FOI sklopio sporazum s Karlsruhe Institute of Technology u Njemačkoj

Temeljeno na projektnoj suradnji ostvarenoj prije desetak godina između FOI-ja i Fakulteta za ekonomiku i menadžment na Institutu za tehnologiju Karlsruhe (KIT), doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan, ECTS koordinatorica na FOI-ju, je pokrenula inicijativu za potpisivanjem bilateralnog sporazuma. Profesor Wolffried Stucky s kojime je FOI svojevremeno surađivao rado je posredovao u komunikaciji te predložio tamošnjem Uredu za međunarodnu suradnju ponovno pokretanje suradnje s FOI-jem.

Bilateralni Erasmus+ sporazum sklopljen je na sedam godina te predviđa razmjenu studenata u oba smjera (3-oje na cijelu ak. godinu ili čak 6-ero na jedan semestar) i nastavnika.

Karlsruhe Institute of Technology (Karlsruher Instituts für Technologie  – KIT) jedno je od vodećih sveučilišta u Njemačkoj. S oko 9300 zaposlenika, od čega čak 5000 znanstvenika i predavača te 25 100 studenata, KIT je vrlo ugledna i visoko pozicionirana znanstveno-obrazovna institucija u Njemačkoj, ali i Europi. U svrhu ispunjenja tri osnovne zadaće djelovanja – istraživanja, visokog obrazovanja i inovacija, KIT je organiziran u pet velikih odjela. To su:

1) Biologija, kemija i procesno inženjerstvo;

2) Informatika, ekonomija i društvo;

3) Strojarstvo i elektrotehnika;

4) Prirodno i izgrađeno okruženje;

5) Fizika i matematika.

Važno je reći kako je osnovna edukacijska koncepcija KIT-a upravo podučavanje i učenje temeljeno na istraživanju. Studiji na KIT-u tako omogućavaju studentima razvijanje održivih rješenja uz pomoć najmodernijih znanstvenih metoda. Dodatno, studijski programi su međunarodno usmjereni, pa tako KIT, osim studija na njemačkom jeziku, nudi i preddiplomske i diplomske studije na engleskom jeziku.

Zanimljivo je što je čak šestero dobitnika Nobelove nagrade povezano je s Karlsruhe Institute of Technology, a Sveučilište je poznato i po mnogim izumiteljima i poduzetnicima koji su tamo studirali ili predavali, uključujući Heinricha Hertza koji je prvi dokazao postojanje elektromagnetskih valova; zatim Karla Friedricha Benza, izumitelja benzinsko-pokretnih automobila te Dietmara Hoppa, jednog od osnivača tvrtke SAP AG, tržišnog lidera u razvoju softwera za poslovanje poduzeća.

Posjetite stranice KIT-a za više informacija o Institutu.

Kontakt za više informacija:

Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja

international@foi.unizg.hr

042 390 826

FOLLOW US ON FACEBOOK AND INSTAGRAM! @foivzinternational

Istaknute aktivnosti centra

Sudjeluj u našim aktivnostima.