mjesto gdje se izveo cyber napad. Bilo je još drugih zanimljivih workshopova, sve u svemu vrlo sam zadovoljan.”

Istaknute aktivnosti centra

Sudjeluj u našim aktivnostima.